Újra elérhető a közgyűjteményekben az Arcanum Digitális Tudástár


arcanum-digitalis-tudomanytar

Újra elérhető a jelentősebb hazai és határon túli közgyűjteményekben az Arcanum Digitális Tudástár (ADT) a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásának köszönhetően.

A Nemzeti Kulturális Alap kiemelten fontosnak tartja a magyar kulturális örökség digitalizálását és minél szélesebb körű elérhetőségének biztosítását. Ez a törekvés különösen időszerű 2020-ban, a koronavírus okozta járványveszély idején” ‒ olvasható a szervezet közleményében.

Az Arcanum Digitális Tudástár (ADT) csaknem 30 millió oldalon több mint 2300 újság és folyóirat, lexikon és egyéb kiadvány online elérését teszi lehetővé a felhasználók számára. Az adatbázis korábban az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program keretein belül volt elérhető a közgyűjteményeknek, azonban 2020-ban kikerült a támogatott tartalmak közül. Ennek következtében sok közgyűjteményben – és ez különösen a határon túli magyar intézményeket sújtotta – anyagi okokból megszűnt a szolgáltatás.

A Nemzeti Kulturális Alap 50 millió forinttal támogatja – a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészeti Központján keresztül ‒, hogy ez a tartalom továbbra is ingyenesen elérhető legyen az ország minden jelentősebb közgyűjteményében, a megyei és az egyetemi könyvtárakban, a megyei múzeumokban, a levéltárakban, valamint a határon túli magyar gyűjteményekben.

A tájékoztatás szerint a szolgáltatást több mint 130 gyűjtemény részére fizeti elő a Nemzeti Kulturális Alap, amelyet így nem csupán a támogatott intézmények munkatársai, hanem azok látogatói is igénybe vehetnek.

Forrás: MTI

2020.09.01