Nyitott kapuk a Kulturális Örökség Napjain: Domus Peregrini

Berente Erika írása

domus-peregrini-gyor

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi programsorozata. Hazánk 1999-ben csatlakozott a kontinensünk épített örökségét, régészeti és természeti kincseit bemutató kezdeményezéshez. Győrben a Rómer Flóris Múzeumnak és a Szent László Látogatóközpontnak köszönhetően számos érdekfeszítő rendezvény közül választhattunk. Mi szeptember 20-án a közelmúltban átadott Domus Peregrini-ben jártunk.

A barokk belváros legmagasabb pontján, a nemzeti emlékhellyé nyilvánított Káptalandomb déli részén álló három épület – a Káptalandomb 8-10. és 16. ‒ egykoron egyházi méltóságok (nagyprépostok, kanonokok) lakóhelyéül szolgált. Egy minden részletre kiterjedő felújítást követően ma zarándokoknak, elvonulásra és szemlélődésre vágyó utazóknak nyújtanak szállást és kínálnak minőségi pihenést.

A Domus Peregrini Apartmanok épületegyüttesét bemutató tematikus séta nyitányaként dr. Nemes Gábor, a Győri Egyházmegyei Levéltár főlevéltárosa ismertette a nagy múltú épületek történetét. Beszámolt a felújításkor talált és bemutathatóvá tett római kori falmaradványról, felidézte az írásos történelmi források idevágó részleteit, megnevezte a nagyprépost-ház legjelesebb lakóit. Még Ebenhöch Ferencnek egy Rómer Flórishoz írott leveléből is hallhattunk egy rövid felolvasást – a kiválasztott részlet az akkoriban felújított épület kényelmét és szépségét méltatta. 
Az előadás során Nemes Gábor kitért arra, hogy az évszázadok alatt a Káptalandomb ezen része is számtalanszor átalakult. Valaha itt – a Káptalandomb 8. és 10. számú épület között – állt a vár óratornya, ahogy azt régi metszetek is megörökítik. A torony korabeli rajzok alapján meghatározott helyét meg is mutatta a látogatóknak.

Az előadást követő sétán az érdeklődők megtekinthették a fogadóteret, a két hete felszentelt, egyszerűségében is meghitt kápolnát, a tárgyalót, és bepillanthattak néhány apartmanba is. A hátsó traktusról nyíló, az egykori várfalra épült teraszokról megcsodálhatták a belvárosi panorámát. A kellően kíváncsi és vállalkozó kedvű látogatók végezetül bejárhatták a boltíves borospincét, és megcsodálhatták a római erődítés köveit.

A Kulturális Örökség Napjai minden évben rámutatnak arra, hogy milyen gazdagok is vagyunk! Jó volt látni, hogy a Domus Peregrini gazdái jól sáfárkodnak a birtokukban lévő értékekkel.

Berente Erika

2020.09.22