Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Győrben az 1848/49-es szabadságharc vértanúi emlékére

SzaSzi írása

koszorozus-gyor-batthyany-ter

Október 6. az aradi vértanúk emléknapja, 2001 óta nemzeti gyásznap. 171 évvel ezelőtt, 1849-ben ezen a napon végezték ki azt a 13 magyar honvédtisztet, akik vezető szerepet töltöttek be az 1848-49-es szabadságharcban. Ugyanekkor erre a sorsra jutott Pesten Batthyány Lajos, az ország első független kormányának miniszterelnöke is. Kedden koszorúzással egybekötött ünnepséggel emlékeztek meg Győrben a Batthyány téren a mártírhalált halt hősökről.

A Himnusz elhangzása után dr. Pergel Elza, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere ünnepi gondolatait hallhatták a jelenlévők. Ady Endre Október 6. című versének első versszakával köszöntötte a megemlékezőket: 

Őszi napnak mosolygása,
Őszi rózsa hervadása,
Őszi szélnek bús keserve
Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott – hősi áron –
Becsületet, dicsőséget
Az aradi tizenhárom.

Beszédében ezt követően felelevenítette az 1849-es eseményeket, majd kiemelte: „A szabadságharc elbukott, de az áldozat nem volt hiábavaló. A halálraítéltek mindannyian ugyanazon ügyért harcoltak, a magyar szabadságért. A mai napon a harangok őértük és mindazokért szólnak, akik a megtorlás áldozatai lettek.” Megemlítette Kazinczy Ferenc fiát, Kazinczy Lajost is, akire 1849. október 25-én szintén Aradon sújtott le az elnyomó hatalom.

A gyász mellett ezen a napon büszkeséget is érzünk – fogalmazott a szónok, – mert ez a nap is mutatja, hogy történelmünket rengeteg olyan hazafi, nagyszerű személyiség alakította, aki az életét sem sajnálta feláldozni a hazájáért, a függetlenség eszméjéért.” Igaz, ma már nem kell kardot rántanunk, de harcolni mindig kell, céljainkért, az álmainkért, a nyelvünk, a történelmünk fennmaradásáért, szent helyeink, ereklyéink megtartásáért.

koszorozus-gyor-batthyany-ter

Jelenleg is harcban állunk” – emlékeztetett dr. Pergel Elza a pandémiára, az eszközünk pedig a maszk, kézfertőtlenítővel és a távolságtatás. Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy „az utódainknak nemcsak a történelmi eseményeket, évszámokat, neveket kell megtanítani, hanem azt is fontos elmondani, hogy a nemzet hősei soha nem saját érdekükben cselekedtek, számukra az életüknél is drágább volt a magyar haza sorsa, a haza becsülete. Legyünk büszkék rájuk! Merítsünk erőt belőlük!

LÉTÜNK ZÁLOGA A KÖZÖS CÉLOKÉRT VALÓ, KÖZÖS CSELEKVÉS” – fejezte be ünnepi beszédét az alpolgármester asszony.

Az ezt követő emlékműsorban Maszlay István, a Győri Nemzeti Színház művésze tolmácsolta Faludy György Október 6. című versét, majd Kóródi-Kovács Anna népdalénekes ajkán felcsendült a Jaj, de szépen süt az őszi nap sugára című népdal, végezetül a 13 aradi vértanú utolsó szavai hangzottak el.

Az ünnepség zárásaként a városi önkormányzat, a különböző pártok, egyesületek, városi intézmények képviselői, iskolák, óvodák csoportjai elhelyezték a megemlékezés virágait, nemzeti zászlócskáit gróf Batthyány Lajos emlékoszlopánál.

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2020.10.07