Margó Irodalmi Fesztivál

2020. október 15-18.

margo-irodalmi-fesztival-2020-osz

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon október 15. és 18. között, amelyet idén járványügyi óvintézkedésekkel, szigorú biztonsági előírások mellett tartanak meg a Várkert Bazárban. A fesztivál 4 napja alatt a szervezők közel 60 programmal várják az érdeklődőket.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként, a Bookline kiemelt támogatásával, valamint a Volvo Autó Hungária és a De’Longhi szponzorálásával megvalósuló rendezvényen mutatja be legújabb könyvét többek között Barabási Albert-László, Háy János, Jászberényi Sándor, Karafiáth Orsolya, Kerékgyártó István, Kiss Tibor Noé, Mucsi Zoltán, Nyáry Krisztián, Pető Péter, Rubik Ernő, Tisza Kata és Závada Pál. A Margón rendhagyó irodalmi-zenei műsorával fellép Pátkai Rozina, valamint Bereményi Géza és Járai Márk.

A járvány megváltoztatta az életünket, de az olvasás segít megérteni, hogyan lehet együttélni az új helyzettel. A kultúra elsősorban szabadságot jelent számunkra, ezért a járványügyi óvintézkedéseket komolyan véve idén biztonságos Margót szervezünk, hogy mindenki találkozhasson kedvenc íróival” – mondta Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár igazgatója, hozzátéve, hogy az olvasók tavasszal háromszázezren tekintették meg az online Margó programjait, az őszi eseményre ezért internetes közvetítéseket is terveznek.

A fesztiválon online vesz részt a finn Sofi Oksanen, akinek Tisztogatás című regényét 38 nyelvre fordították le, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című világsikert jegyző svéd Jonas Jonasson, a skandináv krimiszerző Stefan Ahnhem és a tajvani Wu Mung-yi, aki friss regényét, Az ellopott biciklit mutatja be.

A szervezők a járványügyi szabályokat figyelembe véve, a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva regisztrációt vezetnek be, a látogatószámot csökkentik, a maszkviselés kötelező lesz az épületen belül, és a további intézkedésekről folyamatosan tájékoztatnak a felületeiken (margofeszt.hu, Facebook). A járványügyi intézkedések miatt a könyvvásárt hagyományos formában nem tartják meg, de a friss megjelenések a Bookline-nak köszönhetően online és a helyszínen is kedvezményesen megvásárolhatók lesznek.

A rendezvényen hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, melynek nyertese a pénznyeremény és a próbafordítás mellett 10 millió forint értékű médiatámogatást kap a Bookline jóvoltából.

Kubik Elvira Iroda

2020.09.27