Újabb fejlesztések, új lakók – pingvinek, törpevíziló – a győri állatkertben

SzaSzi tudósítása

gyori-allatkert

A Modern Városok Program keretében újabb fejlesztés megvalósulását ünnepelhették a győri Xantus János Állatkertben 2021. május 12-én. A nagyközönség új lakóknak is örvendezhet, a két pápaszemes pingvincsapat és a törpevízilovak bizonyára a látogatók kedvenceivé válnak. Az átadóünnepségen jártunk.

A Modern Városok Programnak köszönhetően egy 2017 áprilisában született döntés értelmében több beruházás és fejlesztés valósulhat meg a győri állatkertben mintegy hárommilliárd forintért. Korábban elkészült az új főbejárat, a parkoló, megújultak a sétautak, a csimpánzok otthona, a tigrisek és a medvék helyei, a zsiráfház, mellette orrszarvú-bemutatóhely létesült. Újabb beruházásként a törpevíziló-, illetve a pingvinbemutató mellett az új gazdasági épület – állategészségügyi központtal, takarmány-feldolgozóval, műhelyekkel stb. – átadására került sor.

A megnyitón dr. Andréka György igazgató elmondta, hogy vannak projektelemek, amelyek a látogatók komfortérzetét emelik, de szükségesek olyan fejlesztések is, amelyek a „lakók” életszínvonalát javítják, biztosítják a megfelelő hátteret, mert „az állatkert azon túl, hogy egy csodálatos szabadidős központ, állattartó telep is, amit úgy kell működtetni, hogy ez a látogatókat ne zavarja. 1500 éhes szájat etetünk meg minden nap, több mint 120 féle alapanyagot használunk ehhez. 60 tonna zöldséget és gyümölcsöt, húszezer tojást, 15 tonna húst, 400 mázsa szemes takarmányt, 660 tonna szénát, 90 tonna hajnalban kaszált zöldlucernát esznek meg egy évben az állatok” – ecsetelte az itt végzett munka jelentőségét. Az új gazdasági épületben konyha, tároló és takarmány-feldolgozó helyiségek, valamint műhelyek és azokhoz tartozó raktárak kaptak helyet. Ennek folytatásában található a Himalája-bemutató medvékkel, tigrisekkel és az állategészségügyi központ.

Kara Ákos országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a megvalósult fejlesztéseknek és az ott dolgozók értékteremtő munkájának köszönhetően több generáció is élményhez jut. Ennek már regionális hatása is érezhető, „még a járvány időszakában is, az elmúlt esztendőben mintegy 140 ezer látogatót vonzott a győri állatkert, hamarosan ez a szám az évi kétszázezret is meghaladhatja”.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő a város öt legismertebb intézménye között említette meg az állatkertet, amelynek népszerűségéhez nagymértékben járultak hozzá a megvalósult beruházások. A Modern Városok Program projektelemei – mint a néhány nappal ezelőtti, a vízi élménypark alapkőletétele – városunk turisztikai vonzerejét növelik. A több ütemben megvalósuló projekt következő lépése az elefántház és kifutó elkészítése, amelyek már jól körvonalazódnak a pingvinek szomszédságában.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos – aki korábban egy állatvédelmi kerekasztal-beszélgetésen vett részt Győrben – a győri önkormányzat nyitottságát méltatta az állatvédelem terén. „Az állatvédelem gerincét a civil társadalom adja, akik itt Győrben is aktívak” – fogalmazta. „Az állatkertek és az állatvédelem kéz a kézben kell, hogy járjon. Nem véletlenül tagja a győri állatkert igazgatója a Nemzeti Állatvédelmi Tanácsnak.

Polgármesterként és állatbarátként is örülök az állatkert folyamatos fejlődésének” – így kezdte köszöntőjét dr. Dézsi Csaba András, majd emlékeztetett arra, hogy valamikor a 90-es években még szembesülni kellett az itt élő állatok méltatlan helyzetével, az állatvédő egyesületek tiltakozásával. Azóta dr. Andréka György vezetésével az ország egyik legszebb állatkertjévé vált a győri. Ezután a polgármester úr a feleségével, dr. Dézsiné Szentes Veronikával, az állatkert önkéntes segítőjével és unokájukkal, Dominikkel invitálta a népes közönség elé Pihe kakast, aki egy kis szlalomozást követően ért el a nemzeti színű szalaghoz, és „csípte át” azt. Az eseményeket a lámák is érdeklődve figyelték. A jelenlévők ezt követően megtekinthették az új fejlesztéseket. A Himalája házban éppen a bengáli tigrisek falatoztak. A törpevízilovak közül csak a hím mutatkozott a kifutóban. Az igazgató úr kalauzolásából megtudtuk, hogy a nőstényt elkülönítették, mert mindenórás vemhes. A pápaszemes pingvinek örömmel cikáztak medencéjükben, és falták a feléjük kínált apró halakat. A 24 madárka Németországból és Olaszországból érkezett, medencéjükbe a legmodernebb vízszűrő berendezést építették, így a közönség mindig jól megfigyelheti őket a víz alatt is ezt az Afrikában honos pingvinfajt.

A komplex fejlesztések folytatódnak, nyáron várható az elefántház átadása.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.05.13