A Radnóti-emlékmenet

Győrtől Abdáig

2020. szeptember 17-én (csütörtökön) 13 órakor a Kazinczy Gimnáziumtól (Győr, Eötvös tér 1.) emlékmenet indul Radnóti Miklós abdai emlékhelyéhez. A szervezők azért választották ezt az időpontot, mert Radnóti Miklóst és 3200 társát 1944. szeptember 17-én indították Borból Magyarország felé.

2019. augusztus 31. és szeptember 24. között Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor gyalogosan bejárta a költő és a bori munkaszolgálatosok utolsó útját Bortól Abdáig. A 850 kilométeres út utolsó szakaszán, Győrtől Abdáig több száz diák és felnőtt kísérte a tanár urat. Akkor fogalmazódott meg az elhatározás a kísérő pedagógusokban és Abda község polgármesterében Szabó Zsoltban, hogy 2020-tól minden évben szeptember 17-én Radnóti-emlékmenettel tisztelegjenek a tragikus sorsú költő és a háborúk névtelen áldozatai előtt”.

A menethez bárki, bármelyik szakaszon csatlakozhat. A szervezők kérik a résztvevőket, hogy egy kavicsot vagy egy szál virágot hozzanak magukkal. Az emlékmenetben mindenki saját felelősségére vesz részt, kérjük a járványügyi ajánlások betartását!

A program:
12:45 Gyülekező a győri Kazinczy Gimnázium előtt
13:00 Indulás, útközben Pintér Ildikó magyar tanárnő megemlékezése a Melocco-szobornál
15:30 Érkezés az abdai Radnóti Emlékhelyhez. A résztvevőket köszönti Szabó Zsolt, Abda község polgármestere, beszédet mond Fűzfa Balázs irodalomtörténész és Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor, imával emlékezik meg a mártírokról Dévényi Dávid, a győri zsidó hitközség kántora.

2020.09.15