Verónica Chamorro: Sziasztok, érzelmek!

Sulyok Attiláné könyvajánlója

veronica-chamorro-sziasztok-erzelmek

Az olvasóvá nevelés már egészen kisgyermekkorban kezdődik, amikor a gyerek az első éveiben könyvekkel találkozik. Ekkor dől el, megszereti-e őket, ezért nem mindegy, mit adunk a kezébe, vagy miből mesélünk neki. A Sziasztok, érzelmek! az óvodás és kisiskolás korosztály számára készült, Verónica Chamorro könyve hatásos segítség lehet az érzelmi intelligencia fejlesztésében.

Az érzelmek megfelelő kezelése nagyon fontos képesség, melynek sok felnőtt sincs a birtokában. Emiatt már gyermekkorban meg kell kezdeni az erre való felkészítést. Az érzelmi intelligenciát fejlesztenünk kell, megtanítani gyermekeinknek érzéseik felismerését, kezelését. Az emóciók leírása nem olyan egyszerű, és a gyerekek nem is biztos, hogy megértik, ha egy felnőtt megfogalmazza számukra. A Sziasztok, érzelmek! a kicsik számára is érthető nyelven írja le a különböző érzelmeket, mint például a boldogság, az irigység, a düh vagy a testvéri féltékenység. Sőt még segít is ezeket megfelelő módon kezelni.

Verónica Chamorro eredeti humorral és érzékeny történetszövéssel mesél. A főszereplő két gyermek, Bálint és Hanna, akik testvérek, és szerető, egymásra odafigyelő családban élnek, de a felnőttek csak külső megfigyelőként vannak jelen. Ők segítenek akkor, amikor szükség van rá. Bálint óvodás, Hanna már iskolás, a szereplőkkel és az eseményekkel a kisebbek is könnyen képesek azonosulni. A hétköznapi történeteken keresztül a gyerekek megtanulhatják érzelmeik felismerését – nagyon fontos, hogy ne csak megéljék, hanem meg is értsék őket. A gyerekeknek nehéz beszélni saját érzelmeikről, különösen akkor, ha azok negatívak. Egy-egy heves érzelmi kitörés után mégis jól esik megbeszélni velük, mi történt, hogy érezték magukat közben. A könyvben hét történet szerepel, és ezekben hat fontos érzelem, mint a félelem, a boldogság, a szomorúság, a testvéri féltékenység, a csalódottság és a düh.

Az ovisoknál gyakran félelmet okoz az esti lefekvés. Képzeletükben megelevenedhetnek a tárgyak, és a sötétben szörnyek jöhetnek elő. Az első történet erre nyújt megoldást, anya megvigasztalja, hogy nincs egyedül, vigyáznak rá. A tesóval való közös játék igazi örömöt nyújt, de konfliktusok forrása is lehet. Az élet boldog percei az apróságokból fakadnak, ezeknek is örülni kell. Minden rosszban meg lehet találni a jót, és akkor máris elmúlik a szomorúság. A kisfiú rájön, hogy milyen sokan szeretik, és boldogan tölti idejét a papával is. A testvérféltékenység sok családban jellemző, a játszótéren nehéz egyszerre mindegyik gyerekkel ugyanúgy foglalkozni, de erre is van megoldás. A gyerekek felismerik, hogy apa mindkettőjüket egyformán szereti, és ugyanannyit törődik velük. Mi történik, ha semmi sem akar sikerülni? Természetesen dühös lesz a kis szereplőnk, de ebből is ki lehet hozni valami jót anya segítségével. Ha mindkettőnek rossz napja van, akkor előfordul, hogy a testvérek egymáson töltik ki a mérgüket, összevesznek. Ilyen minden családban előfordul. A nevetésnek viszont varázsereje van, ha nevetünk, akkor eltűnik a rossz érzés. A gyerekek problémáinál legtöbbször az édesanya az, aki segítséget nyújt számukra, és helyreállítja a békét. A legfontosabb az, hogy ismerd meg, és légy jóban magaddal.

A mesék során szinte minden oldalon találhatunk kérdéseket azzal kapcsolatban, mit éreznek közben a szereplő gyerekek. A válaszlehetőségeket kis ikonok jelölik, ezekből kell kiválasztani a helyes érzelmet, ezt kicsik és nagyok együtt tehetik meg. A visszatérő kérdés mindig: hogyan érzik magukat a gyerekek? Így nemcsak az érzések felismerését ellenőrizhetjük, hanem a szöveg megértését is.

A szülők egyik legnehezebb feladata megtanítani gyermekeiknek, hogyan kontrollálják érzelmeiket, és hogyan oldják meg konfliktusaikat. Sajnos ezt az iskolában nem oktatják, sőt gyakran maguk a felnőttek sem tudják, mit kezdjenek érzelmeikkel, vagy képtelenek uralkodni azokon, ez okozza a legtöbb konfliktust. A világon valószínűleg a legtöbbet saját érzéseik miatt szenvednek az emberek. Ez okozza a legtöbb pszichés megbetegedést, a legtöbb agressziót, félelmet. A harag, a düh és más negatív érzelmek gyorsan elégetik az embert. A belső feszültség hirtelen kitör belőlünk, vagy ha bennünk marad, akkor megbetegít. Meg kell tanulnunk szembenézni önmagunkkal, és saját negatív érzéseinket kezelni, tudatosan irányítani érzelmeinket, cselekedeteinket. A kiegyensúlyozott, boldog élethez, a sikerhez megfelelő érzelmi intelligenciára is szükség van, arra, hogy emócióink ne uralkodjanak rajtunk, tehát megfelelően tudjuk kontrollálni őket. Nagyon fontos, hogy gyermekeinket minél hamarabb megtanítsuk a konfliktushelyzetek felismerésére és megoldására.

A könyv történetein keresztül a gyerekek megismerhetik a különféle érzelmeket, és megtanulhatják elfogadni, könnyebben kezelni őket. Szülőként az érzelmi biztonság megadása a legjobb lehetőség arra, hogy megvédjük gyerekeinket a mai világban. Aki érzelmi biztonságban nő fel, az gyerekként, majd felnőttként is eredményesebben tudja megoldani az életben adódó problémákat, nehézségeket. A mesekönyvben kitűnő, sokszínű, hatalmas illusztrációk vannak, Miranda Rivadeneira alkotásai. A Sziasztok, érzelmek! 2020-ban jelent meg a Napraforgó Kiadó gondozásában, Rusznák György fordításában.

Sulyok Attiláné

2021.02.05