Megújult arculattal, megújult erővel – Indul a Győri Filharmonikus Zenekar 2020/21-es évada

SzaSzi írása

gyori-filharmonikus-zenekar-megtartva

Megtartva – ezzel a szlogennel hirdeti új évadát a Győri Filharmonikus Zenekar, amelyet szeptember 17-én, csütörtökön mutattak be a sajtó képviselőinek.

Mostani utunkat a közelmúlt történései jelölték ki – fogalmazott Fűke Géza igazgató –, hiszen a félbeszakadt szezon után az együttes legfőbb célja megtartani a koncerteket, a szakmai színvonalat, a közönséget, a közösséget, a partnereket és a társulatot, de legfőképpen a hitet a művészetben.” Ennek jegyében döntöttek úgy, hogy ingyenessé teszik bérleteiket az elmúlt szezon kárvallottjainak, akik a járványhelyzet miatt nem tudták kihasználni a tavalyi bérletüket. Az egyedülálló ajánlat a vidéki bérlettulajdonosoknak is szól.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester az elmúlt időszakra utalva a zenekar példamutatását emelte ki: a karantén idején elsőként mozdultak és indítottak országos mozgalmat #maradj otthon – a zene házhoz megy! elnevezésű kampányukkal, a társadalmi felelősségvállalás jegyében pedig a társulat jelentős összeggel támogatta a Győri Segélyalapot. Rugalmasan és innovatívan álltak hozzá a helyzet teremtette kihívásokhoz, magas színvonalú munkával járulnak hozzá városunk jó hírnevéhez nemcsak idehaza, hanem világszinten is.

Az együttes és a város kiváló együttműködése a jövőben is folytatódik. Az új kulturális központ terveit – ahol a filharmonikusok is otthont találnak – a szakmai szereplők, szakemberek véleményezésével szeretnék kivitelezni, ezért hamarosan társadalmi vitára bocsátják – említette meg a polgármester.

gyori-filharmonikus-zenekar-megtartva

Az új évad programját Berkes Kálmán művészeti vezető ismertette. Pótolják többek között a nagy várakozással kísért Amadeus Live előadást, a Wiener Sängerknaben fiúkórussal meghirdetett közös koncertjüket, Otaka Tadaaki japán karmester hangversenyét. Lesznek új bemutatkozók is, különös tekintettel a fiatal művészgenerációra: Boros Misi, Baross Ádám és Szokolay Ádám zongoraművészek, Dmitry Masleev és Sergei Dogadin orosz művészek, a Csajkovszkij-verseny győztesei. Kuriózumként szerepel a repertoárban a Moszkvai Katedrális Kórusának fellépése. Számos vendéget várnak: Baráti Kristóf hegedűművészt a Budapesti Fesztiválzenekarral, Jukka-Pekka Saraste vezényletével, Rost Andrea világhírű operaénekest, Kesselyák Gergely és Dobszay Péter karmestereket. A Győri Filharmonikus Zenekar is több fellépést tervez: a bécsi Musikvereinben, a Zeneakadémián és a Művészetek Palotájában, illetve a Pécsi Kodály Központban.

A kihelyezett plakátokról is látható, hogy az együttes új arculattal jelentkezik. Erről az igazgató mesélt, majd ehhez kapcsolódóan bemutatta új imázsfilmjüket is. A kreatív koncepció a zene és a víz játékán alapszik. A zene rezonanciája mintákat rajzol a víz felszínére, ez jelenik meg a logóban, a színvilágban, a fotók hangulatában. A „találkozások”, a „vizek” városában „Mindenki játszik” – ezen gondolatmenet köré építette fel egy budapesti kreatív stáb az arculatot. Szembeötlő az is, hogy kampányukhoz előszeretettel használják a zenészek arcát, „megszólítva” ezzel a közönséget, hiszen a mindenkibe ők is beletartoznak.

A Győri Filharmonikus Zenekar programjait a járványügyi előírásokhoz igazodva tartja meg. Erről és az események részleteiről elérhetőségeiken keresztül tájékozódhatnak, a bérleteseket hírlevélben értesítik.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2020.09.17