Levegőbe repült Jeszenővel együtt Nevicke is


nevicke-var

Aztán, ha már megemlítettük, csak el kell utaznunk Nevicke várához is. Legalábbis képzeletben, ha nem akarjuk a rettenetes kárpátaljai utakat megtapasztalni, mert Ungvártól még 12 kilométert kellene menni a folyó partján, az Uzsoki-szoros felé.

Nos, ezt a szorost és a Lengyel Királyságba vezető fontos kereskedelmi útvonalat védte Nevicke vára, de a folyó fölé magasodó sziklán már a magyarok bejövetele előtt állott erődítés. A vár alapjait, vagyis a lakótornyot még a hírhedt Aba Amádé építtette, amikor IV. László jóvoltából, III. András megerősítésével birtokokat és ispánságot kapott Ung vármegyében. Amádé s fiainak történetét aztán ismerjük már jól, Nevicke várát Károly Róbert egyik vezére, Mikcs Ákos vette vissza 1317-ben. De nem lett az övé, hanem, mint tudjuk, Drugeth Fülöp került itt is birtokba. Tőle pedig a később az országba települő testvére, János vette át 1332-ben, az összes addig összeszedett birtokokkal együtt. János már kőből rakatta meg a várfalakat, bástyákat emeltetett, hiszen azok nélkül nehéz lett volna megtartani egy ilyen fontos várat.

nevicke-var-oregtorony

A vár öregtornya (Jósa András Múzeum CC BY-NC-ND)

Ezért aztán Nevickét bírta is a későbbiekben két ágra szakadó família, annak is a homonnai ága századokon keresztül. Homonnai Drugeth György a 16. század végén korán elhalálozott, kiskorú fiát, Györgyöt és lányát, Máriát pedig özvegye, Dóczy Fruzsina igyekezett megtartani birtokaiban. Amit a szomszédok, jelesül Zokoly Péter és Bánóczy Simon uramék folyton csipdestek, támadtak. Ezt elégelte meg a katonás özvegy, és felprédálta Zokoly uram egyik udvarházát. Az meg egyenesen a pozsonyi országgyűlésen panaszolta el nagy sérelmét, így a tájékozatlan követek meg is szavazták, hogy az özveggyel és gyermekeivel, mint közönséges gonosztevőkkel, úgy járjanak el. A Nevicke várába húzódó Fruzsinát és gyermekeit a rokon, Drugeth Bálint vette ostrom alá, s miután elvágták a víztől őket, és az élelem is lefogyott, Lengyelországba szökött titkos utakon a csonka család.

homonna-var-ter

A homonnai  Vár tér (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Ahonnan kegyelemmel csak a gyerekek térhettek vissza, és majd György lesz az, aki a jezsuiták támogatása miatt magára vonja I. Rákóczi György haragját. Így 1644-ben a levegőbe repül Jeszenővel együtt Nevicke is, de már 1879-ben hozzálátnak a tornyok renoválásához, amit a Nagy Háború akaszt meg, aztán 2018-ban az egyik toronytetővel jön a folytatás.

Címlapkép: Wikipédia

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu

2020.10.28