Karácsonyi fények Brooklynban a Dyker Heights-en

A világ legkülönösebb utcái 7. rész – Szilvási Krisztián írása

dyker-heights-christmas

A karácsony úgy szép, ha meghitt, mértéktartó, csendes, bensőségteljes. Vagy éppen ellenkezőleg? Nos, aki szemkápráztató pompára, túlzott hivalkodásra, sőt mi több, mértéktelen giccsre vágyik, sétáljon egyet decemberben New York Brooklyn kerületének Dyker Heights nevű negyedében, és olyan látványban lesz része, amely jócskán elhalványítja legszentebb ünnepünk lényegét: ötutcányi csillogó-villogó dekoráció üzeni világgá a dekadencia győzelmét.

A világ egyik leghíresebb városa, az amerikai egyesült államokbeli New York legnépesebb kerülete, Brooklyn sok mindenről híres (Brooklyn híd, barna téglás házak, Soldiers and Sailors Memorial Arch emlékmű, Borough Hall önkormányzati hivatal, Coney Island szórakoztató övezete… stb.), de mifelénk bizonyára kevesen hallottak még a Dyker Heights nevű negyedéről. Ez a csendes, barátságos, többségében amerikai-olasz családok által lakott környék Brooklyn délnyugati részén található, autóval fél órányira, metróval egy órányi utazásra és kb. húsz percnyi sétára Lower Manhattantől. A nyári hónapokban a lakók utcapartikat, közös grillezéseket szerveznek kifejezetten nyugodt, kellemes légkörben, ám aztán eljön a november, és megkezdődik a téboly...

Pontosabban „csak” nagyjából ötutcányi területen, a 11-ediktől a 13-adik sugárútig, a 83. és a 86. utca között. Az itt álló házakat, illetve azok lakóit szó szerint megszállja a karácsony őrülete, és hálaadáskor, sőt már talán azt megelőzően is egy héttel kirobban az ünnepi ragyogás, amely új értelmet ad a „fényszennyezésnek”. Általában alkonyat körül, úgy 17 és 18 óra között felgyúl minden, ami csak villogni, világítani, vibrálni, pulzálni, foszforeszkálni képes, és néhány órán keresztül, egészen úgy este 9-ig elvakítja azt, aki arra jár.

dyker-heights-christmas

A házak karácsonyi égősoroktól, fényfüzérektől roskadoznak, megvilágított, felfújható- és szilárd figurák: óriási diótörők, télapók, rénszarvasok, hóemberek, harsonás angyalok, betlehemek, sőt még népszerű karácsonyi műsorok szereplői és Disney-karakterek is köszöntik – vagy éppen üldözik el – az ünnepet. A kertek fái, bokrai is feldíszítve állnak be a sorba, több házból karácsonyi zene szól, az utcákon télapók osztogatnak cukrot, fúvószenekarok játszanak, beöltözött alakok pózolnak. Egyszóval minden, ami csak megvalósítható a világ legteljesebb giccskatalógusából. Mindezek kivitelezésére mára sok család nemcsak a saját kézi erejét (és fantáziáját) hívja segítségül, hanem kimondottan erre szakosodott cégek szolgáltatásait is.

De vajon hogyan kezdődött ez az egész bolondéria? Dyker Heights egy dombon elhelyezkedő, jómódú lakóövezet Bay Ridge, Bensonhurst, Borough Park és Gravesend Bay között (hivatalosan a 7. és a 14. sugárút, valamint a 65. utca és a Belt Parkway határolja). A negyedet az 1800-as évek végén Walter L. Johnson hozta létre luxusházak részére, elnevezése pedig onnan ered, hogy a családi birtokról remek kilátás nyílt Dyker Meadow-ra (ma úgy ismert, mint a The Dyker Beach Park and Golf Course). A karácsonyi díszkivilágítás-tradíció létrejöttére több verzió (értsd: legenda) is létezik, a helytörténészek szerint kezdete egészen az 1940-es évekig nyúlik vissza.

dyker-heights-christmas

Ami, illetve aki viszont biztos, az Lucy Spata: a hölgy 1986 őszén költözött Dyker Heights-be, és gyakorlatilag sokkot kapott attól, mennyire szürke, egyszóval „sötét” a karácsony errefelé. „Csend volt. Még egy színes égő sem világított a környéken.” Ő és családja ugyanis nem ehhez voltak szokva, náluk mindig fesztiválokat idéző dekorációval fogadták az év végi ünnepeket. „Azt mondtam, nincs ez így jól!” ‒ azzal Lucy Spata fogott egy nagy, fényes hópelyhet, és kitűzte 84. utca 1152. szám alatti új otthonának csúcsára, valamint felállított a ház elé néhány színes katonát. Hát így kezdődött. „Eltartott egy ideig, mire a szomszédok felzárkóztak, de most már tényleg mindenki benne van.” Persze a bődületes mennyiségű „kiállítási tárgy”, a több mint három évtized alatt felhalmozott száz és száz dekoráció megőrzésére a „szezonon” kívül külön tárolóhelyiséget kell bérelniük, hiszen az otthonukban mindez nem férne el. „Annyi díszem van, nehéz megszámolni is, de minden évben hozzáadok még egy-két darabot. Tényleg nincs több helyem, ám ha látok valamit, ami tetszik, azért szorítok még neki…

Lucy Spatának és három felbérelt segítőjének négy hétbe telik, hogy felállítsák a látványosságo(ka)t – nemcsak kívül, hanem az otthonán belül szinte minden négyzetcentiméternyi hely fel van díszítve, a szobákban angyalok, szalagok, girlandok, télapók (minden méretben persze) és egy rakás sűrűn teleaggatott karácsonyfa posztol. Nem csoda, hogy a havi villanyszámlája több mint 700 dollárra rúg a „szezonban”, holott a LED-fények nem világítanak folyton, időkapcsolóval vannak ellátva. „Az emberek sokszor hozzá akarnak járulni a költségekhez, de én nem fogadom el.Lucy Spata azon túl, hogy ezzel a családi hagyománnyal gyerekek (és felnőttek) ezreit készteti mosolyra, hírnevét arra használja, hogy jótékonysági szervezeteken keresztül mindezt a népszerűséget kamatoztassa közössége számára.

Ugyanebben az utcában, néhány házzal arrébb, az 1145-ben lakott a hatalmas diótörőiről és télapóiról ismert Alfred Polizzotto. A családja tulajdonában lévő „fehér kastély” szintén ikonikus helyszín a Dyker Heights-i karácsonyi dekoráció-kavalkádban. Volt olyan év, hogy egy közel 9 méter magas, fából készült katonapár díszítette, amelyek őrséget álltak, miközben integettek a bámészkodóknak, az elülső gyepen pedig lovak és táncosok „parádéztak”. S bár Alfred Polizzotto 2001-ben meghalt, családja az emlékére azóta is folytatja tovább a látványosság-hagyományt.

dyker-heights-christmas

Dyker Heights hírneve és látogatottsága az utóbbi időben drasztikusan megnövekedett, több cég kimondott buszos túrákat is szervez ide, hogy körbevigyék az érdeklődőket a kivilágított házsorok között, amelyek már az útikönyvekben is szerepelnek „Dyker Heights Christmas Lights” néven. Évente nagyjából 300 ezer látogató keresi fel a környéket ebben az időszakban, ahol árusok kínálgatnak almabort és forró csokoládét a bámészkodóknak. A helyieknek már rendőri segítséget is kell kérniük a forgalomirányításhoz, a közlekedési dugók felszámolásához, és egyre fokozottabban kérik a turistákat, hogy ne szemeteljenek, ne zavarják a környéken lakó családokat. Akinek kedve van, ebben a YouTube-videóban egy több mint fél órás virtuális sétát is tehet Dyker Heights-ben (2019 decemberében).

Az őrület egészen január 6-ig, vízkereszt napjáig, a három királyok ünnepéig tart, hogy aztán végre újra béke költözhessen Dyker Heights utcácskáiba. Legalábbis úgy november közepéig...

Szilvási Krisztián

Forrás: wikipedia.org, mommypoppins.com 1, mommypoppins.com 2, dykerheightschristmaslights.com, tinkmara.com, nypost.com

A képek a flickr.com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép; 15. kép; 16. kép; 17. kép; 18. kép; 19. kép; 20. kép; 21. kép; 22. kép; 23. kép; 24. kép; 25. kép; 26. kép; 27. kép; 28. kép; 29. kép; 30. kép; 31. kép; 32. kép; 33. kép; 34. kép; 35. kép; 36. kép.

A világ legkülönösebb utcái sorozatának korábbi cikkei:
1. rész: A Hosier Lane az ausztráliai Melbourne-ben
2. rész: A Lombard Street az amerikai San Francisco-ban

3. rész: A calle Gabriel Garcia Moreno az ecuadori Quito-ban
4. rész: Az Avenida 9 de Julio az argentínai Buenos Aires-ben
5. rész: A Bubblegum Alley az amerikai San Luis Obispo-ban
6. rész: A Norderstraße a németországi Flensburgban

2020.12.21