Visky Ábel: Mesék a zárkából

Fődíjas dokumentumfilm a FILMIO-n

mesek-a-zarkabol-plakat

Visky Ábel Mesék a zárkából című kreatív dokumentumfilmje már látható a FILMIO-n. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült alkotás világszerte élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt, és a legjobb magyar film díjával tüntette ki nemrég a BIDF zsűrije.

A börtön rácsai által elválasztott családok életét bemutató kreatív dokumentumfilm, a Mesék a zárkából a fesztiválszerepléseket követően online nézhető május 6-tól a FILMIO-n. Visky Ábel első egész estés alkotásával korábban olyan nemzetközi fesztiválokra kapott meghívást, mint Észak-Amerika legjelentősebb dokufesztiválja, a HotDocs, a Biarritz-i FIPADOC és a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, műsorra tűzték továbbá Argentína és Görögország rangos seregszemléi is. Márciusban a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében, különdíjban is részesült, és lelkesen fogadták a kritikusok is.

Büntetésüket töltő apák meséket írnak, amelyek alapján mesefilmek készülnek – saját maguk és otthon levő gyerekeik főszereplésével. A mesék persze nem válnak valóra. De mégis, csodával határos módon életre kelnek, filmekké lesznek, a rabok, a gyerekek és a többi várakozó családtag főszereplésével. Ritka telefonhívások, alkalmi beszélők keretében készülnek a nagy napra, amikor együtt, közösen alkothatnak valamit. A látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó filmek készítése közben feltárul a szétszakított családok párhuzamosan futó, fájó és felemelő pillanatokkal teli élete.

A Mesék a zárkából magyar-horvát-angol koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában, producere Gyárfás Eszter, executive producere Petrányi Viktória, gyártója a Proton Cinema volt.

A Mesék a zárkából az utóbbi évek egyik legszebb hazai rendezői bemutatkozása. (…) azoknak az emlékezetes, újabb magyar filmeknek a sorába illeszkedik, amelyekben az alkotók egyéni módon kísérleteznek a dokumentumfilmbe kevert fikciós elemekkel.” (24.hu)

A Mesék a zárkából gyönyörűen egyensúlyozik dokumentumfilm és fikció, valamint mese és valóság között, mindeközben pedig a meseterápia és a drámaterápia módszereivel gyógyítja szereplőit.” (Filmtett.ro)

Az elkészült mesék szellemesek, látványosak és tanulságosak, a legnagyobb katarzist mégis az okozza, hogy látjuk, milyen hatással van azokra, akik készítették. A nagy premierek és a forgatós jelenetek közben olyan melegség és remény öntött el, mint amilyet már rég nem éreztem.” (Film.hu)

Jó a film ritmusa, ott van a zene, Visky pont jól elkapta az arányt szocio és fikció között. Úgy szeretteti meg a szereplő börtönviselt arcokat, hogy nem hazudja el egyik oldalukat sem. Egy igazi film.” (Kontra.hu)

Nemzeti Filmintézet

2021.05.11