A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában

Hát ez csúcs! 9. rész – Berente Erika írása

manarola-betlehem

Az olasz csizma északi részén fekvő tengerparti kisváros, Manarola egészen különleges látnivalóval szolgál az idelátogatóknak. A Ligur-tenger sziklás partjára kifutó szurdokvölgyben megbúvó kisváros magja a 12. században alakult ki. A szaporodó népesség „kinőtte” a völgykatlant: házak sokasága épült fecskefészek módjára a tengerre néző sziklaszirtekre. A színpompás házaknak és a varázslatos természeti környezetnek köszönhetően Cinque Terre többi településével együtt 1997-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára.

A turisták többsége nyáridőben keresi fel Manarolát, pedig a karácsonyvárás idején is pazar látványosságot kínál a falucska: itt nézhető meg ugyanis a világ legnagyobb világító betleheme. Manarola ennek köszönhetően 2007-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Mi is a magyarázata ennek a nem mindennapi betlehemnek? Egyszerű a válasz: Mario Andreoli szeret barkácsolni. Ő ugyanis a betlehem ötletgazdája, a terv kivitelezője és továbbfejlesztője.

manarola-betlehem

Hogyan is kezdődött? Mario egy interjúban így emlékezett: „1961 volt, amikor apám a halálos ágyán megkért, hogy állítsak vissza egy keresztet, ami korábban a családunk tulajdonában lévő Három kereszt hegyén (Collina delle Tre Croci) állt. Miután helyreállítottam a keresztet, az az ötletem támadt, hogy megvilágítom azt egy autó akkumulátorával.” Ezután nem volt megállás. Időtálló anyagok (vas, műanyag) újrahasznosításával, sarokcsiszoló és hegesztőpisztoly segítségével saját kézzel fabrikálta a betlehem újabb és újabb, életnagyságú alakjait. A korábban vasutasként dolgozó signore Andreoli 1985-ben nyugállományba vonult, és ennek a munkának szentelte az életét. A figurák száma 300-ra nőtt, mára az alakok a domb egészét belepik. A megvilágításához körülbelül 8 km elektromos vezetéket és kb. 17.000 izzót használnak fel. 2008-ban a betlehem környezetbaráttá vált, kifejezetten a domb megvilágítása céljából egy napelem rendszert létesítettek. A fényeket december 8-án, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén, alkonyatkor kapcsolják fel. A betlehem általában január végéig vagy február elejéig, sötétedés után látható.

manarola-betlehem

Az ügyes kezű Mario Andreoli alkotása a jámbor népi vallásosság szép példája. A hétköznapokban és fényes nappal a tájba simuló grandiózus betlehem Manarola és az egész Cinque Terre büszkesége. Gyönyörködjünk el ebben a szép látványosságban, a tűzijáték pompás fénycsóváiban, de ne hagyjuk, hogy elvakítson bennünket ez a ragyogás! Vegyük észre, lássuk meg, éljük át az ünnep valódi lényegét! Áldott, szép karácsonyt mindenkinek!

Berente Erika

Forrás: hu.wikipedia.org, 5terre.com

A képek a flickr.com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?

2020.12.25