Masni és Pocó, Imbolygó iskolabolygó, groteszk és lőcsei fehér asszony

Online programok a győri könyvtár májusi kínálatában

hello-majus

Bár a „nyitástól” hangos az ország, és az időjárás is egyre inkább kedvez a szabadtéri elfoglaltságoknak, azért üdítő lehet egy-egy órára megpihenni, kikapcsolódni a képernyők előtt. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér – figyelembe véve minden korosztályt – májusban is folytatja a tartalmas, színes, szórakoztató programok online közvetítését. A videópremierekre (díjtalanul) az intézmény Facebook-oldalán kerül sor. Aki pedig valamiért lemarad, később is visszanézheti valamennyit. Tartsanak velünk, böngésszük végig együtt a kínálatot!

Sok kisgyermek várja már a keddi napokat, hogy a Mesesarok vendégeivel találkozhasson! Voltak itt már dínók, tökországi figurák és népmesei hősök is, májusban pedig egy különös bolygó látogatói lehetünk. A kisiskolások hamar felismerhetik: ez az Imbolygó iskolabolygó. A kaland vezetője a szerző, Békés Márta lesz, aki „bennfentesként” mutatja be a suli különös világát, a diákélet néha humoros vagy éppen kevésbé vicces oldalát. A csütörtöki Zenesarokban Krisztus urunk történetei közül válogat Keresztes Nagy Árpád, és arról mesél, Hogyan, s kitől kapta a magyar juhász a furulyáját? És a kanásznak mért nincs? S ha a juhásznak van, mi haszna belőle? Egyebek is szóba kerülnek, miközben a bábok táncra perdülnek, a hangszerek megpendülnek. Esetleg már ismerősen cseng Masni és Pocó neve? Május 7-én az ő dalaik és bábfiguráik kerekítenek vidám koncerthangulatot Mihályi Réka (a Barátok közt Jankája) Fonogram-díjas énekesnő előadásában. A Garabonciás együttes dalait is sokan hallották már. Május 21-én Napsugár-hívogató címmel gyerekversekre és népdalokra épített tavaszüdvözlő koncertjükön mulathat az aprónép.

A felnőtteknek az áprilisban elmaradt zenei kirándulást ajánljuk ismét Farkas Izsák vezetésével, aki átlépve a határokat a Népdaloktól a slágerekig kalauzolja az érdeklődőket elektromos zeneszerszámaival (hegedű, looper). A koncertre új időpontja: május 12., 17 óra.

Mindannyian átélhettük már, hogy a humor, a nevetés átlendíthet a nehézségeken, rossz kedven, bajokon, ezért bármikor jól jöhet egy kis vidámság. A hangolódásban segít május 14-én Dvorák Gábor és Patka Heléna, akiket a fekete humor nagymestere, Örkény István szellemisége és Egyperces novellái ihlettek. Az író törekedett arra, hogy kevés szóval is sokat mondjon, s úgy ábrázolja a megtapasztalt világot, hogy közben elgondolkodtasson, megborzongasson, megnevettessen. A Groteszkek 10-100 éveseknek című műsor nem más, mint rövid, humoreszkszerű epizódok az élet egy-egy kiragadott eseményének, villanásnyi gesztusoknak, mozdulatoknak rendkívül tömör, lényegre törő ábrázolásai, és nem az ismert novellák dramatizált változatai.

Folytatódik tudományos igényű ismeretterjesztő sorozatunk, a Levéltári délutánok, amelyben dr. Bagi Zoltán főlevéltáros Giorgo Basta naplója alapján rekonstruált, Győr 1597. évi ostromáról szóló előadásának második részére kerül sor május 5-én. Május 26-án pedig egy izgalmas új téma, A lőcsei fehér asszony története kerül fókuszba. Az első részében megismerhetjük Géczy Juliannát, akinek alakját 1885-ben a nagy mesemondó, Jókai Mór is megörökítette regényében, 1976-ban ezt vitte filmre az eredeti helyszínen Maár Gyula Törőcsik Mari főszereplésével. A vérpadig vezető história valódi gyökerei tárulnak fel az online bemutatóban.

A vetítések általában 17 órakor kezdődnek a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér hivatalos Facebook-oldalán, de a pontosság érdekében érdemes tájékozódni! Ha mégis lemaradnának az online eseményekről, a felvételeket visszanézhetik ott, vagy az intézmény YouTube-csatornáján. A programokhoz jó szórakozást kívánunk!

SzaSzi

A kép a flickr.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.04.30