35

Andrássy Ilona grófnő irathagyatéka III. Színművek

Kovács Lajos történész könyvbemutatója

2020. október 18-án (vasárnap) 17 órakor az Esterházy-palotában (Győr, Király utca 17.)  Andrássy Ilona grófnő irathagyatéka III. Színművek című kötetét Kovács Lajos történész mutatja be. Moderátor: dr. Nemesné dr. Matus Zsanett és Szalai Zsolt.

Andrássy Ilona színműveinek első kiadása értékes új anyaggal gazdagítja a kor irodalmáról szóló ismereteinket. Tanulságos, hogyan látta a már fényét vesztett arisztokrácia egyik tagja a számára mégiscsak idegen nagypolgári és proletár világot, illetve saját társadalmi rétegének és az általa űzött politizálásnak az állapotát. Kovács Lajos történész által sajtó alá rendezett művei nem maradnak el a kor színműtermésének színvonalától, bár ismételt kísérletei azok színrevitelére nem jártak szerencsével. Értékükre a legfőbb érv: ezek a színdarabok ma is élvezetesek. Nem avult el és nem hat idejétmúltnak, mondanivalója sem az emberi természetről, sem az emberi konfliktusokról, sem a politika mozgatórúgóiról. A dénesfai Cziráky-kastélyból 1971-ben a győri múzeumba került irathagyaték kiadása ezzel a kötettel vált teljessé.
A részvétel díjtalan. A résztvevők száma: maximum 50 fő, érkezési sorrend alapján.
A program idején az előírt 1,5 méteres védőtávolság betartása és a védőmaszk viselése minden résztvevő számára kötelező.

2020.10.14