Megszépül a Szent György díszkút


sarkanyolo-szent-gyorgy-szobor-felujitas

Radnóti Ákos alpolgármester kezdeményezésére felújítják Győrben a Baross úton található Szent György díszkutat. A szobor Rieger Tibor alkotása, amelyet a művész 1998-ban készített. A munkálatok április 28-án, pénteken délelőtt kezdődtek meg a helyszínen.

sarkanyolo-szent-gyorgy-szobor-felujitas

A Nagy Károly restaurátor irányításával végzett rekonstrukció során a következő beavatkozásokra kerül sor: A bronzszobor felületére kivált zöld, kék rézoxidokat és a „vízkő” karbonátokat eltávolítják. A tisztítást szárazjeges szemcseszórással végzik. Ez a technológia csak a felületi szennyeződéseket távolítja el, a bronz felületet nem károsítja, valamint a tardosi mészkő fényezett felületei sem mattulnak be a tisztítás során.

sarkanyolo-szent-gyorgy-szobor-felujitas

Ez után történik a megtisztított öntvény felület öntvényhibás, porózus felületeinek tömítése, majd a szobor újrapatinázása. A szobor a felületvédelem érdekében mikrokristályos viasz védőréteget kap. Majd megtörténik a tardosi mészkő medence tisztítása is, a karbonát lerakódásokat eltávolítják, ugyancsak szárazjeges tisztítási eljárással. A kőelemek kipergett, hiányzó fugázását pótolják, a kőfelületet hidrofobizáló védőanyaggal kezelik.

Fotók: Ács Tamás
Győr Megyei Jogú Város

2021.05.03