Független Előadó-művészeti Szövetség Segélyalap


fesz-segelyalap

Lakossági adományokkal segíti a színházi szünet miatt bevétel nélkül maradtakat a Független Előadó-művészeti Szövetség Segélyalapja. 2021. január 11-22. között munkájukat rendkívüli akcióval egy teljes csapat segíti: 19 nagykövet egyéni kampánnyal a közösségi oldalaikon propagálja a lehetőséget.

A január elején meghosszabbított kényszerszünet immár három hónapot vesz el a színházaktól. Egyre nagyobb a bizonytalanság az újranyitással kapcsolatban, a szakma háttérdolgozói részére szolgáló segélyalap év eleji adománygyűjtő kampányát ezúttal nagykövetek is segítik. A járvány második hulláma a tavaszihoz hasonló helyzetet teremt a független színházakban: nincs előadás, nincs bevétel, és a tartalékok is elfogytak. A kormány a tiltó intézkedés hatályát 2021. február 1-ig meghosszabbította, így az előadó-művészeti területen dolgozó szabadúszók és vállalkozók már harmadik hónapja nem tudnak szakmájukban dolgozni. A streamelés segít ugyan fenntartani a kapcsolatot a nézőkkel, de nem ad munkát a művészek és a háttérdolgozók többségének.

A szakma és a színházba járó közösség összefogásával azonban újabb 60 háttérdolgozónak nyújthatnak átmeneti segítséget a kényszerszünet alatt is. 2021. január 11-22. között a FESZ Segélyalap munkáját egy rendkívüli akcióval egy teljes csapat segíti: 19 nagykövet csatlakozik egyéni kampánnyal a közösségi oldalakon, hogy minimum 2 millió forinttal bővítsék a Segélyalap támogatási keretét.

Több mint 10 napig kampányolnak az egész országban; előadóművészek, színházi szakemberek, köztük több független társulat vezetője is vállalta a gyűjtést, de a színház iránt elkötelezett civilek is bekapcsolódtak a gyűjtésbe: Balla Richie (RÉV Színház), Balog József, Borbás Gergő, Csillik Szilvia Márta, az Escargo társulat, az FAQ Színház, Gáspár Anna, Gáspár Máté, Gergye Krisztián, Hód Adrienn, Juhász Kata, Kovács Bálint, Kőszegi Mari, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, Szántó Péter, Takács Gábor, Urbanovits Krisztina, Várady Zsuzsi, Venyige Sándor. (Az adománygyűjtéshez csatlakozó nagykövetek listája a támogatási lehetőséggel itt érhető el.)

A kampány a magyar kultúra napján, január 22-én adománygyűjtő esttel zárul, amelyet online közvetítenek. A programban részt vesznek magyar előadóművészek, társulatok vezetői, és a nagykövetek is bejelentkeznek. (Regisztráció itt lehetséges)

A befolyt bevételekből áthidaló szociális támogatást osztanak szét a független színházi területen dolgozó, a színházak novemberi bezárása óta munka nélkül maradt kollégáknak, akik védőháló nélkül várják, hogy újrainduljon a normális működés. Rihay-Kovács Zita, a FESZ ügyvezetőjének az előző évek kulturális statisztikai adatokat alapul vevő becslése szerint a független színházi területen területen dolgozók közel 88%-a vállalkozóként dolgozik, az ő megélhetésük november óta bizonytalanná vált.

A Segélyalaphoz nemcsak a független területen tevékenykedő előadóművészek, alkotók fordulhatnak, segítenek a háttérszakmák dolgozóinak: technikusoknak, kellékeseknek, díszítőknek, öltöztetőknek, dramaturgoknak és minden színházi szakmában dolgozónak, mert nélkülük nincs színház.

További részletek és az aktuális program a Segélyalap honlapján olvasható.

2021.01.13