92

A Sziléziai Egyetem televíziós karának az otthona lett a világ legjobb téglaépülete

Díjat nyert egy indiai könyvtár és egy hollandiai levéltár is

brick-award-wienerberger

A Sziléziai Egyetem Krzysztof Kieślowskiról elnevezett rádiós és televíziós karának katowicei épületét választották a világ legjobb téglaépítészeti alkotásának a Brick Award 2020 bécsi eredményhirdetésén és díjátadóján. A Wienerberger pályázatára idén 55 országból csaknem 650 projektet neveztek. A nagydíjas mellett további négy kategóriagyőztest és egy különdíjast is választottak.

Szeptember 23-án Bécsben kihirdették a 2020-as Brick Award (BA) kategóriagyőzteseit és nagydíjasát, vagyis a világ legjobb téglaépületének választott projektet. Idén – szemben a legutóbbi, 2018-as kiírással, ahol megosztott győztest választottak – egy, a Sziléziai Egyetem Krzysztof Kieślowskiról elnevezett, Katowicében található rádiós és televíziós karának épülete nyerte el a zsűri fődíját. Az ingatlan három építészeti iroda, a spanyol BAAS és két lengyel, a Grupa 5 és a Małeccy közös munkája. Az alkotás egyben a „Megosztott terek” (Sharing public spaces) kategóriának is a győztese lett. A zsűri az egyetemi központ kapcsán kiemelte, hogy markáns, radikális, mégis finom felületeket használ. Hangsúlyozták, egészen mélyen rezonál környezetére, nem bontja meg a sziléziai szénipari történelemmel átitatott katowicei utca szerkezetét. Sötét tónusú, robusztus és nyitott rács homlokzata érzékenyen utal a szénbányászok egykori házaira, otthonaira. Ezáltal nem csak formálja, de egyben ki is emeli közvetlen környezetét, amelynek egyedi légkört biztosít.

A nagydíjas mellett négy kategóriagyőztest is megneveztek. Az együttélésről szóló szekciót (Living together) az egyesült államokbeli MIT Rwanda Workshop Team és a Rwanda Housing Authority által tervezett ruandai faluház nyerte. Az ingatlant a megfizethető lakások prototípusaként készítették el, amelynek modern és hatékony architektúráját a helyi igényekhez igazították. A Taller Mauricio Rocha és Gabriela Carillo mexikói építészek által tervezett, Iturbide Studio irodája lett a „Mintha otthon lennél” (Feeling it home) kategória első helyezettje. A háromszintes házban a különböző terek harmonikusan kapcsolódnak egymásba, összekötve a szinteket a város látképével és közvetlen környezetükkel.

A „Közös munka” (Working together) kategóriában a zsűri a hollandiai Delft város levéltárát választotta a legjobbnak, amit a holland Winhov Office és a dán Gottlieb Paludan Architects iroda álmodott meg. A Sameep Padora & Associates stúdió által tervezett, Indiában, Mahárástra tartományban található Maya Somaiya könyvtár lett az „Eredeti ötletek” (Building outside of the box) kategóriában a legjobb (a lenti képen). A térformálás során a téglákat igazán rendhagyó módon használták, amivel egyfajta lebegő tájjá alakították a könyvtár tetejét. Különdíjat adott a zsűri a spanyolországi Can Jaime i n ́Isabelle nevű lakóingatlannak, amit a spanyol TedʼA Arquitectes iroda tervezett. Az épület azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a helyszín a saját erőforrásait használva egy olyan kellemes mikroklímájú oázist hoz létre a lakók számára, amely az év minden szakában élvezhető.

brick-award-wienerberger

A Brick Award 2004-es életre hívásával a Wienerberger AG-nek, a világ egyik legnagyobb téglagyártójának az volt a szándéka, hogy a világon fellelhető új, magas esztétikai minőséget nyújtó téglaépítészeti megoldásokra irányítsa a figyelmet. Különösen igaz ez a városokra, ahol egyre fontosabbá válik a vonzó lakó- és munkahelyi környezet megteremtése. A díj – amelyet minden alkalommal független zsűri ítél oda – mára a terület egyik legnagyobb értékkel bíró elismerésévé vált. Idén rekordszámú, összesen 55 országból 644 munkát neveztek az alkotók, amelyek közül a nyári előválogatáson 50 épület került be a döntőbe.

A döntőbizottság kiemelte, hogy ezúttal különösen izgalmas, modern és kísérletező projektek sorát adták le az alkotók. A változatosságot pedig az is erősítette, hogy téglatípusok egészen széles palettáját használták fel a projektekhez. Mindez egyben azt is közvetíti, hogy a téglára távolról sem csupán hagyományos építőanyagként lehet gondolni. A most díjazott épületek azt tükrözik, hogy a kerámiatégla bátran sorolható a technológiai adottságai és formai lehetőségei révén is a leginnovatívabb építészeti alapanyagok közé. Már csak azért is, mert az esztétikai törekvések mellett képes megfelelni az egyre szigorodó műszaki előírásoknak és komolyabb minőségi követelményrendszereknek is.

A Brick Awardnak már komoly hazai vonatkozása is akad. A Cságoly Ferenc és Keller Ferenc által tervezett, a pécsi Barbakán tér 5-6. alatt található lakó- és irodaépület ugyanis 2006-ban a fődíjat, vagyis a zsűri nagydíját nyerte el.

Wienerberger sajtóközlemény

2020.09.28