Győré a Spartacus csónakház – Megköttetett a szerződés

Berente Erika írása

spartacus-csonakhaz-gyor

Romantikus helyszínen, a Radó-sziget aranyló fái alatt, az omladozó Spartacus csónakház oldalában tartott sajtótájékoztatót november 5-én dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere. Az eseményen felszólalt még Kovács Gyula, az Unicentrál-Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő és dr. Fekete Dávid önkormányzati képviselő.

A helyszín kiválasztása indokolt és stílusos volt: a műemlék csónakház ugyanis ezen a napon gazdát cserélt, a sajtó képviselői a szerződés ünnepélyes aláírására voltak hivatalosak. Dr. Dézsi Csaba András köszöntőjében utalt arra, hogy ez az adásvétel nagy fontosságú, hiszen a csónakház a város öt ikonikus épülete közül az egyik. Az itt élők számára egyáltalán nem mellékes, hogy állaga és külleme milyen. A polgármester az eddigi tulajdonosáról mint jó gazdáról szólt. Az Unicentrál kiváló szándékkal, de megfelelő anyagi források nélkül próbálta menteni a menthetőt: terveket készíttetett, engedélyeztetési eljárásokat vitt végig. Most tehát a város nemcsak egy omladozó épületet vásárolt, hanem egy előkészített felújítási projektet is – mindez bruttó 135 millió forintért került Győr tulajdonába. A városvezetésre vár a további forrásteremtés feladata és a felújítás mielőbbi kivitelezése. Mindezzel párhuzamosan meg kell találni a patinás épület új funkcióját is. Ötletek már most is körvonalazódnak: lehetne kulturális rendezvények helyszíne, kilátópont a Belvárosra stb. Egy bizonyos: sportcélokra nem adják vissza – szögezte le a polgármester.

Kovács Gyula ügyvezető örömét fejezte ki, hogy dr. Dézsi Csaba András felvállalta a csónakház felújításának feladatát. Ha sikerrel jár, akkor mindkettejük régi álma teljesülhet. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő röviden felvázolta a Csónakázó Egylet létrejöttének és az épület születésének történetét. Méltatta a csónakház városképi jelentőségét, és felajánlotta segítségét a forráskereséshez. Dr. Fekete Dávid, a Belváros önkormányzati képviselője emlékeztetett arra, hogy az építmény megszületését annak idején Győr telekadománnyal segítette. A csónakház felújításához pedig most is a város és a polgárok támogatása szükséges. Ez nem öncélú beruházás; a vízpartok gondozása, az ott álló építmények karbantartása Győr város lakosságának egészét szolgálja.

Az esemény a szerződés aláírásával zárult, a háttérben a csónakház új, impozáns látványtervével.

A Spartacus csónakház történetéről korábban itt írtunk részletesen. Képgalériánk legyen egy olyan archívum, amelyet pár év múlva csak azért veszünk elő, hogy rácsodálkozzunk: ilyen volt – ilyen lett.

Berente Erika
Fotók: Vas Balázs

2020.11.06