216

Filmen a Soproni Petőfi Színház előadása, a Mindörökké Júlia


mindorokke-julia-soproni-szinhaz

Megkezdték a Mindörökké Júlia előadásának tévéjátékfilmre való forgatását Sopronban és a város teátrumában. A Szendrey Júlia életéről szóló produkció különlegessége, hogy minden egyes mondata valóságos. Petőfi Sándor és feleségének fennmaradt leveleiből, napló-töredékeiből, verseiből, írott szövegrészletekből, újsághírekből és Arany János költeményeiből áll. A főszereplők Molnár Anikó és Papp Attila színművészek.

A Mindörökké Júlia színpadi játékot 2018 márciusában láthatták először a nézők a Soproni Petőfi Színházban Pataki András rendezésében. Azóta nagy utat járt be a produkció. A fiatal közönség bérletrendszeren belül tekinthette meg az előadást, ezenkívül a darab vendégeskedett az országban több helyen, Mezőörsön, Magyarpolányban, Vácott, Győrben, Komlón, Kémesen, és még Bécsbe is eljutott, mindenütt nagy sikert aratva.

A színpadi játék szerkesztője-írója, Németh Ervin dramaturg három képben mutatja be Szendrey Júlia és Petőfi Sándor kapcsolatát, központba állítva a költő feleségének sorsát, boldogságkeresését, majd boldogtalanságát, elmagányosodását, ugyanakkor felvillantja az asszony lelki gazdagodásának, kiteljesedésének, önmagára találásának viszontagságos útját is.

Az előadásban látható Szendrey Júlia és a költő találkozása, szerelmük, amely egyben a fiatalasszony felnőtté válását is jelenti gyermekáldásukkal együtt. Petőfi Sándor halála után a bizonytalanná vált özvegy a fájdalom, a meg nem értettség és öngyilkossági gondolatok között egy másik kapcsolatban őrlődve keresi önmagát, a menedéket, a kapaszkodót a boldogsághoz, a világhoz, amely idegenként, megbélyegezve tekintett rá. Mindvégig megtartva a Petőfi nevet családi életében megjárja a mélységeket úgy, hogy életének utolsó pillanatáig gondoskodik időközben megszületett gyermekeiről. Gyógyíthatatlan betegséggel küzdve, magányosan, a halállal viaskodva apjának írt megrázó erejű, őszinte vallomásában találja meg végül önmagát, útjának beteljesedését.

mindorokke-julia-soproni-szinhaz

A színpadi játékból most tévéjátékfilm készül Sopronban. A csapat forgat a színházban, a teátrum előtt a Petőfi szobornál, az Erzsébet-kertben. Az operatőr Mike László és Mike György, a vágó Németh Anna. A forgatókönyv Németh Ervin munkája, aki a televíziós felvételeket is felügyeli rendezőként.

A stáb a külső felvételek elkészítése után a színdarab tévéjátékosított jeleneteinek rögzítését végezte el a színpadon: fekete kulissza előtt, egy-egy jelenet meghatározó díszletelemét felhasználva, sok közelképet alkalmazva teremtették újra filmes formában az előadást. A tervek szerint a Mindörökké Júlia televíziós változatát a nagyközönség is láthatja majd rövidesen.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2020.11.22