J. K. Rowling: Átmeneti üresedés

Szilvási Krisztián könyvajánlója

jk-rowling-atmeneti-uresedes

Ki gondolná, hogy egy Manchester-London vonatút „során” multimilliárdos és napjaink(nak még mindig az) egyik legbefolyásosabb személye válhat az emberből? Márpedig Joanne K. Rowling az élő példa arra, hogy egyetlen pillanat örökre életeket változtathat meg.

Az 1965-ös születésű brit írónőben pontosan az említett utazás során (1990-ben jártunk) ragadt meg a Harry Potter-világ gondolata, hogy aztán az 1997 és 2007 között megjelent 7 kötet több mint 200 országban, 74 nyelven keljen el 500 milliónál is nagyobb példányszámban, a belőlük készült 8 film pedig valóságos mozitörténelmet írjon. (Nem beszélve a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatról, amelynek 2022-ben már a harmadik darabja jön majd a mozikban.) A HP-szériával természetesen elismerések is jártak, nemcsak statisztikai rekordok: Rowling számos díjat és kitüntetést kapott értük, többek között a gyermekirodalomnak tett szolgálataiért a Brit Birodalom Érdemrendjét, a spanyol Asturias-díjat, a Francia Köztársaság Becsületrendjét és a Hans Christian Andersen-díjat. Volant nevű alapítványa révén számos jótékonysági ügyet támogat, így a hátrányos helyzetű gyermekek életének megváltoztatásán munkálkodó Lumos jótékonysági szervezetet is. Ám a gyerekek világán túl Rowling 2012-ben végre elérkezettnek látta az időt arra, hogy a felnőttekhez is szóljon.

Az Átmeneti üresedés (The Casual Vacancy) – amely a marketing szerint „nagyregény egy kisvárosról” – az első, felnőttek részére írt regénye. A tragikomédia műfajában megszólaló, a Little, Brown Book Group égisze alatt megjelentetett könyv témái közé tartoznak a társadalmi osztályrend, a politika és a jóléti kérdések csakúgy, mint a drog, a prostitúció, vagy éppen a nemi erőszak. A történet szerint a negyvenes éveiben járó önkormányzati tanácsos Barry Fairweather halála szó szerint felforgatja a vidéki Pagford városka lakóinak életét. Pagford színleg ugyan maga az angol idill macskaköves piactérrel és ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött számos viszály dúl. Gazdagok civódnak a szegényekkel, kamaszok a szülőkkel, feleségek a férjekkel, tanárok a tanítványokkal. Hamar kiderül aztán, hogy Pagford nem az a háborítatlan, békés angol kisváros, aminek látszik: Barry átmenetileg megüresedett önkormányzati helye ugyanis némelyekben szenvedélyes indulatokat kelt, másokat pedig köpönyegforgatásra késztet.

Az Átmeneti üresedés – amelyet a szerzőnő férjének, Dr. Neil Murray skót orvosnak ajánlott – lett a leggyorsabban fogyó regény az Egyesült Királyságban a megjelenéstől számított elmúlt három évet tekintve, és Dan Brown Az elveszett jelképe óta a legjobb első hetet produkáló könyv. S bár némely kritika meglehetősen vegyes fogadtatásban részesítette J. K. Rowling felnőtt témájú regényét, elnyerte a legjobb fikció kategóriát a Goodreads Choice Awards-on, 2015-ben pedig minisorozat is készült belőle. A regény ideája amúgy stílszerűen született: „Nyilvánvalóan valamilyen járműben kell lennem, hogy tisztességes ötletem legyen. Ezúttal repülőgépen ültem…” Innentől kezdve már csak az a kérdés, vajon mi történne, ha Rowling egyszer űrhajóra szállna? 

Szilvási Krisztián

2021.06.03