Megújul a ''Vitorlák'' szökőkút


vitorlak-szokokut-pagisz

A felújítást követően ismét üzemel majd a „Vitorlák” szökőkút Marcalvárosban, a PÁGISZ előtt az Ikva utcában. A felújítást Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester és Rózsavölgyi László, a terület önkormányzati képviselője jelentette be.

Radnóti Ákos elmondta, az önkormányzat nagyszabású szökőkút- és szoborfelújítási programja keretében minden győri, üzemen kívüli szökőkutat és csobogót felújított, illetve felújít a város, a sorból már csak egy hiányzik, a Kisfaludy és a Baross út sarkánál lévő Halak csobogó. Ha az elkészül, közel húsz alkotás újult meg a városban rövid idő alatt. Rózsavölgyi László hozzátette, ennek a programnak az újabb állomása az Ikva úton található szökőkút, amelynek rendbetételével és üzembe állításával sokkal hangulatosabbá válik a tér arculata.

A képzőművészeti alkotást Illyés Antal szobrászművész és Csabai Bálint építész tervezte. Az 1998-ban készült szobor anyaga bronz, amely három modern profil vitorla egymásba kapcsolódásával a lendületet, a mozgás képzetét akarja felidézni a szemlélőben, utalva a három folyó (Duna, Rába, Rábca) találkozására. A medencében a vízszint alá is lebukó bronz posztamensben elhelyezett fúvókák legyezőszerűen kilövellt vízsugarai teszik még mozgalmasabbá az alkotást. A medence anyaga süttői mészkő, a medence alja kőburkolatot kapott.

vitorlak-szokokut-pagisz

A 20 éves vízforgató rendszert szűrés és vegyszeradagolás nélkül alakították ki, így a medencében lévő víz folyamatosan zavaros, algás állagú volt, szökőkútként már évek óta nem funkcionált. Az elmúlt években jelentősebb károkozás is történt a medence világításában és gépészeti szerelvényeiben.

A Győr-Szol Zrt. koordinálásában magvalósuló felújítás során ezért megtörténik a kőfelületek elbontása, újracsiszolása, szükség szerinti pótlása-cseréje, kőfelületek visszahelyezés előtti felületi kezelése, vízszigetelése. Megtörténik a felületi szennyeződések, lerakódások, kiválások eltávolítása vizes tisztítással, a felületek sérelme nélkül. A makacs lerakódásokat kémiai módszerekkel, helyileg távolítják el.

A felújítás során megújul a gépészet is vízforgatással, szűréssel, víztisztítással. A gépészeti rendszer működéséhez szükséges áramellátás biztosítása érdekében a villamos kábelek, gépészeti betápláló és elvezető csővezetékek cseréje során a térburkolatot megbontják, majd helyreállítják. A villamos elosztókat, lámpatesteket cserélik, szintérzékelőket építenek be, szivattyút és vezérlőrendszert telepítenek. A felújítás keretében sor kerül a gépészeti aknák belső felújítására, szigetelésére is.

Városháza sajtó

2021.03.19