„Két karodban” ‒ Radnóti Miklós énekelt versei

Hangraforgó Klub a győri könyvtárban

hangraforgo-klub-gyori-konyvtar

Radnóti Miklós, a XX. századi modern magyar líra egyik kiemelkedő képviselője előtt tisztelgett a Hangraforgó Klub „Két karodban című műsora november 6-án a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának klubhelyiségében.

A mára már hagyománnyá vált és havonta megrendezésre kerülő Hangraforgó Klub minden alkalommal a zenei élet egy-egy jeles képviselőjét is vendégül látja, ezúttal Pomázi Zoltán, a Bojtorján és Új-Bojtorján frontembere, énekese, dalszerzője volt a meghívott.

Ezen a délutánon a Hangraforgó együttes tagjai, Faggyas László és F. Sipos Bea, valamint vendégük Radnóti Miklós költeményeivel készültek, ami nem véletlen, hiszen a költő 76 évvel ezelőtt, 1944. november 9-én halt mártírhalált, számára ekkor ért véget az „erőltetett menet”. Érdekesség, hogy a Hangraforgó beszédes névválasztását épp Radnóti Majális című verse ihlette, aki a régi gramofont titulálta hangraforgónak:

A hangraforgó zeng a fű között,
s hördül, liheg, akár egy üldözött

Magasztos hangulatú, múltidézésre, elgondolkodtatásra késztető előadás részesei lehettek a jelenlévők november 6-án. A műsor első részében Radnóti legszebb és legismertebb költeményei hangzottak el, melyekhez a Hangraforgó együttes komponált zenét. A versek keletkezésüket tekintve kronologikus sorrendben követték egymást, így a költő utolsó 14 évét kísértük végig ragyogó poémáin keresztül.

A munkaszolgálatos költő érzéseit, gondolatvilágát jól érzékeltető alkotások közül olyan megrázó szerzemények voltak hallhatók, mint a Pogány köszöntő, az Éjfél, a Péntek, a Virágének, a Tajtékos ég, a Mint észrevétlenül, a Majális, a Töredék, az Erőltetett menet és a Razglednicák – Faggyas László és Sipos Bea mélyen megérintő tolmácsolásában.

Az est második felében Pomázi Zoltán, a Bojtorján együttes énekes-gitáros zeneszerzőjének megzenésített Radnóti verseit hallhatta a közönség, a Tétova óda címmel megjelent zenés-verses CD-ről hallhattuk a költő legszebb szerelmes verseit: a Tétova óda, a Levél a hitveshez, a Hetedik Ecloga és – másféle zenei aláfestéssel – a Két karodban című alkotások hangzottak el.

Kuriózumként – szinte kihagyhatatlanul – természetesen felcsendültek olyan igazi Bojtorján slágerek is, mint a Tizennégy múltam, az Összetartozunk, vagy híres megzenésített karácsonyi versek Pomázi Zoltán régi és új lemezéről.

Az ünnepélyes, tartalmas előadás verssel és zenével gazdagította a közönséget, rávilágítva, hogy a költészet és a zene együtt mennyire kifejező erő tud lenni.

Bári Edit
Fotók: Zalán Vali (1-5. kép), F. Sipos Bea (6-11. kép)

2020.11.11