Dr. Sharie Coombes: Anya, hagyjál már!

Sulyok Attiláné könyvajánlója

sharie-coombes-anya-hagyjal-mar

A tinédzserek számos változással találkoznak a kamaszkorban. Rengeteg új érzéssel, helyzettel és problémával. Dr. Sharie Coombes Anya, hagyjál már! könyveiben tényleg minden előfordul, legyen az jó vagy rossz, vagy éppen tabunak számító téma a kamasz lányokkal és fiúkkal kapcsolatban.

A felnőtté válás nem könnyű, és hosszú éveken át elhúzódó folyamat, izgalmas korszak az életünkben. Előfordulnak olyan időszakok, amikor a kamasz úgy érzi, össze van zavarodva, és aggódik az átélt változások miatt, pedig ez az élet velejárója, és mindenkinek át kell esnie ezeken, mindenkit érintenek. Miért történik ez a sok változás velem? Mi zajlik a testemben, a lelkemben? Dr. Sharie Coombes hasznos könyveiben sok olyan dologra magyarázatot kaphatunk, amelyekkel meg kell küzdeni ebben a korban. Segítenek abban, hogy a kamaszok megértsék hullámzó érzelmeiket, hogy döntéseket hozhassanak a viselkedésükkel kapcsolatban. Hogyan érezzék jól, vagy hogyan érezzék jobban magukat a bőrükben? Vagy hogy éppenséggel mi történik, ha nem szeretik a külsejüket, ha esetleg testképzavaruk van.

A család összetartó ereje, a türelem és a megbocsátás sokat segíthet e nehéz időszakban. A kamaszoknál erősek a baráti kapcsolatok, sőt egyre fontosabbá válnak. Egy igaz barát sosem kér tőlük olyat, ami veszélyes vagy káros a számukra. Át kell venniük maguk felett az irányítást, és nem engedniük, hogy az érzelmeik vagy valaki rossz útra térítse őket. Kamaszkorban sokan kipróbálnak olyan dolgokat is, melyeket nem kellene vagy veszélyesek lehetnek, ezért ismerni kell mindezek kockázatait (pl. alkohol, kábítószer). Jó, ha mindent átgondol a tinédzser még egyszer, mielőtt cselekszik. És ez az interneten közzétett, megosztott posztokra is vonatkozik.

Mindenki követ el hibákat, nélkülük nincs siker – senki sem tökéletes. És mindenből lehet valamit tanulni. Legyenek kíváncsiak a világra, ha nem tudnak valamit, akkor keressék rá a választ. Ebben is nagyon hasznos segítséget nyújtanak ezek a könyvek. A kamaszokat érintő legfontosabb kérdésekre lehet bennük megtalálni a felelet: kapcsolatok, barátok, online élet, tisztálkodás, önmagam, miért vagyok ilyen dühös, hogyan lazítsak… stb.

A tinédzserek sokkal több alvást igényelnek, mert az agy fejlődése több energiát követel (kb. 9 óra ajánlott). Az agynak szüksége van a minőségi pihenésre és az egészséges ételekre. Az önbizalmat is lehet növelni úgy, hogy kisebb, elérhető célokat tűzünk ki magunk elé, és ezek a kis változások egy idő után nagyobb változásokat eredményeznek. Az egyik fejezet relaxációs technikákkal ismertet meg, melyek alkalmazása hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzék magadat. Másutt ahhoz lehet jó ötleteket olvasni, hogyan győzzék le a stresszt.

A felnőtté válás része, hogyan lehet megoldani a mindennapok során felmerülő problémákat. A könyvek támpontot nyújtanak ahhoz, ha a kamaszoknak valamilyen problémája adódik, hogyan hozzanak jó döntéseket. Ha pedig szükséges, hol és kitől kérhetnek segítséget. Olyan embert – legyen az felnőtt vagy gyermek – válasszanak, akiben megbíznak, aki tud segíteni vagy tanácsot adni. Az őszinteség rendkívül fontos.

Teljesen természetes, hogy gyakran nincs jó kedvük, és kevés az önbizalmuk. Ha a hangulatuk nem akar javulni, akkor lehet, hogy támogatásra, esetleg szakemberre van szükség. Minél korábban felismerünk egy problémát, annál könnyebb segíteni, de ne felejtsük, sohasem késő segítséget kérni! A könyvek végén több lehetőséget sorol fel a szerző, kik és hol tudnak segíteni annak, aki szeretné.

Dr. Sharie Coombes gyermek-, kamasz- és családterapeuta, aki szívesen veti be a neurológia módszereit is annak érdekében, hogy segítsen az embereknek. Egykori általános iskolai tanár, 2007-ben szerzett doktori címet a Brightoni Egyetemen. Magánterápiás gyakorlatán kívül egy londoni klinikán és iskolákban gyermekek, fiatalok és családok mellett dolgozott. A brit Vöröskereszt pszichológuscsapatának tagja.

Az Anya, hagyjál már! ‒ Az élet legfontosabb kérdései kamasz lányoknak és fiúknak 2020-ban az Álomgyár kiadásában jelentek meg. A két könyv hasonló témákat ölel fel, külön a lányokhoz és a fiúkhoz alkalmazkodva. A fiúknak is bemutatja a lányokban történő biológiai változásokat, és a lányoknak is elmeséli, mi történik a fiúkkal. A kötetek rendkívül fontos útmutatások, melyeket 10-14 éves korig célszerű kézbe venni. A lányok és a fiúk egy igazi szakértő útmutatását, tanácsait kapják ahhoz, hogyan igazodjanak el a testi-lelki változások útvesztői között: nekik szólóan, érthetően, színes rajzokkal, ábrákkal kiegészítve, ahol az illusztrációkat Lindsey Sagarnak köszönhetjük.

Sulyok Attiláné

2021.05.04