A legendák évada Fertőrákoson

Világsztárok és magyar csillagok a barlangszínházban 2021-ben

fertorakosi-barlangszinhaz-belso

Világsztárok és magyar zenei csillagok lépnek fel a Fertőrákosi Barlangszínházban a legendák évadában 2021-ben. Érkezik David Sanborn, Stanley Clarke, Presser Gábor, Charlie, Kovács Kati, Rúzsa Magdi, Bogányi Gergely. Látható lesz a Bánk bán, a Carmina Burana és az István, a király. A szezont május 22-én a Bagossy Brothers Company koncertje nyitja meg.

A Fertőrákosi Barlangszínház következő szezonjában a műfaji sokszínűség jegyében legendás előadók, művek és népszerű előadások érkeznek a játszóhelyre. Külföldi és hazai sztárok ikonikus művekkel komoly- és könnyűzenei szerzők előtt tisztelegnek jövőre. A nyitány május 22-én lesz, ekkor a Bagossy Brorthers Company lép fel. A következő hétvégén, 29-én és 30-án a soproni Pendelyes táncegyüttes gálaműsorai tekinthetők meg.

Idén jöttek volna, a járványhelyzet miatt jövőre látható június 4-én a Recirquel My Land című darabja. Ezt az előadást az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választották meg 2018-ban. A díjnyertes My Land ötvözi a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet, s az emberiség gyökereinek keresését, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot jeleníti meg. Másnap, június 5-én a humor nagyágyúja, Hadházi László szórakoztatja a közönséget. A magyar zenei legendák sorát Charlie koncertje nyitja meg június 6-án a barlangszínházban. Életműve, slágerré vált dalai a hazai rock ikonjai közé emelték az énekest.

A Bánk bán című operát tekintheti meg a közönség Vidnyánszky Attila rendezésében június 12-én a Coopera produkciójaként. Épp 200 éve, 1820 őszén jelent meg a Bánk bán nyomtatásban: Katona József úgy döntött, hogy saját maga adja ki a művét, amely egy pályázatra készült. A darabot azonban csak a halála után, 1833-ban adták elő. A Nemzeti Színházban 1839-ben mutatták be, és ezután vált hamarosan a magyar színpadok meghatározó darabjává. Vidnyánszky Attila nem először rendezi meg a művet, amelyről azt tartja: lendületes, dinamikus és száguldó, akár egy Verdi-opera.

Ugyancsak a komolyzene kedvelőit célozza meg a Győri Filharmonikusok sorozata a Kékfrankos bérlettel. Ők június 13-án Carl Orff Carmina Burana című művével indítják a sorozatukat. Ez a koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvantagú szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A soproni Liszt Ferenc pedagóguskórus Makkos Ágnes karnagy irányításával és a Sonitus Scarbantiae női kar Harcz Katalin vezetésével csatlakozik hozzájuk. Operaénekesek is fellépnek velük, a karmester pedig Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész lesz. A bérletben látható még a Győri Filharmonikus Zenekar A tribute to John Williams című koncertje augusztus 7-én. Ezen a hangversenyen felcsendülnek a Csillagok háborúja, a Hook, a Schindler listája, a Mesterséges értelem, a Jurassic Park, a Superman, A cápa, az Egy gésa emlékiratai, a Harry Potter, az E.T. és az Indiana Jones című filmek dalai. Ősszel, szeptember 4-én Bogányi Gergely és a csodazongorája érkezik majd Fertőrákosra a győriekkel együtt.

A tánc műfajában nagyszabású és látványos ősbemutatót tart Farinelli címmel a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett június 25-én és 26-án. A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb operaénekese volt, népszerűsége a mai rocksztárokéhoz hasonlítható. Előadásaitól eksztázisba jött a közönség, a nők önkívületbe kerültek, ha hallhatták énekelni, uralkodók is tartottak a befolyásától. A kor legjobban fizetett, kalandos életű művészeként került be a legendák világába. Az előadás az ő életéről szól.

A Fertőrákosi Barlangszínházba érkeznek a harmadik SopronDrum világsztárjai is. A nemzetközi ütősfesztiválon július 16-án a David Sanborn Band koncertezik. A pop, az R&B és a crossover zenészek legbefolyásosabb szaxofonjátékosa hat Grammy-díjat nyert. Már Woodstockban is fellépett, s azóta kiadott 24 lemezt, nyolc arany- és egy platinaalbumot kapott. James Browntól kezdve Eric Claptonon, Stevie Wonderen, Paul Simonon, Bruce Springsteenen és Elton Johnon át egészen a Rolling Stones-ig a világ legnagyobbjaival zenélt együtt, készített velük lemezeket. A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő David Sanborn sikeresnek bizonyult a filmzenék területén is, ő írta a Halálos fegyver című sorozat több epizódjának a zenéjét.

Másnap, azaz július 17-én a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke basszusgitáros és zenekara lép fel a barlangszínházban. Clarke a világ egyik legismertebb akusztikus és elektromos basszusgitárosa, előadóművész, zeneszerző, karmester, rendező, producer. A dzsessz és a fúziós muzsika igazi úttörője. Különösen híres vad, elsöprő játékáról, fellépései igazi showhangulatot árasztanak. Számos film, köztük a Boyz N The Hood és Az 57-es utas zenéjének szerzője. Megközelítőleg 70 tévé- és játékfilmhez írt kísérőzenét. A harmadik SopronDrum ütőhangszeres csillaga, oktatója és ezen a napon fellépője David Friedman lesz. Nemzetközileg elismert vibrafonista, marimbaművész, zeneszerző és jazzpedagógus. Olyan személyiségekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Luciano Berio, Bobby McFerrin, Wayne Shorter és Yoko Ono.

A hónap végén két magyar zenei legenda lép fel a barlangszínházban. Kovács Kati Symphonic live életműkoncertje július 30-án szerepel a műsoron. Őt követi július 31-én Presser Gábor Dalok régről és nemrégről című produkciója. Műsorának különlegessége, hogy azt kérte, A padlás soproni előadásából is hangozzanak el dalok ezen a bulin, így fellépnek vele az előadás színészei is.

A fiatalok kedvence, a Honeybeast augusztus 6-án tart nagy barlangszínházi bulit. Az idei kirobbanó, katarzist hozó siker után közkívánatra a jövő nyáron, augusztus 14-én kétszer is újra láthatják a nézők az István, a király koncertszerű keresztmetszetét. Szörényi Levente és Bródy János ikonikus műve a magyar kultúra fontos mérföldköve. Most Feke Pál és barátai – öt zenész és hat szólista – idézik meg az örökzöld dalokat. A látványos, modern hangzásvilágú produkció a legnépszerűbb énekes-színészekkel, rockzenekarral, animációs látványvilággal, a ma elérhető legprofesszionálisabb világítástechnikával kerül színpadra.

Párizsi éjszakák címmel augusztus 21-én lép fel a játszóhelyen két magyar származású francia sztárénekes, Stéphanie Schlesser és Laurent Ban. Őket az idei Mesés musicalekben már láthatta együtt a közönség. Stéphanie és Laurent a legtehetségesebb párizsi kollégáikkal idézik fel a francia operett, sanzon és filmzene felejthetetlen világát. Képzeletben a nézők végigjárhatják velük a Champs-Élysées-t Yves Montand-nal, a Montmartre-ot pedig Edith Piaffal és Charles Aznavourral. Nosztalgiázhatnak a Cherbourgi esernyők és a Házibuli felejthetetlen dallamaival, meghallgathatják a híres francia musicalek, a Rómeó és Júlia, a Párizsi Notre-Dame és a Nyomorultak megindító számait. Természetesen az olyan világhírű előadók, mint Céline Dion és Lara Fabian sem maradhatnak ki a műsorból.

Az operett kedvelőinek az Egy csók és más semmi című előadás érkezik a Kecskeméti Katona József Színházból augusztus 27-én és 28-án Fertőrákosra. A barlangszínházi szezonzáró hétvégén, szeptember 3-án Rúzsa Magdi ad nagyszabású zenekaros koncertet.

A barlangszínház idei szezonja – hasonlóan az elmúlt esztendőkhöz – szorosan kapcsolódik a város hagyományos, nagyszabású kulturális fesztiváljához, a Soproni Ünnepi Hetekhez (SÜH), annak tematikus programjaihoz. A Sopron Classic keretében a soproni szimfonikusok június 27-től szeptember 5-ig összesen nyolc alkalommal lépnek fel a fertőrákosi barlangszínházban délutánonként. A Dohnányi bérlet hangversenyein a zenészek tisztelegnek a vonósnégyes műfaját megteremtő zeneszerző-legenda, Joseph Haydn előtt, aki kötődik a városhoz és a térséghez, hiszen amikor az Esterházy-kastélyban szolgált, élt a településen, és sokat járt a környéken. Alkotásai, szerzeményei közül többet játszanak most is az Ötórai hangolók zenészei, akik több Haydn-fesztiválon felléptek már. Mindemellett Vivaldi, Borogyin, Ravel, Mendelssohn, Schubert és Mozart művei szólalnak meg ezeken a hangversenyeken.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és Gerberhaus Culturproduktionen produkciós irodával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően jövőre a német nyelvű közönségnek Ábrahám Pál Bál a Savoyban című revüoperettjét tűzik műsorra a leghűségesebb város teátrumának művészeivel.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2020.11.07