Bartha Álmos: A nagy kocsmakvízkönyv

Játékos kötetbemutató a győri könyvtárban – tmoni beszámolója

bartha-almos-kosa-roland

Október 21-én Bartha Álmossal, A nagy kocsmakvízkönyv szerzőjével találkozhattak az érdeklődők a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában, ahol a kötetről ugyan nem sok szó esett, de egy jó hangulatú beszélgetésnek lehettek részesei, és még játszhattak is egy jót.

2009-ben indult útjára a Quiz Night, s mára már az ország minden részén – sőt Európa magyarlakta területein is egyre több helyen – játsszák férfiak és nők, fiatalok és középkorúak hétfő esténként. Különböző helyszíneken ugyan, de egy időben versenyeznek a 4-6 fős csapatok, hogy legjobb tudásuk szerint megoldják ugyanazokat a feladatokat, helyesen válaszoljanak ugyanazokra a kérdésekre, melyeket Bartha Álmos állít össze számukra. Persze a vírushelyzet miatt most csak online zajlik a játék, de normál időben a győri helyszín a Rómer Ház, a helyi kvízmester pedig Kósa Roland. Ő vezette a beszélgetést, melynek során a közönség egy kicsit jobban megismerhette a szerzőt, bepillantást nyerhetett a kvízkészítés és játékszervezés rejtelmeibe, és még azt is megtudhatta, hogy mi ennek a sikertörténetnek a titka: az emberek szeretnek játszani. Egyedül, kettesben, de főleg jó társaságban.

Álmos Kínából hozta az ötletet, és kezdetben egy szentendrei kávézóban valósította meg kisebb társaságban. Ahogy hétről hétre egyre többen lettek, s amikor már Pestről is kezdtek járni játékosok, akkor gondolkodott el a terjeszkedés lehetőségén. S lám, 11 év elteltével kérdéseit már 5 országban, 50 helyszínen, 50 kvízmester teszi fel 600 csapatnak egy majdnem egész éven át tartó bajnokság keretében. Közben persze változtatott a visszajelzések, illetve a különböző városokban szerzett tapasztalatai alapján. És a dolog működik, mégpedig olyannyira, hogy az ingyenes játéksorozatra már felépített egy csapatépítő szolgáltatást is. Ő volt az első, aki ilyesmivel próbálkozott Magyarországon, de az eltelt évtizedben több hasonló kezdeményezés is született.

bartha-almos-kosa-roland

A nagy kocsmakvízkönyv – mely a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg – nem csupán kvízkérdéseket, hanem komplett játékokat tartalmaz, melyet bármely társaságban, bárhol elő lehet venni és le lehet játszani. Egy évtized tapasztalata rejlik a gondosan összeállított feladatsorok mögött, s egy olyan ember, aki maga is szeret játszani. Sokféle, változatos feladat (pl. anagramma, lista, kapcsolati kör, párosítós, képrejtvény, feleletválasztós stb.) jellemzi a kötetet, amelyet jó szívvel ajánlok mindenkinek, aki szeret remek társaságban játszani.

A rendezvény második felében a közönség kis csapatokba szerveződött, és egy Győrről szóló kvízjátékban vehetett részt, melyben a Quiz Nightban bevált feladattípusok szerepeltek – így azok is ízelítőt kaptak az országos versenyből, akik még sosem vettek részt benne, és az sem mellékes, hogy mindenki nagyon jól szórakozott.

tmoni
Fotók: Pozsgai Krisztina

2020.10.22