Megvan az elveszettnek hitt első magyar színesfilm


dunai-hajofelvonulas-1938

Már dolgoznak azon, hogy 4K-s felbontásban nézhessük meg az első magyar színes kisfilmet, amit Zombori Vilmos az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszuson, Budapesten forgatott. A sokáig elveszettnek hitt celluloid alapú alkotást éppen sérülékenysége miatt csak lassan, nagy óvatossággal lehet digitalizálni.

Egy korábbi, már a Nagy Háborúban haditudósítóként dolgozó amatőr filmes, Zombori Vilmos munkásságát és tragikus halálát ismertető cikkünk nyomán kereste meg egyik olvasónk, Kiss Csaba a kulturkincs.hu-t azzal a hírrel, hogy megvan, mégpedig az ő birtokában az elveszettnek hitt első magyar színes film. Korábbi cikkünkben jeleztük, hogy Zombori Vilmos kisfilmjének egyik kópiája a kalocsai érsekségre került. Nos, itt is bukkant rá más filmek társaságában egy lomtalanítás során 1980 körül Kiss Csaba édesapja. Akitől aztán 1999-ben meg is örökölte a kincset, és azóta dolgozik megőrzésén, közzétételén.

pacelli-biboros

Serédi hercegprímás fogadja a világkongresszusra érkező Pacelli bíborost (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Az alkotás azon túl, hogy színes alapanyagra lett forgatva, operatőri, vágási újdonságokat, új megoldásokat is tartalmaz, amiről a korabeli sajtó is beszámolt. Az Újság 1938. november 20-án megjelent számában tudósít egy a Zombori Vilmos emlékére a Magyar Amatőr Filmszövetség által rendezett vetítésről, ahol a temetéséről és a házasságáról a barátai által forgatott kisfilmek mellett levetítették egy korábbi drámai alkotását és az eucharisztikus kongresszusról szóló művet is. Amelyben az ifjú, műszaki tisztviselőként dolgozó filmes tudatosan alkalmazza a plánokat, tervezetten mozgatja a tömegben a kamerát. Hogy aztán maga is vágja meg és lássa el inzertekkel, feliratokkal az alkotást.

zombori-vilmos

Zombori Vilmos (hangosfilm.hu)

Amely budapesti panorámaképekkel indul, a kamera eljut a város minden nevezetesebb pontjára, a Vártól a Hősök teréig. A kockákon még a baloldali közlekedés látszik, felülről és a tömegből is filmezi az Andrássy úton vonuló körmenetet. A díszes ruhába öltözött főpapokat, köztük Serédy Jusztinián hercegprímást és Pacelli bíborost, a későbbi XII. Pius pápát. És természetesen a résztvevőket, a nézők tömegét: az eseményt biztosító rendőröket, a cserkészeket, koronaőröket, az arisztokráciát és a vidékről érkező, népviseletbe öltözött zarándokokat is. Zombori kamerája eljut aztán a félmilliós fáklyás körmenetre, megmutatja a Dunán felvonuló kivilágított hajókat, a tűzijátékot is.

magyarsag-ujsag

Világkongresszusi mise a Hősök terén (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár PDM)

Ott van a Szent István-bazilikában tartott misén, és természetesen a központi eseményen, a Hősök terén is. A kockákon feltűnik a Parlament és Horthy Miklós kormányzó is, no és felesége, az esemény fővédnöke. De ott van az 1938-as Budapest is utcaképével, üzleteivel, kirakataival, a Dreher sör- és a Modiano cigarettareklámmal. A félórás filmről további információkat az egyik legismertebb közösségi oldalon találhatnak, ahol a digitalizálás után talán egyszer maga a film is megjelenik.

Címlapkép: A dunai hajófelvonulás (IEC2020)

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu

2020.08.30