Könyvtár a fotelból

Otthonról is igénybe vehető, ingyenes könyvtári szolgáltatások – tmoni írása

online-konyvtari-szolgaltatasok

A modern könyvtárak feladatai közé tartozik, hogy a személyesen igénybe vehető szolgáltatásokon és a közösségi tér funkción túl online módon is a látogatók rendelkezésére álljon. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér távoli elérésű, internetes szolgáltatásai ráadásul beiratkozáshoz sem kötöttek és ingyenesek.

Különösen aktuális ez a jelenlegi veszélyhelyzetben, mikor a kulturális intézmények átmenetileg újra bezárták kapuikat. A könyvtár virtuális terébe azonban bárki bármikor beléphet mindenféle kötöttség nélkül, helytől és időtől függetlenül, és ott sok-sok mindent találhat: hasznos, informatív és érdekes dolgokat. Legjobb az intézmény portál jellegű honlapjával kezdeni, hiszen onnan tovább lehet lépni különböző online tartalmak és funkciók felé, melyek összegyűjtve megtalálhatók az Internetes szolgáltatások menüpont alatt.

pegazus-online-gyori-konyvtar

Elsőként ott találjuk az intézmény online irodalomnépszerűsítő tevékenységének produktumait, melyek néhány percben nyújtanak minőségi irodalmi élményeket. A Pegazus-online klasszikus és kortárs verseket, novellákat és meséket közvetít felnőtteknek és gyerekeknek a Győri Nemzeti Színház művészeinek tolmácsolásában. A Ne parázz! MAGYARázz! 8 részes kisfilmsorozat, melyben a magyar és a világirodalom klasszikusai éppúgy helyet kapnak, mint a kortárs szerzők írásai, sőt két életművel is megismerkedhetnek az érdeklődők Posonyi Takács László közreműködésével. Az Elvesztél, elvesztem… pedig egy 4 részes dokumentumfilmsorozat, mely híres szerelmesek leveleit dolgozza fel.

Aztán ott vannak a saját fejlesztésű, folyamatosan bővülő adatbázisok, ahonnan informálódhat a látogató természettudósok, műszaki alkotók, orvosok életrajzairól 1960-tól, a jeles és nevezetes napokról, megyei kitüntetésekről, kitüntetettekről és évfordulókról, valamint a kölcsönözhető hangoskönyvekről és filmekről (bár ezeknek pillanatnyilag nem sok hasznát veheti, lévén az intézmény átmenetileg zárva tart).

online-konyvtari-szolgaltatasok

A könyvtár az egyéb weboldalain számos speciális tartalmat is közzétesz. Ilyen például online kulturális magazinja, a Győri Szalon, mely bő terjedelemben tájékoztat Győr és környékének szellemi pezsgéséről, de kitekint az ország, sőt adott esetben a nagyvilág kulturális történéseire is. Naponta frissül és eszközfüggetlen, azaz asztali gépről, laptopról, táblagépről és okostelefonról is kényelmesen használható: mindenhol ugyanaz a tartalom jelenik meg az eszközhöz igazított formában. A magazin olvasói tájékozódhatnak az aktualitásokról, informálódhatnak történelmi, irodalmi, művészeti, oktatási, helytörténeti és tudományos témákban, valamint szórakozhatnak a kulturális érdekességeket böngészve. A gyerekeket kivéve minden korosztály találhat őt érdeklő cikkeket, hiszen a szerkesztőség azon dolgozik, hogy a hét minden napján legyen friss olvasnivalója a legszélesebb értelemben vett kultúra, valamint Győr múltja és jelene iránt érdeklődőknek.

online-konyvtari-szolgaltatasok

Az intézmény digitális könyvtárában szabadon hozzáférhet minden látogató a digitalizált dokumentumokhoz: könyvekhez, újságokhoz, képeslapokhoz és kisnyomtatványokhoz, melyek böngészhetők, teljes szövegűen kereshetők, letölthetők, nyomtathatók, felhasználhatók, hiszen csak olyasmi található itt, ami már közkincs, vagy a szerző engedélyezte. Ezek a könyvtár helytörténeti és muzeális gyűjteményének részei, és sok ínyencséget találhat köztük a látogató.

Van online katalógus, és ott van még a Győri Könyvszalon weboldala is, amely minden évben ősszel kel életre, hogy informálja az érdeklődőket a vidék legnagyobb könyvfesztiváljáról. A Kisalföldi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer honlapja a megye 168 településén található könyvtárakról informál, a Győr 1944 tematikus oldal pedig a győri zsidóság múltját, a holokausztot megelőző időszakot fogja át, különös tekintettel az 1944-es eseményekre.

online-konyvtari-szolgaltatasok

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér a közösségi oldalakon is jelen van. Itt lehet tájékozódni a rendezvényekről, újdonságokról, érdekességeket olvashatnak a követők a kultúra minden területéről, valamint kedvenc városunk múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Akinek kedve van, itt játszhat és tanulhat, tanácsokat kaphat és ötleteket meríthet. A Facebookon és az Instagramon egyaránt lehet követni az intézményt. Naponta jelentkeznek friss posztokkal: könyvekkel, filmmel, zenével és művészettel kapcsolatos képekkel és linkekkel, érdekes, vicces vagy fontos kulturális információkkal, melyekhez várják a like-okat és megosztásokat, ha megnyerte tetszésüket, valamint a hozzászólásokat, ha van véleményük. Szívesen fogadják észrevételeiket, javaslataikat, és válaszolnak kérdéseikre, ha hozzászólásban vagy üzenetben megkeresik őket. Feliratkozhatnak a könyvtár YouTube-csatornájára is.

online-konyvtari-szolgaltatasok

Hetente új ajánlókat, friss híreket is találnak a látogatók a honlapon, és (ami a jelenlegi helyzetben a legfontosabb) használhatják az online dokumentumküldő szolgáltatást vagy az online tájékoztatást. E két utóbbi teszi lehetővé, hogy a könyvtár zárvatartása alatt is fogadjon kérdéseket adatokra, nevekre, fogalmakra, évszámokra, könyvcímekre, oktatást és tanulást segítő információkra, melyekre könyvtári és/vagy internetes forrásokon alapuló releváns, ellenőrzött, megbízható választ adnak, lehetőség szerint 24 órán belül. A kért információt e-mailben küldik meg a kérdezőnek, és kérésre maximum 20 oldal terjedelmű digitális másolatot is küldenek a dokumentumokból a szerzői jogi törvényben foglaltak figyelembevételével.

A Digitális Újváros egy adatbázis kimondottan újvárosiaknak, mely nyomtatott dokumentumokat tartalmaz elektronikus formában: fotókat, képeslapokat, valamint írott anyagokat, melyek letölthetők, nyomtathatók saját célokra, a szerzői jogra vonatkozó szabályok betartásával. Az adatbázis folyamatosan bővül, és egy helyen teszi elérhetővé a Győr Újváros városrészével kapcsolatos információkat.

gyori-varostorteneti-mozaikok-gyori-konyvtar

A Győri várostörténeti mozaikok online kulturális magazinunk, a Győri Szalon helyismereti jellegű írásainak folyamatosan bővülő, tematikus gyűjteménye. Gerincét a 2015 óta megjelenő Várostörténeti puzzle sorozat képezi, mely további helytörténeti, sajtótörténeti írásokkal egészül ki. A cikkek szerzői jórészt a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér munkatársai. Az egyes „mozaikkockák” döntően fotók, képeslapok, korabeli újságok és levéltári dokumentumok segítéségével hozzák közelebb a város történetének mozzanatait. Mint a címadás is mutatja, az írások Győr történetének megismeréséhez kívánnak hozzájárulni, például személyek, épületek vagy események történetének feldolgozásával, bemutatásával. A könnyebb tájékozódás érdekében a cikkek tematikus csoportosítás szerint találhatók meg, de a legtöbb esetben az írások több helyen is olvashatók.

A megye könyvtárosai a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesületének honlapjáról tájékozódhatnak az egyesületi és szakmai hírekről.

tmoni
Fotók: Szabó Béla (3. és 6. kép)

A képek a PxHere, a torange.biz és a Pixabay gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 4. kép; 5. kép.

2020.11.17