Nádasi Myrtill: Piruettek és ábrándok

Szilvási Krisztián könyvajánlója

nadasi-myrtill-piruettek-es-abrandok

Nádasi Myrtill (vagy ahogyan világszerte ismerik: Mia Nadasi) Magyarországon született a második világháború végén a híres magyar balettmester, Nádasi Ferenc lányaként, aki az 1950-ben megalakult Állami Balett Intézet (ma Magyar Nemzeti Balett) első vezetője volt. Így nem lehetett kérdés, hogy a fiatal lány jövőjét is a balett világa fogja meghatározni, ám Myrtill a tánc mellett mind a színpadi, mind pedig a mozivásznon történő színjátszásban kivételes tehetséget mutatott.

Az 1960-as évek filmsztárjaként elsősorban a Vörös tinta című mozival lett népszerű, de ő volt például Bitskey Tibor partnere A kőszívű ember fiaiban. A Vígszínház (akkor Magyar Néphadsereg Színháza) tagjaként sok színpadi alkotásban is szerepet kapott. A hatvanas évek második felében aztán Angliába ment férjhez a rendező-producer Peter Sasdy-hoz, a későbbiekben pedig angol és amerikai tévé- és játékfilmekben szerepelt. Angol nyelven írt életrajza 2006 karácsonyán jelent meg Londonban Piruettes and Passions címmel, amely roppant szórakoztató, egyúttal őszinte és személyes utazás a magyarországi kulturális élet sűrű évtizedeibe.

A 2012-ben napvilágot látott magyar kiadás a K.u.K. Kiadó jóvoltából került az érdeklődők elé, méghozzá a szerző, Nádasi Myrtill saját maga általi fordításában. A Piruettek és ábrándok első része Myrtill családjának (a nagyapának és az apának) nem mindennapi történetét meséli el. Szinte mesébe illő, amilyen körülmények között az ifjú Ferenc megszületik; ahogyan felnő, és egy kulcslyukon keresztül kukucskálva lesi el a balett táncának alaplépéseit; s ahogyan minden képzés nélkül 11 évesen először a színpadon, majd Oroszországban találja magát, hogy később ő legyen a klasszikus balett egyik magyarországi megalapítója. Aztán Marcelle, Myrtill anyjának élete kerül leírásra: tehetős származása, operaházi balettképzése 6 éves korától, berlini, majd párizsi élete, karrierépítése, végül pályájának egy tragikus szerelem miatti derékba törése. Ferenccel 1928-ban találkozott, két évvel később házasodtak össze, majd a világháború idején Magyarországra költöztek, ahol 1944-ben megszületett Nádasi Myrtill.

A kislány elkötelezettsége a tánc iránt olyan erős volt, hogy természetes módon lépett szülei nyomdokába. Első lépéseit szinte már táncformában tette meg, 8 évesen bekerült a Balettintézetbe (a szülei voltak a felvételin a zsűritagok), ahol 9 évig képezték és képezte magát. Már 9 évesen szerepet kapott a Diótörőben, és 11 volt, amikor a Vígszínházban játszhatta első drámai szerepét. Gyorsan szárnyaira vette a hírnév, s olyan nagyságokkal szerepelhetett együtt, mint Bulla Elma, Sulyok Mária, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Pálos György, Páger Antal. A könyvben érdekfeszítően írja le személyes élményeit, kapcsolatait ezekkel a művészekkel, a Piruettek és ábrándok második része pedig angliai sorsának a színes krónikája, amelynek lezárása Peter Sasdy-val való szerelembe esése. A magyar kiadás néhány hazai vonatkozású fejezettel is kiegészült, így a rendkívül sikeres Radnóti-emlékműsor, vagy az 1993-as magyarországi vendégjáték történetével.

Szilvási Krisztián

2020.12.11