''Itt a tél'' ‒ Ünnepi online koncert Mészáros Tamással és vendégeivel

Bári Edit írása

itt-a-tel-online-koncert

A pandémia miatt mindennapjainkban a kulturális élet, előadóművészet, színházi előadások jobbára az online térbe helyeződtek át, így december 14-én este 19 órakor egy ünnepi koncert keretében Mészáros Tamás és vendégei, Molnár Ágnes, Tar Gabriella, valamint Csengeri Attila egy virtuális ajándékkal lepték meg a közönséget.

Az élő adásban közvetített koncert során előadók és nézők közösen hangolódhattak rá a közelgő ünnepekre, másfél órára elfeledve minden kellemetlenséget. Felcsendültek saját szerzemények, örökzöld dallamok és karácsonyi dalok egyaránt. A könnyed hangzású, ritmusos, emberi érzésekről szóló, szerethető dalok még a virtuális hálón keresztül is hatást gyakoroltak.

A koncert a Fame (Hírnév) című musical egyik csodás részletével indult, máris ünneplésre hívva bennünket. Felcsendült a Tükör, majd a Tavasz című dal, ami élőben először ezen a koncerten volt látható és hallható. Ezt egy csodaszép duett követte Indulnod kell címmel Tar Gabriella és Mészáros Tamás előadásában, és természetesen nem maradt ki Tamás már-már ikonikussá vált Jótündér című dala sem, amely szintén ezen a napon volt először élőben hallható.

A koncert egyik meghívott vendége, Molnár Ágnes A szeretet ünnepén című szerzeményt fantasztikus prezentálásban tárta elénk, majd egy duettet adott elő Tamással Néhány szó címmel, aki aztán egy kedves gesztussal emlékezett meg a mindig úton levő kamionosokról a Várj rám, kedves! című számmal. Természetesen nem maradhatott ki Pécsváradi Zoltán két csodás szerzeménye, a Minden most indult el és az Itthon vagyok, amelyek Tamás második albumán jelentek meg.

Az utóbbi hetekben a magyar könnyűzenei élet számos meghatározó alakja távozott el közülünk, így nekik és értük szólt az est másik vendége, Csengeri Attila dala egy ikonikus musicalből, A padlásból a Fényév távolság, majd Leonard Cohen világhírű szerzeménye a Hallelujah, Attila fenomenális előadásában. Ezután Mészáros Tamás egy tüzes latin zenével (Táncolj) és a világhírű Jingle Bells dinamikus rockos melódiájával pezsdítette fel a hangulatot. A koncert zárásaként két meghitt karácsonyi dal segített újra ráhangolódni a közelgő ünnepekre. Felcsendült a Boldog ünnepet című melódia, majd a Csendes éj, melyet a fellépők közösen adtak elő.

Az est házigazdája, Mészáros Tamás a Magyarock Dalszínház művésze, énekes, színész, számos produkció szereplője. Tar Gabriella szintén a Magyarock Dalszínház művésze, tíz éve szereplője a dél-komáromi illetőségű társulat A padlás című előadásának. Molnár Ágnes 2008 óta vendégművésze a komáromi társulatnak, a győri Nemzeti Színház színésznője, Taps-díjas művész. Csengeri Attila musicalénekes, színész, számos musical főszereplője, akit ha énekelni hallunk, bizony gondolkodás nélkül követjük az Operaház föld alatti rejtekhelyére (Az Operaház fantomja).

A koncert magas színvonalához vitathatatlanul hozzájárult az élő zenekari kíséret, nagyszerű zenészekkel és egy csodás vokállal: Tar Gabriella (vokál), Horváth Ákos (dobok), Seres Csaba (basszusgitár), Bíró László (szólógitár) és Pécsváradi Zoltán (billentyűs hangszerek).

Fantasztikus előadás, fantasztikus énekesek, gyönyörű dalok, csupán a hallható, ovációs állótaps hiányzott, amit most a virtuális térben a folyamatosan olvasható kommentek és gratulációk váltottak fel. „Kívánunk mindenkinek boldog ünnepet! / Ne lássunk soha többé hulló könnyeket!” (Boldog ünnepet című dal)

Bári Edit
Fotók: Gőgh Krisztián és Madarász Ottó

2020.12.21