Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron


online-frankfurti-konyvvasar

Ezernél is több online rendezvénnyel és csaknem háromezer kiállítóval várják a látogatókat idén a Frankfurti Könyvvásáron október 14. és 18. között, amely a koronavírus-világjárvány miatt átköltözött a digitális térbe.

A világ legnagyobb könyvszakmai találkozóján a járvány miatt nem lesz hagyományos vásár csarnokokban standokkal, pultokkal és az új könyvek szerzőinek bemutatására épített színpadokkal, de a világ kortárs könyvkultúrájára így is minden más rendezvénynél szélesebb kitekintés lesz – emelték ki a szervezők az online sajtótájékoztatón.

A 75 éves vásár történetében először a standok helyett úgynevezett digitális kirakatok lesznek, amelyeket a buchmesse.de portálon rendeznek be. A megjelenési lehetőségre a világ 85 országából 2800 kiállító jelentkezett. A frankfurti „fizikai” kitelepülésnél jóval egyszerűbb és olcsóbb megoldás révén olyan országokból is érkeznek kiállítók, amelyek még nem jelentek meg a vásáron, ilyen például Uganda és Koszovó – emelte ki Jürgen Boos igazgató. Mint mondta, a nemzetközi könyves szakma válság idején mindig bebizonyítja, hogy „rugalmas, találékony és bátor”, ezt mutatja, hogy első számú találkozója egy világjárvány kellős közepén sem marad el. A szakmabelieknek 70 órányi programot állítottak össze, az online konferenciák, bemutatók és kapcsolatépítő fórumok fő rendező elve a részvétel és az interakció. Az előadók között van például James Daunt, a brit Waterstones és az amerikai Barnes & Noble könyvesbolthálózat vezérigazgatója és Ananth Padmanabhan, a Harper Collins – a világ egyik legnagyobb könyvkiadó vállalata – indiai részlegének vezetője.

Az utóbbi évtizedek hagyományai szerint a rendezvény az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakult át, amelyen több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, író-olvasó találkozót rendeznek a vendégeknek. Az idén ugyan jóval kevesebb ilyen esemény lesz, de az internet révén a világon bárhol be lehet majd kapcsolódni. A vendégek névsora még nem végleges, számos meglepetéssel készülnek, folyamatos kapcsolatban állnak például Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas fehéroroszországi szerzővel, aki a hazájában bontakozó ellenzéki mozgalmat összefogó Koordinációs Tanács elnökségi tagjaként is ismert.

Több rendezvényt nem eleve az online térre optimalizálnak, hanem hagyományos formában tartanak meg, és élőben közvetítenek. A szokott módon tartják meg például a záró eseményt, a németországi könyvkereskedők 25 ezer euróval járó békedíjának átadását is. Az elismerést a béke és a párbeszéd elvének érvényesítésében kiemelkedő érdemeket szerző íróknak ítélik oda, és a frankfurti Szent Pál-templomban adják át, ahol 1849-ben elfogadták az első német polgári alkotmányt. Az 1950 óta adományozott díjat megkapta mások mellett Hermann Hesse, Jorge Semprún, Václav Havel, Mario Vargas Llosa és két magyar szerző, Konrád György és a néhai Esterházy Péter is.

Forrás: MTI

2020.09.22