Ron Howard menteni fog, Peter Dinklage szuperhős lesz, Roberto Benigni Pinokkiót farag

Három filmes hír a nagyvilágból

ron-howard-peter-dinklage-roberto-begnini

Ausztráliában forgatja a két évvel ezelőtt Thaiföldön lezajlott drámai barlangi mentés történetét Ron Howard Oscar-díjas rendező. A film felvételei márciusban kezdődnek Queenslandben, írta meg a Variety.com. Ausztrália 13 millió ausztrál dollárral (2,9 milliárd forinttal) támogatja az MGM és Imagine Entertainment Thirteen Lives (Tizenhárom élet) című produkcióját.

A film felidézi azt, hogy 2018-ban egy ifjúsági focicsapat esett fogságba a heves esőzések okozta áradás miatt a thai Tham Laung-barlangban. A fiúk edzőjükkel napokig élelem nélkül várták, hogy elérjék őket a mentők, miközben az oxigénjük is fogyott a szűk helyen, ahova az emelkedő víz elől húzódtak. A csapat megmentésére nemzetközi mentőcsapat állt össze, amelyben brit és ausztrál búvárok is részt vettek.

Paul Fletcher ausztrál kommunikációs, kiberbiztonsági és művészeti miniszter hangsúlyozta, hogy a produkció 435 munkahelyet teremt filmes szakemberek számára, és több mint 96 millió ausztrál dollárt (21,5 milliárd forintot) hoz az ország gazdaságának. Mint mondta, nagyon büszke arra, hogy éppen Ausztráliában forgatják ezt a filmet, amely a sok önkéntes erőfeszítését, a nemzetközi mentőcsapat összetett mentési munkáját követi nyomon. A filmben sok vizuális effektust is használnak majd, ami a helyi digitális és vizuális effektusokat készítő cégeknek is munkát teremt – tette hozzá a miniszter.

A Thirteen Lives az ausztrál kormány 400 millió ausztrál dolláros pénzügyi csomagjából részesül. A következő hét évben olyan nemzetközi produkciókat támogatnak a keretből, amelyek munkát teremtenek a filmiparban és hozzájárulnak a helyi gazdaság élénkítéséhez. A barlangban több mint két hetet töltő csapatról és kimentésükről már több produkció is készült, köztük Tom Waller The Cave című filmje, amely tavaly a dél-koreai Puszani Filmfesztiválon debütált.

Peter Dinklage szuperhőst alakít a The Toxic Avenger (toxikus bosszúálló) remake-jében, írta meg szintén a Variety.com. Dinklage a film központi figuráját, Melvint alakítja, aki megváltozik, miután nagy mennyiségű mérgező hulladékba lökik, és Toxi néven szuperhőssé válik. Így akarja megmenteni fiát, barátait és közösségét a korrupciótól és kapzsiságtól.

A Legendary Pictures produkciós cég lehel új életet a Troma Entertainment 1984-es filmjébe, az új változatot Macon Blair írja és rendezi. A Troma Entertainment részéről Lloyd Kaufman és Michael Herz közreműködik producerként. Az eredeti The Toxic Avenger kultuszfilmmé vált, készült belőle musical, rajzfilmsorozat és Marvel-képregény is. Ez a Troma Entertainment legnagyobb sikere, Toxi a cég kabalája is lett. Peter Dinklage 2011 és 2019 között a Trónok harca című világsikerű sorozatban alakította Tyron Lannistert, szerepéért négy Emmy-díjat és egy Golden Globe-díjat is kapott.

Karácsony napján debütál az észak-amerikai mozikban Matteo Garrone olasz filmrendező új Pinokkió-mesefeldolgozásának angol nyelvű változata, írja a The Hollywood Reporter filmes portál. A Roberto Benigni főszereplésével készült olasz mozi amerikai forgalmazója, a Roadside Attractions reményei szerint a produkciót több mint kétezer filmszínházban fogják tudni bemutatni. Az elmúlt napokban több száz mozi volt kénytelen újra bezárni a kapuit az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány miatt. A még üzemelő helyeknek azonban szükségük van új filmekre.

Garrone Pinocchiója a 2020-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. A moziban Benigni alakítja Geppettót, az öreg fafaragót, akinek bábuja, Pinokkió varázslatos módon életre kel. Carlo Collodi 1883-as regényét több mint 300 nyelvre lefordították, és világszerte az 50 legnagyobb könyvsiker közé tartozik. A Wonder Woman 1984 című film is karácsony napján debütál az amerikai mozikban és az HBO Max streamingszolgáltatónál.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2020.12.05