70 éves a romantika királynője, Nora Roberts

Nagy Mária írása

nora-roberts

Ha nem hiszünk abban, ami még nincs, de lehet, akkor semmi értelme fákat ültetni, gyerekeket a világra hozni, vagy akár a napfelkeltében gyönyörködni.70 éves lett az 1950. október 10-én született Nora Roberts, a női szívek és a romantikus irodalom királynője, a könyvtári népszerűségi listák vezetője, „Amerika kedvenc regényírója” (New Yorker).

Eleanor Marie Robertson néven látta meg a napvilágot a marylandi Silver Springben, egy ötgyermekes famíliában. Édesapja és édesanyja részéről vannak ír felmenői, ezért regényeiben gyakran felbukkan Írország. Családjában rendszeres programnak számított az olvasás, fiatal korában gyakran talált ki történeteket, de egyiket sem vetette papírra. Tanulmányait egy katolikus iskolában kezdte el, majd édesapja átíratta a Montgomery Blair High Schoolba. Itt ismerkedett meg első férjével, Ronald Aufdem-Brinke-kel, akivel a szülei akarata ellenére 18 éves korában, 1968-ban összeházasodtak. A marylandi Keedysville-ben telepedtek le, ahol jogi titkárnőként dolgozott. Ebből a házasságából két fiúgyermek született, Jason és Dan.

1983-ban elvált Brinke-től. Második férjét, Bruce Wilder ácsot akkor ismerte meg, amikor felkérte, hogy csináljon neki egy könyvespolcot, majd 1985-ben összeházasodtak. Később sokat utaztak, és könyvesboltot is nyitottak. Nora Roberts írói pályafutása egy hatalmas hóviharral kezdődött 1979 februárjában, amikor három és hatéves fiaival bent rekedt a házukban a majdnem egy méter magas hó miatt. A vihar arra késztette, hogy megpróbáljon valami kreatív tevékenységet: elővett egy füzetet, majd elkezdett írni. Beleszeretett az írásba, és mire véget ért a havazás, már 6 kézirat állt készen.

Első szárnypróbálgatásait a Harlequinnek küldte el, a romantikus írások legnagyobb kiadójának, de visszautasították. 1980-ban megalapították a Silhouette-et, s mivel nem adta fel, így 1981-ben náluk jelent meg első könyve, az Irish Thoroughbred (Ír telivér), ami magyarul Pamela rózsája címen került a boltokba. 1985-ben bekövetkezett a siker, egy csapásra ismert és keresett író lett A sors megkísértése című regényével. A könyv A MacGregor család sorozat első darabja volt, azonnal a bestseller listák élére került.

1987-től a Bantamnek kezdett el írni, öt évvel később pedig ismét kiadót váltott, és a Putnamnél már keményfedeles kötetei is megjelenhettek. Negyedik könyve, az Azúrkék égbolt ismét bestseller lett, egyúttal felkeltette a filmesek érdeklődését is: az Ashley Williams és John Corbett főszereplésével készült adaptációt 2007-ben mutatták be a televízióban. A Putnamnél kezdődött a Halálos című krimisorozatának megjelenése is – mivel ez teljesen az ellentéte volt előzőleg kiadott könyveinek, ezért ügynöke javaslatára nevet váltott. Ekkor kezdte el használni a krimijeinél megszokott J. D. Robb nevet (a rövidítések fiai neveit jelentik, a Robb pedig az eredeti Robertsonból származik).

2001-től megindult könyveinek megfilmesítése A menedékhely című kötettel. Ezt követte 2007-ben a Bukott angyal, a Kék füst, a Holdfogyatkozás és a már említett Azúrkék égbolt. 2009-ben vetítették le a televízióban az Északi fényt, a Csendes holtágat, a Délidőt és A múlt titkait. Az Ártatlan áldozatok jelenleg az utolsó filmadaptáció, ami 2011-ben került először a Lifetime műsorára.

Nora Roberts regényei 1999 óta folyamatosan szerepelnek a New York Times bestseller listáján. Összesen tizenkilencszer nyerte el a RITA-díjat, mely a romantikus regények legrangosabb elismerése. 2007-ben a Time magazin az év 100 legbefolyásosabb embere közé választotta. Több mint százharminc romantikus regényt írt már életében, de a romantikán túl már a fantasy világa is megjelenik könyveiben. 2020-ban jelent meg a Napfogyatkozás című regénye, amely A kiválasztott krónikája című sorozat első része. Legfrissebb művei (angol nyelven) a Hideaway (Rejtekhely) és a The Awakening (Ébredés).

Nagy Mária

Forrás: noraroberts.com, wikipédia, lenduletmagazin.hu, starity.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2020.10.10