Luke és Jon

Tantermi színház Sopronban

A Luke és Jon című tantermi játék bemutatójával február 2-án délelőtt folytatódik a soproni teátrum iskolaszínházi programja. Az előadás először a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban látható. A két éve indított kezdeményezés nagyon népszerű a városi és a környékbeli oktatási intézményekben, a produkciók rendezője-dramaturgja, a foglalkozások vezetője Németh Ervin drámatanár.

A Soproni Petőfi Színház tantermi színházi programja azokat a diákokat szólítja meg, akik számára a legkevesebb színházi előadás születik: a 12-15 éves korosztályt. A projekt három tanítási órát ölel fel, amelynek egyik harmadában maga a tantermi színházi előadás foglal helyet, ezt követi a színháziszöveg-értési (a színházi előadás eszköztárát és jelentésvilágát feltáró) foglalkozás, majd az osztály saját játéka, amellyel továbbgondolják az előadás által felvetett problémákat

A Luke és Jon tantermi játék alapjául szolgáló regény Angliában 2010-ben jelent meg, de a szerző, Robert Williams már 2007-ben, kéziratos formában elismerést kapott érte, elnyerte az Egyesült Királyság vezető könyvkereskedő cégének egyik díját. Egyik kritikusa azt írta róla: „Ez a próza már majdnem költészet. A Luke és Jon az ígéretről szól, minden értelemben…”

A színházi előadássá adaptált történet szerint a 13 éves Luke próbál visszatalálni régi életéhez, melyet édesanyja halálával elveszített. A család a veszteséggel összeomlani látszik: az apa az alkoholban próbál vigaszt találni, így Luke magányosan küzd a fájdalmas hiánnyal és a tehetetlenséggel. Apa és fia megállíthatatlanul távolodnak egymástól. Míg egy nap belép az életükbe egy rosszul öltözött, furcsa fiú, Jon. Vajon milyen szándékkal érkezik, s miképpen reagál erre a helyzetre a megbillent család? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az előadás, amelyben együtt játszanak a Soproni Petőfi Színház színészei és a színitanodásokból, valamint a soproni általános és középiskolás tanulókból áll diákcsapat.

Az előadás szereplői: Csonka Mátyás, Egyed Soma, Heim Vilmos, Horváth Andor, Molnár Anikó, Szőcs Erika, Savanyu Gergely, Sárdy Zoltán, Szlúka Brigitta és Simon Andrea.

A Luke és Jon februárban, illetve márciusban soproni, csepregi, peresztegi, kőszegi, egyházasfalui, sopronhorpácsi, kópházi, nagycenki, harkai, sopronkövesdi, fertőszéplaki és ágfalvai oktatási intézményekben látható.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.01.31