120 éve született Margaret Mitchell, az Elfújta a szél szerzője

Nagy Mária írása

margaret-mitchell

Majd holnap gondolok erre, Tarán. Akkor már el tudom viselni. Holnap majd kigondolok valamit, hogy visszaszerezzem Rhettet. Elvégre a holnap az már egy másik nap.” (Elfújta a szél) Margaret Mitchell 120 évvel ezelőtt, 1900. november 8-án született Atlantában, lent délen. Már gyerekkorában sokat hallott nagymamájától a polgárháborúról.

Példaképnek – a később spanyolnáthában elhunyt – édesanyját tekintette, aki maga is a női egyenjogúság harcosa volt, Scarlett O’Hara alakját is róla mintázta. Tanulmányait egy divatos magániskolában végezte. Miután 1918 júniusában befejezett egy washingtoni szemináriumot, beleszeretett Clifford West Henry-be, aki aztán az első világháborúban meghalt. Ő volt élete nagy szerelme, vágyódását, iránta érzett szerelmét az Elfújta a szélbe is beleírta.

Margaret Mitchell nagyon fiatalon ment férjhez: először Kinnard Upshow-hoz, aki fizikailag és érzelmileg is bántalmazta, ezért hamar elváltak. Ezt követően 1925. július 4-én kötött házasságot John Marsh-sal. Margaret az Atlanta Journal újságírójaként dolgozott, de négy év múlva véget ért ebbéli pályafutása. Utolsó cikke 1926. május 9-én jelent meg, összesen 129 kiemelt cikket, 85 hírt és számos könyvismertetőt írt. Még ebben az évben egy autóbalesetben szerzett többszörös bokatörés hosszú idejű ágynyugalomra kényszerítette, ezalatt kezdett el foglalkozni Atlanta történelmével.

Férje unszolására fogott neki a regényírásnak. Levéltári dokumentumokat tanulmányozott, többször elolvasta Harriet Beecher Stowe Tamás bátyja kunyhója című regényét, és ez vezetett aztán az Elfújta a szél megírásához. 10 évet dolgozott rajta, először egy barátjának mutatta meg, majd a kész kéziratot 1935 áprilisában eljuttatta Harmids Lathamhez, a McMillan Kiadó főszerkesztőjéhez, ám másnap rögtön utána is küldött egy táviratot, kérve a szakembert, hogy tekintse tárgytalannak korábbi levelét, és küldje vissza a részére. A kiadó kisebb változtatásokat javasolt, ezek főleg a szereplők neve tekintetében voltak sorsdöntők. A női főszereplő Mitchell változatában Pensy O’Hara volt, a kiadói javaslatra lett végül inkább Scarlett O’Hara.

Az Elfújta a szél 1936. június 30-án került a könyvesboltok polcaira, 1037 oldalas keménykötésű első kiadásban, 10 ezer példányban. Óriási sikert aratott, pár hónappal később David O. Selznick producer már a megfilmesítés jogaira is lecsapott, akkoriban hatalmas összegnek számító 50 ezer dollárért. A filmváltozat 1939-ben készült el, szintén rekord 3,9 millió dolláros költségvetéssel Victor Fleming rendezésében, Vivien Leigh, Clark Gable és Leslie Howard főszereplésével. A mozi az írónő számára is újdonság volt, mivel korábban egyetlen jelenetet sem látott a filmből, amely végül 10 Oscar-díjat kapott.

70 nyelvre fordították le a történetet, és egy 2014-es felmérés kapcsán kiderült, hogy a Biblia után az Elfújta a szél a második legolvasottabb könyv. 1937-ben Pulitzer-díjat kapott, és még ebben az évben megjelent magyarul is Kosáryné Réz Lola fordításában. Mitchell a második világháború alatt az Amerikai Vöröskereszt önkéntese volt, háborús kötvények eladásával gyűjtött pénzt a háborús erőfeszítésekre. 1949. augusztus 11-én, 48 éves korában egy részeg taxisofőr halálra gázolta, nem messze atlantai házától.

Híres alkotásán kívül még egyetlen regénye maradt fenn Margaret Mitchellnek Elsüllyedt múlt címen. Őt hiába unszolták, nem írta meg az Elfújta a szél folytatását. A közakarat mégis kikényszerítette azt: 1988-ban Alexandra Ripley megbízást kapott erre, és 1991-ben megjelent a Scarlett című regény, melyből aztán tévéfilmsorozat is készült.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia, mult-kor.hu, ectopolis.hu, Világirodalmi lexikon 8. köt. Mari-My. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1982.

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2020.11.08