Folytatja a Soproni Petőfi Színház

Új évadterv, Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, harmadik SopronDrum

soproni-petofi-szinhaz

A Római karnevál kamaraszínházi előadásával május 13-án folytatja az idei szezont a Soproni Petőfi Színház, a nagyszínpadon május 21-én kezdenek A padlás című produkcióval. Mindezzel egy időben meghirdetik a 100 éves történelmi népszavazás jubileumi eseményeit követve A szabadság évadát, amely ősszel indul. A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban május 22-én kezdődik a legendák előtt tisztelgő nyári programsorozat, ennek keretében harminc produkciót kínálnak a nézőknek.

Teljes kínálattal és ráadással indulnak

Az idei évadot május 13-án folytatják a Római karnevál című kamaraszínházi produkcióval, a nagyszínpadon pedig az ősz kirobbanó, nagy közönségsikert hozó darabjával, A padlással kezdenek május 21-én. A várható élénk érdeklődés miatt dupla hétvégi előadásokkal készülnek. A Stabat Mater táncművet – igazodva a magyarországi Eucharisztikus Világkongresszushoz – szeptemberben kezdik el újra játszani, azért is, mert a produkció a találkozó jegyében, ahhoz kapcsolódva született meg korábban. A nézők június 4-től tekinthetik meg Kálmán Imre népszerű operettjét, A cigányprímást. A Mirandolina című komédiát a zentai társulat vendégjátékaként június 11-től tűzik műsorra. További ajándékként megtekintheti a közönség Katona Imrétől A zuhanás második pillanata című álomjátékot, amely az abszurd műfajba kalauzolja az érdeklődőket, valamint a Silentio transeo című pódiumestet. Utóbbiban olyan költők, írók műveivel találkozhatnak a nézők, akik tiltólistán szerepeltek, vagy sokáig nem adták ki munkáikat. Mindemellett a közönség százforintos regisztrációs jeggyel megnézheti a fertőrákosi barlangszínházban a Farinelli című táncos produkciót. Tartogatnak még ráadást is a színházszeretőknek: plusz előadásként a Soproni Petőfi Színház 2020/21-es évadára bérletet váltott nézők a fertőrákosi barlangszínházban a Bánk bán című opera, vagy a Robben Ford és Bill Evans, netán a Stanley Clarke és David Friedman koncert, illetve az Egy csók és más semmi operett valamelyikére 50%-os kedvezménnyel vásárolhatnak egy darab jegyet.

Itt A szabadság évada

Pataki András a nyitás, illetve folytatás bejelentésével egy időben meghirdette a soproni színház 2021/2022-es szezonját, amely A szabadság évada nevet viseli. Ez folytatása az idei hűség évadának. Üzenetében, gondolatiságában és tematikájában követi az 1921. december 14-i helyi népszavazás 100. évfordulója előtti tisztelgést. Szellemiségében reagál arra, hogy a szabadság életünk különféle aspektusaiban – történelmünkben, hazánkban, szülőhelyünkön, személyes életünkben, kultúránkban, a demokráciában – mennyire fontos, megóvandó érték. A szezon felnőtt bérletében öt nagyszínpadi és egy kamaraszínházi előadást kínálnak a közönségnek. Összesen 14 bemutatót tartanak, a bérletezést már május 2-án elkezdik.

A szabadság évada szeptemberben kezdődik Németh László Széchenyi című történelmi drámájával, ezt Csiszár Imre Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész állítja színpadra. A díszelődást a legnagyobb magyar születésének 230. évfordulója alkalmából 21-én este tartják. Az évad következő felnőtt bérletes előadása Tamási Áron Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátéka lesz a Zentai Magyar Kamaraszínházzal koprodukcióban, amelyhez a zenét a Kossuth-díjas Szarka Gyula szerezte. A rendező a Jászai-díjas Pataki András. Szintén ő állítja színpadra a Sík Sándor művéből készült tragédiát, az István királyt, amely a zentai, a komáromi színházakkal, valamint a Forrás Színházzal készül közösen. A kisszínpadon pedig Sławomir Mrożek Emigránsok című színjátékát kínálják, amely a csallóközi Csavar Színházzal együttműködésben jön létre. A soproni népszavazás 100. évfordulója alkalmából Somogyváry Gyula És mégis élünk című regényéből Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a Sopron Balett vezetője készít táncművet Szarka Gyula zenéjére. Az évadot jövő tavasszal Ábrahám Pál – Alfred Grünwald – Fritz Löhner-Beda Bál a Savoyban című revüoperettje zárja Béres László rendezésében.

Középiskolás bérletben játsszák a Széchenyit, az Ördögölő Józsiást, az István királyt, az És mégis élünk című táncművet, valamint a Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter szerzőhármastól A padlás című félig mese, félig musicalt. Választható fórumszínházi előadásként kínálják ennek a korosztálynak az Emigránsokat, a Kövek című tanjátékot és a Silentio transeo címet viselő pódiumestet. Ez utóbbi produkció az Esztergomi Várszínházzal, a Szolnoki Szigligeti Színházzal és a Forrás Színházzal közösen jön létre. A felsősök megnézhetik A padlást, az Ördögölő Józsiást, az És mégis élünk című táncművet, és az iskolák lehetőséget kapnak arra, hogy diákjaik színházi nevelési előadáson is részt vehessenek, mégpedig a Kövek című tanjátékon. Az alsós bérleteseknek A rézerdő lakói zenés mesejátékot kínálják Méhes Csaba és a Brass in the Five kvintett előadásában. Játsszák nekik a Szabó Magda művéből készült Tündér Lala című mesét Mess Attila rendezésében (a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Forrás Színház koprodukciója), valamint az Árgyilus és Tündér Ilona című mesetáncjátékot Alekszej Batrakov koreográfiájával és rendezésében a Sopron Balett produkciójaként. Az óvodás bérletesek szintén megnézhetik a A rézerdő lakóit, az Árgyilus és Tündér Ilona című mestetáncjátékot, és nekik érkezik a Kelekótya haramiák című zenés bábjáték a Ziránó Színháztól.

A legendák évada a barlangszínházban

fertorakosi_barlangszinhazA Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. működteti a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat. Az UNESCO világörökség részeként számon tartott helyen május 22-én kezdődik a nyári kulturális programsorozat a Bagossy Brothers Company koncertjével, amelyre már minden jegy elkelt. Az idei nyári szezont A legendák évadának keresztelték el. Ebből az alkalomból világsztárok és magyar zenei csillagok lépnek fel a fertőrákosi barlangszínházban. Érkezik Robben Ford, Bill Evans, Stanley Clarke, David Friedman, Presser Gábor, Charlie, Kovács Kati, Rúzsa Magdi, Bogányi Gergely. Látható lesz a Bánk bán, a Carmina Burana és az István, a király. Összesen harminc produkciót kínálnak a nézőknek május végétől szeptember elejéig.

A fertőrákosi barlangszínház idei szezonjában a műfaji sokszínűség jegyében legendás előadók, művek és népszerű előadások érkeznek a játszóhelyre. Külföldi és hazai sztárok ikonikus művekkel komoly- és könnyűzenei szerzők előtt tisztelegnek. Tavaly jöttek volna, a járványhelyzet miatt idén látható június 4-én a Recirquel társulat My Land című darabja. Ezt az előadást az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választották meg 2018-ban. A díjnyertes My Land ötvözi a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet, s az emberiség gyökereinek keresésére indul, az ember és az anyaföld közötti örök kapcsolatot jeleníti meg. Másnap, június 5-én a humor nagyágyúja, Hadházi László szórakoztatja a közönséget. A magyar zenei legendák sorát Charlie koncertje nyitja meg június 6-án. Életműve, slágerré vált dalai a hazai rock ikonjai közé emelték az énekest.

A Bánk bán című operát tekintheti meg a közönség Vidnyánszky Attila rendezésében június 12-én a Coopera produkciójaként. Ugyancsak a komolyzene kedvelőit célozza meg a Győri Filharmonikusok sorozata a Kékfrankos bérlettel. Ők június 13-án Carl Orff Carmina Burana című művével indítják a sorozatukat. Ez a koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvantagú szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A soproni Liszt Ferenc pedagóguskórus Makkos Ágnes karnagy irányításával és a Sonitus Scarbantiae női kar Harcz Katalin vezetésével csatlakozik hozzájuk. Operaénekesek is fellépnek velük, a karmester pedig Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész lesz. A bérletben látható még a Győri Filharmonikus Zenekar A tribute to John Williams című koncertje augusztus 7-én. Ezen a hangversenyen felcsendülnek a Csillagok háborúja, a Hook, a Schindler listája, a Mesterséges értelem, a Jurassic Park, a Superman, A cápa, az Egy gésa emlékiratai, a Harry Potter, az E.T. és az Indiana Jones című filmek dalai. Ősszel, szeptember 4-én Bogányi Gergely és a csodazongorája érkezik majd Fertőrákosra a győriekkel együtt.

A Sopron Classic keretében a soproni szimfonikusok június 27-től szeptember 5-ig összesen nyolc alkalommal lépnek fel a fertőrákosi barlangszínházban délutánonként. A Dohnányi bérlet hangversenyein a zenészek tisztelegnek a vonósnégyes műfaját megteremtő zeneszerző-legenda, Joseph Haydn előtt, aki kötődik a városhoz és a térséghez, hiszen amikor az Esterházy-kastélyban szolgált, élt a településen, és sokat járt a környéken. Alkotásai közül többet játszanak most is az Ötórai hangolók zenészei, akik több Haydn-fesztiválon felléptek már. Mindemellett Vivaldi, Borogyin, Ravel, Mendelssohn, Schubert és Mozart művei szólalnak meg ezeken a hangversenyeken. Az elmúlt esztendei nagy siker után újra meghívták a Tesla – Végtelen energia című musicalt. A produkció június 19-én kétszer tekinthető meg. A tánc műfajában is tartanak bemutatót Farinelli címmel június 26-án a Sopron Balett és a St.Pölten-i Eurrópaballett koprodukciójában.

fertorakosi-barlangszinhaz-belsoA barlangszínházba érkeznek a harmadik SopronDrum világsztárjai július 15. és 18. között. A nemzetközi ütősfesztivál idén Miles Davis előtt tiszteleg. Igazi kuriózum, hogy július 16-án Robben Ford ikonikus blues- és jazzgitáros, énekes, valamint Bill Evans szaxofonos közös koncertet ad. Korábban mindkettőjük játszott Miles Davis zenekarában. Követik a műfaj géniuszának szellemiségét, őrzik zenei örökségét, közös lemezt is készítettek nemrég. A Miles, blues és azon túl című koncertjük a SopronDrum nagy zenei élményét ígéri. Július 17-én a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke basszusgitáros és zenekara lép fel. Clarke a világ egyik legismertebb akusztikus és elektromos basszusgitárosa, előadóművész, zeneszerző, karmester, rendező, producer. A dzsessz és a fúziós muzsika igazi úttörője. Különösen híres vad, elsöprő játékáról, fellépései igazi showhangulatot árasztanak. Számos film, köztük a Boyz N The Hood és Az 57-es utas zenéjének szerzője. Megközelítőleg 70 tévé- és játékfilmhez írt kísérőzenét. Miles Davis jó barátja volt, s nagyon büszke arra, hogy megkaphatta a Miles Davis-díjat. A harmadik SopronDrum ütőhangszeres csillaga, oktatója és ezen a napon fellépője David Friedman lesz. Nemzetközileg elismert vibrafonista, marimbaművész, zeneszerző és jazzpedagógus. Olyan személyiségekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Luciano Berio, Bobby McFerrin, Wayne Shorter és Yoko Ono. A fesztivált július 18-án a SONUS ütőegyüttes és a X. Országos Maros Gábor Ütőhangszeres Szóló- és Duóverseny győzteseinek a fellépése zárja. Mindemellett az esemény fontos küldetéseként világsztároktól, mesterdobosoktól, ütőhangszeres nagyágyúktól leshetik el a fortélyokat a fiatal generáció tagjai ezekben a napokban. A dzsessztől a rockon, popon át a komolyzenéig széles műfaji skálát ölelnek fel Wolfgang Haffner, David Friedman, Rob Knopper és Szendőfi Péter mesterkurzusai.

A hónap végén a barlangszínházban két magyar zenei legenda lép fel a barlangszínházban. Kovács Kati Symphonic live című életműkoncertje július 30-án szerepel a műsoron. Őt követi július 31-én Presser Gábor Dalok régről és nemrégről című produkciója. Az est különlegessége, hogy színpadra lépnek A padlás soproni előadásának szereplői. A nézői érdeklődés pedig már most akkora, hogy minden jegy elkelt az eseményre. A fiatalok kedvence, a Honeybeast augusztus 6-án tart nagy barlangszínházi bulit. A tavalyi kirobbanó, katarzist hozó siker után közkívánatra augusztus 14-én kétszer is láthatják újra a nézők az István, a király című rockopera koncertszerű keresztmetszetét a fertőrákosi barlangszínházban. Szörényi Levente és Bródy János ikonikus műve a magyar kultúra fontos mérföldköve. Most Feke Pál és barátai – öt zenész és hat szólista – idézik meg az örökzöld dalokat. A rendkívül látványos, modern hangzásvilágú és nagyszabású produkció a legnépszerűbb énekes-színészekkel, rockzenekarral, animációs látványvilággal, a ma elérhető legprofesszionálisabb világítástechnikával kerül színpadra.

Párizsi éjszakák címmel augusztus 21-én lép fel a játszóhelyen két magyar származású francia sztárénekes, Stéphanie Schlesser és Laurent Ban. Őket az elmúlt szezonban a Mesés musicalekben már láthatta együtt a közönség. Most Stéphanie és Laurent a legtehetségesebb párizsi kollégáikkal idézik fel a francia operett, sanzon és filmzene felejthetetlen világát. Képzeletben a nézők végigjárhatják velük a Champs-Élysées-t Yves Montand-nal, a Montmartre-ot pedig Edith Piaffal és Charles Aznavourral. Nosztalgiázhatnak a Cherbourgi esernyők és a Házibuli felejthetetlen dallamaival, meghallgathatják a híres francia musicalek, a Rómeó és Júlia, a Párizsi Notre-Dame és a Nyomorultak megindító számait. Természetesen az olyan világhírű előadók, mint Céline Dion és Lara Fabian számai sem maradhatnak ki a műsorból.

Az operett kedvelőinek az Egy csók és más semmi című előadás érkezik a Kecskeméti Katona József Színházból augusztus 27-én és 28-án Fertőrákosra. A barlangszínházi szezonzáró hétvégén, szeptember 3-án Rúzsa Magdi ad nagyszabású zenekaros koncertet. Bizonyára nem véletlen, hogy erre az eseményre is elfogytak már a jegyek. A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és a Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda közötti együttműködési megállapodásnak köszönhetően a német nyelvű közönségnek a barlangszínházban idén Ábrahám Pál Bál a Savoyban című revüoperettjét tűzik műsorra a leghűségesebb város teátrumának művészeivel, Béres László rendezésében.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2021.05.03