Kötelezők Szabadon – Kötelező olvasmányok megértését segítő drámafoglalkozás-sorozat indult


converse-college

Kötelezők Szabadon címmel elindult a Szabad Labor Drámaműhely első iskolai programja, amelynek célja a kötelező olvasmányok megértésének segítése, a művekből feltárható emberi, társadalmi problémák felkutatása.

A drámapedagógiai műhely szakembereinek az is célja, hogy növeljék a gyerekek olvasás iránti nyitottságát, érdeklődését – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben kiemelik, hogy a Manna Produkció által támogatott foglalkozássorozat most a digitális oktatási rendszerben is elérhető az iskolák számára.

A Szabad Labor egy frissen alakult drámapedagógiai műhely, amelynek tagjai képzett drámapedagógusok. A négy alapító tag, Balassa Jusztina, Lovászi Edina, Kálócz László és Somogyi Tamás évek óta dolgozik a területen, többek között a Vígszínház és a Manna színházi nevelési programjainak kidolgozását és foglalkozásait vezetik. A Kötelezők Szabadon sorozatnak nem a művek megismertetése a célja, hanem a művekben szereplő problémák, kérdések fókuszált, átélhető kibontása és átgondolása, a szereplők élethelyzetének megértése.

Mint Balassa Jusztina a közleményben hangsúlyozta, fontos a kritikus gondolkodás kialakítása, a felmerülő kérdések több szempontú vizsgálata, egymás érveinek megismerése, a vitakultúra fejlesztése és az önálló gondolatok kialakítására való igény növelése. A műhelymunka során a diákok életkori sajátosságait figyelembe véve választják ki az egyes foglalkozások témáját, együttműködve a pedagógusokkal. „Bízunk abban, hogy a Kötelezők Szabadon sorozat új és izgalmas eszköz lehet a magyar- vagy osztályfőnöki órákon, hogy a diákok közelebb kerüljenek ezeknek az emblematikus műveknek a mondanivalójához” ‒ mondta a drámapedagógus.

A Szabad Labor szakemberei a kötelező olvasmányokban felmerülő dilemmákhoz, kiélezett helyzetekhez közelítenek a színház és a dráma eszközeivel annak érdekében, hogy a tanulók képesek legyenek kialakítani saját álláspontjukat egy-egy probléma kapcsán. Az irodalmi szöveg ismerete nem feltétele az aktív részvételnek a foglalkozásokon, amelyek ideje egy tanóra, és online formában is megvalósíthatók. A Kötelezők Szabadon program jelenleg nyolc kötelező olvasmányhoz kapcsolódva kínál drámafoglalkozást az 5-től a 12. évfolyamig. Foglalkozások készültek eddig A Pál utcai fiúk, a Toldi, a Rómeó és Júlia, A legyek ura, a Csongor és Tünde, a Hamlet, a Bűn és bűnhődés, valamint az Anna Karenina című művekhez.

A sorozat a Manna Produkció támogatásával jött létre, erősítve a szervezet drámapedagógiai munkáját, amelynek keretében a Bethlen Téri Színházban és a B32-ben is rendszeresen tartanak színházi nevelési programokat és hoznak létre új előadásokat a diákközönségnek. A Kötelezők Szabadon elnevezésű programról részletesebben tájékozódhatnak az érdeklődők a szabadlabor.hu honlapon.

A kép csak illusztráció!

Forrás: MTI

A kép a flickr.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.01.19