99

Új monográfia jelent meg a 100 éve született Mészöly Miklósról


szollath-david-meszoly-miklos

Új monográfia jelent meg a 100 évvel ezelőtt született Mészöly Miklósról (1921-2001). A Jelenkor Kiadó által gondozott kötet, Szolláth Dávid nagyszabású értelmezői munkája gazdag rétegzettségű pályaképet rajzol meg a „hosszú pályakezdéstől” a „műformák felbontásán” át a „kései változatokig”.

A kötet alapos elemzés tárgyává teszi Mészöly Miklós egyes műveit és irányváltó pályaszakaszait, valamint körültekintően vizsgálja kapcsolatukat az adott történeti és világirodalmi kontextushoz. Emellett a mészölyi hagyománynak a kortárs magyar irodalmi folyamatokra, szerzőkre gyakorolt közvetlen vagy közvetett hatását is számtalan példával igazolja.

A Jelenkor Kiadó a jubileumra készítette a Könyves Magazinnal és a szekszárdi Mészöly Miklós Emlékházzal együttműködésben a #mészöly100 ‒ a köztünk élő Mészöly Miklós című filmet, amelyet az író születésének évfordulóján, január 19-én mutattak be a Jelenkor Kiadó Facebook-oldalán. Emellett egy 100 napon át tartó közösségimédia-sorozatot is indítanak, amelyben írók, irodalomtörténészek, közéleti szereplők osztják meg az olvasókkal kedvenc Mészöly-mondatukat.

Forrás: MTI

2021.01.20