Színházat mindenkinek – Találkozás Csiszár István színművésszel

Bári Edit írása

csiszar-istvan

A győri Színházat mindenkinek csoport tagjai a pandémia miatt kialakult körülményekre való tekintettel hosszú szünet után, augusztus 23-án láthattak vendégül ismét egy művészt. A Komédiás Étterem teraszán, verőfényes nyári napsütésben került sor a találkozóra, amelynek meghívott vendége ezúttal a győri színházrajongók nagy kedveltje, Csiszár István volt.

Az 1978-ban Miskolcon született színész, énekes – művészi ambíciói és tehetsége ellenére – kitanulta a dízelmozdony szerelő szakmát, azonban Csiszár István – vagy ahogy kollégái és rajongói nevezik, Csiszi – számára a színpad és a mikrofon varázsa erősebbnek bizonyult a mozdony füstjénél. 1998-1999 között a Miskolci Nemzeti Színház stúdiósa volt, majd Toldy Máriánál tanult, és 2005-ben a Hamburgi Művészeti Iskola növendékeként végzett.

Természetesen számos nagyszerű szerepben láthatták a nézők, hiszen játszott Miskolcon, a Vidám Színpadon, a Bánfalvy Stúdiónál, a Piccolo Színház előadásaiban, de fellépett Svájcban, Németországban, Amerikában, és 2010-ben feltűnt az X-Faktor zenei tehetségkutató versenyben is. Több évi külföldi szereplést és sikert tudhat magáénak.

A 2017/2018-as évadban a Győri Nemzeti Színház műsorára tűzte az István, a király című rockoperát. A szintén miskolci születésű Cselepák Balázs ajánlására meghallgatás után Csiszi két szerepre is felkérést kapott a kettőzött szereposztású darabban. Láthattuk Tordaként és Koppányként is, amellyel szinte üstökösként robbant be a győri színházi életbe és a rajongók szívébe. Erőteljes énekhang, akrobatikus mozgás, és a nézők teljesen „Torda-bűvkörbe” estek. A következő színházi szezon repertoárján szerepelt az Elisabeth című fantasztikus musical, és Csiszi újra explodált, ezúttal „Halálként”. Alakításával kétségtelenül felejthetetlen élményt nyújtott.

Így ezen az augusztusi forró délutánon a kimért, hűvös, mindenkit magával ragadó „Halállal” kortyolgattuk a hűsítő limonádét, és megismertük a humoros, tehetséges és energikus Csiszár Istvánt – két színházi próba között. Elmesélte, hogy a „Halál” alakítása számára egy szerepálom volt, beszélt kalandos hajóútjairól, bakikról, színházról, kollégákról.

Nemes feladatot vállalt a miskolci fiatalok tehetséggondozásában. A Musical és Miskolc Gála ötletgazdája, Cselepák Balázs – számos népszerű művésszel – a feltörekvő ifjú generáció számára biztosít lehetőséget arra, hogy kipróbálják, képezzék magukat, és neves színészekkel, énekesekkel együtt lépjenek színpadra.

Az idő – mint ilyenkor mindig – gyorsan repült, a Színházat mindenkinek csoport tagjainak bizony el kellett fogadniuk, hogy kedvencüket várja egy „emlékeztető” próba, hiszen közel fél év telt el színházi előadások nélkül. Csiszit rajongói egy kicsi, Oscarra emlékeztető szobrocskával ajándékozták meg, jelképezve, hogy a győri színházat kedvelők jelöltek, voksoltak, és kiosztották az Oscar-díjat.

Csiszár Istvánnak még nagyon sok „haláli jó” szerepet kívánunk, melyekkel elbűvölheti a közönségét! Köszönjük, hogy elfogadta a meghívást, és emlékezetes két órát töltött el rajongóival!

Bári Edit
Fotók: Dobos-Szalay Melinda, Sopronyiné Kovács Anna, Molnár György (8-9. kép)

2020.09.03