Örkény István: Macskajáték

Premier Sopronban

Február 9-én (hétfőn) 12 órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) a Kiss Manyi Társulat Örkény István népszerű tragikomédiáját, a Macskajátékot mutatja be. Az író megunhatatlan műve levehetetlen a magyar színházak műsoráról.

„A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép. Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek. Mindnyájan akarunk egymástól valamit. Csak az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.”

Ezt mondta Örkény István az egyik legnépszerűbb, legtöbbet játszott művéről, a Macskajátékról, amelyben karakteres választ is ad arra a kérdésre, hogy meddig van joga az embernek a szerelemre. Most a soproni közönség is részese lehet egy olyan színházi élménynek, amely a nagy klasszikusok évadának méltó folytatása a teátrumban, és egyúttal tisztelgés Örkény István előtt is.

2015.01.31