Szeptemberi könyvnapok a győri könyvtárban

SzaSzi írása

szeptemberi-konyvnapok-gyori-konyvtar

A győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér életében is állandó újratervezést hozott a járványhelyzet. A júniusban szokásos Ünnepi Könyvhét az idén elmaradt, de a könyvbarátok számára biztosan nagy öröm, hogy Szeptemberi könyvnapok néven szeptember 16. és 22. között mégis lehetőség adódik néhány író-olvasó találkozó megtartására.

A könyvnapokon a regény műfaját Szurovecz Kitti Lilla titka című frissen megjelent kötete képviseli. A ma már szabadúszóként dolgozó írónő neve és arca sem lehet ismeretlen, hiszen két évtizede még a Magyar Televízió képernyőjén találkozhattak vele a nézők. Később számos újságban publikált riportokat, sztárinterjúkat. Jelenleg is rendszeres szerzője a Nők Lapja magazinjainak, regényei pedig (Az egyetlen ismerős arc, Gyémántfiú, A fény hagyatéka, Smink nélkül, A sokszívű stb.) sorra jelennek meg. A Lilla titka főszereplője egy mélyszegénységből induló, fényes fotómodell-karrier küszöbén álló gyönyörű lány. Az érzékletesen megjelenített médiavilág képe azonban sejteti, hogy a csillogó sztárélet mögött sötét árnyak rejtőznek. A szerelmi történettel átszőtt krimi kapcsán az írónővel Bajzát Zsuzsi beszélget szeptember 17-én.

Szeptember 18-án Írás a porban címmel Rakovszky Zsuzsa műveiből hallhat válogatást a nagyérdemű. A soproni írónő több műfajban is jeleskedik. Prózájában és szerepverseiben leggyakrabban női sorsok tárulnak fel, amelyeket rendkívüli drámaisággal jelenít meg. Megfogalmazásaiban életszerűen plasztikus, ahogyan ő mondja: képekben gondolkodik. Sokan a József Attila-i hagyomány folytatójának tartják. Munkásságát számos díjjal, elismeréssel jutalmazták, 1988-ban és 2010-ben is megkapta a legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat. A műsorban T. Horváth József énekes-gitáros előadóművész és Jacsó Erika fuvolaművész közreműködik.

A versbarátok több szerzővel is találkozhatnak. Szeptember 17-én kerül sor a kapuvári születésű Böröndi Lajos Megégett idő című kötetének bemutatására. Méltatói ízig-vérig a Dunántúl költőjének tartják az alkotót, aki a teljes ország történelmi és irodalmi emlékezetét hordozza lelkében. Ciklusaiban a történeti sors, az Isten-élmény, a szerelem, a táj szépsége szólal meg a nagy elődök érzékenységével.

Szeptember 22-én Szalai Zsolt és Sütő Csaba András saját munkáikat mutatják be. Szalai Zsolt Gyökeres ház című kötetében az otthon élményén túl sok más érzelem is megszólal. „Ha költözöl, elfogadod a meglévőt, sajáttá formálod a teret, megszokod, belakod. Látod és tapasztalod, megadod mindennek idejét, módját: otthonnak nevezed.Sütő Csaba András Jönnek a házak címmel megjelent legújabb verseskötete természeti és épített, személyes és közösségi terek viszonyait járja körbe, miközben ezekben a relációkban mindvégig a ház a központi fogalom.

Szintén 22-én mutatkozik be Szőcs Henriette, aki Kulcslyuk címmel összegyűjtött novelláin keresztül világít rá, hogyan bomlik ki egy elcsípett beszélgetésből, reggeli kávé mellett elolvasott hírből vagy elkapott rádiófoszlányból egy emberi sors, élettörténet. Korokon és országokon átívelő életek részletein gondolkozhatunk el az elénk táruló életigazságokról. Szókimondó stílusa hol megmosolyogtató, hol felkavaró, hol megindító. De hát ilyen az élet! – mondanánk. A novellistával a kiadó részéről Farkas Csaba beszélget.

A könyvnapokon a szakirodalmat Kozma László Kölcsey Himnuszáról készült munkája képviseli szeptember 21-én. Legismertebb, legtöbbször hallott költeményünk értelmezéséhez több félreértés, félreértelmezés is kapcsolódik mind létrejöttével, mind mondanivalójával összefüggésben. Az alkotó és beszélgetőtársa, Horváth József az érdeklődőket a költemény újraolvasására hívják, amelynek során közelebb kerülhetünk nemzeti himnuszunk igazságaihoz.

Kedves érdeklődők! Kérjük, időben tájékozódjanak az eseményekről, mert a járványügyi intézkedésekre való tekintettel a legtöbb rendezvény regisztrációköteles és korlátozottan látogatható. Az ehhez szükséges pontos információk a könyvtár honlapján és Facebook-oldalán találhatók.

SzaSzi

2020.09.14