34

Kulturális Örökség Napjai

2020. szeptember 19-20.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvény célja a különleges, máskor nem látogatható épületek, illetve az épületekkel kapcsolatos kulturális értékek, érdekességek bemutatása. A győri programsorozat szeptember 19-én (szombaton) 15 órakor a Bencés templomban kezdődik.

A győri Szent Ignác templom (Győr, Széchenyi tér 9.) hazánk legrégebbi barokk stílusú temploma. Dr. Veöreös András műemléki szakmérnök előadása első részében bemutatja a templom helyét a magyar barokk építészetben, ismerteti annak műemléki értékeit, és kitér az épületben aktuálisan folyó, illetve a közelmúltban befejezett felújítási-restaurálási munkálatokra. Az előadás második részében a műemléki értékek megóvásának társadalmi indítékairól, motivációjáról, illetve a műemlékvédelem eszközrendszeréről lesz szó.
2020. szeptember 20-án (vasárnap) kupolalátogatást tehetnek az egykori győri Zsinagógában (Kossuth Lajos utca 5.). A Zsinagóga a historizmus szellemében épült, 1870. szeptember 15-én avatták fel. Ma hangversenyteremként és kiállítótérként is funkcionál: itt található a Vasilescu-gyűjtemény.
Hargitainé Bartha Annamária vezetésével először az épület történetével ismerkedhetnek meg, majd a Zsinagóga kupoláját is felfedezhetik és gyönyörködhetnek Győr látképében.
Vezetések indulnak: 13:00-kor, 14:30-kor, 16:00-kor. Turnusonként maximum 20 látogatót tudnak fogadni. Célközönség: 14+.
A kupolába szűk folyosókon és meredek lépcsőkön keresztül jutunk fel. A megjelenés laza, sportos öltözetben javasolt. A programon mindenki saját felelősségére vehet részt! 
A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztráció szeptember 18-ig lehetséges a következő e-mail-címen: regisztracio@romer.hu. A regisztrációkor a következő adatokat kérjük megadni: a program címe, kiválasztott időpont, a regisztrálni kívánt résztvevő/résztvevők neve, telefonos elérhetőségük. Minden regisztrációt visszaigazolunk. Nem regisztrált látogatókat nem áll módunkban fogadni a programon.
2020. szeptember 17-én (csütörtökön) 17 órakor nyílik meg a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) A makkos fazártól az ágasfáig - 75 éves a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum című kettős kiállítás. A tárlat megtekinthető: szeptember 18. – szeptember 27-ig.
A kiállítás képanyaga egyrészt a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum építészeti felmérő táborainak eredményeit mutatja be. Különböző fotódokumentációk, felmérési rajzok formájában természetesen a teljesség igénye nélkül, de egységes képet adva az intézmény értékmentő tevékenységéről.
A tárlat másik fele iskolatörténeti kiállítás, ami a HILD 75 éves múltját mutatja be archív fotók, filmfelvételek felhasználásával, illetve működőképes, kipróbálható korabeli szakmai eszközök segítségével.
A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát a következő címen jelezze: titkarsag@romer.hu.

A programok díjmentesen látogathatóak. A zárt térben megvalósuló programokon 6 éven felül szájmaszk viselése kötelező!

2020.09.14