Ego tréning

Szilárd új EP-je dalról dalra

balanyi-szilard-galambos-dorina-kiss-flora

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája új EP-t jelentetett meg szólóformációjával. A popos dalok szerelemről, belső vívódásról szólnak. Szilárd egy teljesen más énjét ismerhetjük meg bennük, ahol a hangsúly a zongorákra és az énekre kerül, melyben Galambos Dorina és Kiss Flóra a partnerei már évek óta.

Az Ego tréning egy hosszas folyamat eredménye: „Az évek alatt sok-sok ötletem halmozódott fel, amiket rögzítettem, majd elraktam őket egy mappába. Aztán tavaly úgy döntöttem, ideje lenne kezdeni velük valamit. Elkezdtem kiválogatni azokat, amiket tovább tudtam fejben gondolni, majd elkezdtem rajtuk dolgozni a zongorámon. Ami nem ment, azt kikukáztam. Végül hat dal maradt fent a rostán. Ezeket éreztem most aktuálisnak.

Az EP-t végül Stuttgartban rögzítették Bernhard Hahn producer felügyelete mellett, aki már több Szilárd-anyagon is bábáskodott korábban. Az összes számhoz készült videó, melyek innentől kezdve kéthavonta érkeznek majd, de szilárd most a Lángolónak minden dalról elmondja azt, amit tudni kell.

Ego tréning

Az egyik első ötlet, ami összeállt és rá is került a lemezre az új dalok közül. Nyilván volt korábban több reinkarnációja, a lányoknak (Dorina és Flóra) sokat mutogattam telefonon az első kezdeményeket, aztán sokat gyúrtuk a zenekarral és a lányokkal a zenét meg az ének dallamot, végül ilyen lett. Amolyan belső húzd meg, ereszd meg érzés a központi gondolata a dalnak. A saját, belső küzdelmünk önmagunkkal. A hangszerelés szándékosan minimál, ezzel is egyfajta pozitív belső nihil hangulatot szerettem volna teremteni. Ehhez csak egy fender rhodes, egy pianino, egy öreg kopott basszusgitár és egy mélyre hangolt dobszerelés kellett. Na meg a hangmérnök vájt füle!

Zéró gravitáció

Ennek a dalnak az alapötletével a stúdiózás előtti próbákon csak érintőlegesen foglalkoztunk. Úgy voltam vele, hogyha lesz belőle valami, az is jó, ha nem, az is. Végül Stuttgartban az utolsó előtti napon vettük elő, amikor a többi dallal végeztünk. És összeállt! Egy nagyon vidám kis zene lett a vége, amolyan csillám disco… De nagyon megszerettem. Ennek a szövegét nem én írtam, hanem Kardos-Horváth Janó, mert én nem boldogultam vele. Eme dal esetében is sokat foglalkoztunk az énekekkel meg a vokálokkal. Ha hallgatom, már-már mesehősnek érezem magam, de pont ez benne a jó!

Okos rulett

Na. Ennél letisztultabb hangzást nem tudok. Itt csak egy zongora és két énekhang szól. És én ebben imádok létezni. Szöveget úgy írok, hogy hallgatom a zenét és várom, mi jelenik meg a fejemben. Hát, itt megjelent a február, a fagy, egy szétzúzott ház és egy szétzúzott kapcsolat. Gyorsan meg is írtam. Pedig én esküszöm, hogy egy tök vidám srác vagyok! Azokat a versszakokat, amiket a végső verzióban Flóra énekel, a demókon még Dorina énekelte, de valahogy Flórához jobban passzolt ez a dal.

Rossz ló

Ez az egyik titkos kedvencem. A refrén nekem népünnepély, ahol ezrek ugrálnak együtt a tempóra. És kellően pszichedelikus. A dal alapötletét, ha megmutatnám, rá sem ismerne senki. Ezt olyannyira kifordítottuk magából, hogy csak na. Élveztem a próbák minden percét. Sikerült rávennem végül Viktort is (Paczári Viktor – basszusgitár), hogy a refrénben hallható témát gitározza már fel, mert Ádám (Tóth Ádám – gitár) épp nem abban az országban volt, amiben mi. Az ének dallamokat heteken át szabdaltam és ollóztam a rengeteg demó felvételből, amit Dorina, Flóra és én énekeltem fel. Folyamatos levelezésben voltunk, csodálom, hogy nem füstölt el a gép. Végül elkészült, amit aztán szintén Janónak küldtem el, hogy írjon rá szöveget, mert ez volt a másik dal, amivel nem boldogultam, illetve egyetlen sor jutott csak eszembe, amihez viszont ragaszkodtam, mégpedig: „Te vagy a rossz ló, nem tehetek rád”. Ezt Janó megtartotta, és a maradék szöveget pedig hibátlanul ráírta a mi agymenésünkre, már ami a csavaros éneket illeti. Imádom, főleg az elszállt középrészt, amiben kedvenc hangmérnököm (Bernhard Hahn) elektromos cigarettájának hangja is fellelhető.

Mondd vagy súgd

Ez egy ballada a világhoz, meg a benne élő emberekhez. Csak én és a kalandos módon megszerzett fender rhodes zongorám.

Köszi

Ez egy vidám dal, ami azt járja körbe, hogy minden kapcsolat, minden interakció az életünkben okkal történik, és ha jobban belegondolsz, valójában mindenből csak tanulsz, semmi sem hiábavaló. Vagyis köszönettel tartozunk mindenkinek, akivel így vagy úgy kereszteztük egymás életét, útját. Két mondatot a nagyobbik fiamtól kölcsönöztem: „Hold méz” és „csillag lekvár”. Ezt egy nyáresti sétánk alatt mondta nekem, miközben felnézett a csillagos égre. Azonnal felírtam, és mondtam neki, ha majd nagy leszek, meghálálom. Ez indította el bennem az egész dalt. Ami szintén sokat volt terítéken a próbákon, és javára vált a sok munka. Úgy összességében én nagyon büszke vagyok erre a hat dalra. Egy korrekt lenyomata a mának…

Dankó Gábor
Forrás: langolo.hu

2020.10.12