''Minden egyes szereplőnek megvolt a valóságos ihletője…''

Szurovecz Kitti: Lilla titka – kötetbemutató a győri könyvtárban

szurovecz-kitti

Az író, újságíró és tévériporter Szurovecz Kitti idáig tizenkét kötetet jelentetett meg, történeteiben fontos szerepet jut a lélektannak. Ilyen a Lilla titka is, amely három héttel ezelőtt került a boltokba. Ennek kapcsán üdvözölhette az írónőt a közönség a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Szeptemberi könyvnapok című rendezvénysorozatának programján 17-én a Kisfaludy Károly Könyvtárban.

A kötet csupán ezer példányban készült, bolti forgalomba nem kerül, és ő maga vállalkozik, hogy minden egyes példányt névre szólóan elküldjön az olvasóihoz – mesélte Szurovecz Kitti. A 2000-es évek elején, egy tehetségkutató műsor hátterében játszódó bűnügyi-szerelmi történet ismerős lehet a szerző követőinek, hiszen tíz évvel ezelőtt Smink nélkül címmel már megjelent, de akkor nem aratott viharos sikert. Az írónő egy évtized tapasztalatával a háta mögött, idén tavasszal, a karantén idején vette elő újra. Bár meglepte korábbi stílusa, a történetet mindenképpen érdemesnek tartotta az újraformálásra. Feszesebb cselekményvezetés, dramaturgiai változtatások és egyéb más „csiszolgatások” révén méltán számít most sikerre.

Azt is megállapította, hogy nehezebb valamit átírni, mint újat írni. Az újságíró-szerkesztő tizenhat éve a női magazinok „sztárfelelőse”, közel került a sztárok világához, ennek kapcsán csöppent a média világába, sokszor megfordult például a legnépszerűbb tehetségkutatók kulisszái mögött. Ez a világ több regényének ihletője, szereplőinek valóságos alapja van, így a Lilla titkában is. Ezért érezheti az olvasó, hogy a történet, a szereplők és a fordulatok is életszerűek, olyannyira, hogy Lilla története sem feltétlenül ér véget „happy enddel”, sőt az ő útja igazából még csak ekkor kezdődik. A szerző megmutatja a csillogás mögötti árnyoldalakat, írása komoly üzenetet hordoz. Saját bevallása szerint ez nem feltétlen tudatos a részéről. Alkotói módszeréről azt is elárulta, hogy akkor ír, amikor elkapja a hév, s az valami „misztikus dolog, erős, ellenállhatatlan, mint a szerelem”. Ha nem jön az ihlet, nem erőlteti, hisz abban, hogy előbb-utóbb akad mondanivalója.

szurovecz-kitti

A Lilla titka magánkiadásban jelent meg, ami szerzőként is óriási szabadságot jelent, de például a borítót a követőinek kiírt pályázat alapján választotta ki. Egy ideje nagy gondot fordít a közösségépítésre, a tudatos kommunikálásra. „Elismert íróként élvezem a szabadságot, de a celebkultuszt nem szeretem. Nem különbözöm másoktól, a sztárallűrök csak elválasztják egymástól az embereket. Nekem fontos a közösség visszajelzése, ők pedig örülnek, ha a szerző odafigyel rájuk” – vallja az írónő, aki kreatív online kurzusokat és rendhagyó irodalomórákat is tart. Hallhattunk az írói karrier kezdeti nehézségeiről, a könyvkiadásról és a regények hátterét adó, sok esetben valódi történetekről, konkrét tervekről, hogy számára mit jelent az olvasás és milyen a jó könyv.

Szurovecz Kitti nyílt, közvetlen stílusával elvarázsolta a győri közönséget, a beszélgetés pedig kellemes hangulatú dedikálással végződött.

SzaSzi
Fotók: Pozsgai Krisztina

2020.09.23