Emlékhelyek napja – Programok Győr-Moson-Sopron megyében


gyor-kaptalandomb-puspokvar

Győrben, Sopronban, Fertődön, Nagycenken, Pannonhalmán és Mosonmagyaróváron is lesznek kulturális programok, megemlékezések a Nemzeti Örökség Intézete által ötödik éve életre hívott Emlékhelyek napja eseménysorozat részeként augusztus 29-én szombaton.

A megyeszékhely idén először csatlakozik a programsorozathoz, miután az Országgyűlés tavasszal nemzeti emlékhellyé nyilvánította a Káptalandombot. Szombaton előzetes regisztrációt követően több alkalommal is fel lehet menni a Városháza tornyába, majd a Nagyboldogasszony-székesegyházban a Szent László-hermát mutatják meg vezetett séta keretében.

Szintén több alkalommal is vezetett sétát tartanak a Püspökvárban, majd Kaland a kövek között címmel térképes nyomozójáték kezdődik a gyermekeknek. Délután Kétezer év történelmi szemtanúja címmel a Káptalandombon tematikus sétát tart Székely Zoltán művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója. A nap zárásaként a Várkazamata – Kőtárban a római kori temetkezési szokásokkal és a túlvilághittel kapcsolatos emlékeket mutatják be.

Sopronban a Tűztorony lábánál délután tárlatvezetést tart Nemes András művészettörténész az Időkapu című kiállításban.

A fertődi Esterházy-kastélyban és a nagycenki Széchenyi-kastélyban ezúttal a Nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódva rendezik a programokat. Fertődön egész nap tematikus tárlatvezetéseket tartanak, ahol a látogatók az Esterházy-család Trianon utáni sorsával ismerkedhetnek meg. Számos történetet hallhatnak Esterházy Antal herceg életéből, emellett szó esik arról is, hogy miként vészelte át a család a második világháborút és a kommunista diktatúrát.

Nagycenken délelőtt tíz órakor szakmai vezetés indul a kastélymúzeumban, délután három órától pedig a Széchényiek a Kárpát-medencében és a nagyvilágban címmel vezetéssel egybekötött szakmai előadást és kegyeleti főhajtás tartanak a mauzóleumban.

A Pannonhalmi Főapátságban a főapátság és a szerzetesközösség működését és életét bemutató filmet vetítenek szombaton, majd tárlatvezetés indul, amely során a Bazilika mellett meg lehet tekinteni a könyvtárat és a kerengőt, valamint az idei év időszakos kiállítását, emellett a látogatók csatlakozhatnak a szerzetesekkel egy közös imára.

Mosonmagyaróváron délután négy órától megemlékezést tartanak a Gyásztéren, amely az 1956-os mártíroknak állít emléket. Az emlékezők felidézik a kommunista diktatúra szellemét, illetve visszatekintenek az emlékmű felállításának körülményeire.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2020.08.28