Civil sajtóreggeli a Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ programjairól


civil-sajtoreggeli

2020. augusztus 26-án rendezte meg immár a második civil sajtóreggelit a Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. Az eseményen győri és Győr környéki szervezetek mutatták be programjaikat, rendezvényeiket, kezdeményezéseiket a sajtó képviselőinek, ezt követően pedig kötetlen beszélgetésre is sor került – kapcsolatépítő jelleggel – a résztvevő szervezetek között.

Toronyiránt Vásári Forgatag Gyömörén

A Toronyiránt Vásári Forgatag negyedik alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt Gyömörén, szeptember 12-én. Kulturális, szórakoztató és gyermekprogramokkal kedveskednek a látogatóknak, így igyekszik komplex turisztikai attrakciót hagyományteremtő jelleggel létrehozni a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület. A vásári forgatag ötlete adta magát, hiszen Gyömöre vásárszervező település volt, temploma dombon áll, könnyű így elindulni toronyiránt. A térségben nem volt lehetőség bemutatkozni a kézműveseknek, kézműves árusoknak, ezért indult útjára ez a programsorozat.

13. Országos „Törp Program” a győri Gyermekdiabetes Gondozó szervezésében a Lurkó Alapítvány közreműködésével

Szeptember 25-27. között a győri Gyermekdiabetes Gondozó szervezésében immár tizenharmadik alkalommal tartják a Zirc melletti Szépalmán az inzulinnal kezelt 8 év alatti cukorbeteg gyermekek és szüleik részére szervezett edukációs hétvégét. A két és fél nap során az ország vezető gyermekdiabetológusai a szülőkkel 7x1,5 órás blokkokban áttekintik a csecsemő és kisgyermekkori diabetes leglényegesebb kérdéseit a betegség kialakulásától a tünetek jelentkezéséig. A szülők megismerhetik a különböző inzulinfajták hatásainak dinamikáját, részletesen hallhatnak a jelenleg legmodernebbnek tartott inzulinpumpa kezelésről, a vércukormérés fontosságáról, a diéta, a betegség elfogadás, a közösségbe kerülés nehézségeiről és kérdéseiről. Beszélnek a kezelés jövőjéről, az ezzel kapcsolatos kudarcokról, sikerekről egyaránt. Amíg a szülőkkel előadások, csoportos foglalkozások, interaktív beszélgetések formájában foglalkoznak, a diabeteses gyermekekre a győri gyermekdiabetes team szakdolgozói felügyelnek, részükre a Lurkó Alapítvány önkéntesei ragyogóbbnál ragyogóbb, ötletes, szabadtéri és játszóházas programokat szerveznek.

Pannontáj-Sokoró Natúrpark térségi tananyagot bemutató konferencia Sokorópátkán

A Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület 2011 óta dolgozik a Sokoró térségének fejlesztése érdekében, 2015-től pedig ellátja a Pannontáj-Sokoró Natúrpark munkaszervezeti feladatait is. Környezeti nevelési, szemléletformálási tevékenységük keretében mesekönyvet, fotókönyvet, társasjátékot készítettek az elmúlt években. 2020 nyarán elkészült és 3500 példányban kinyomtatásra is került a Pannontáj-Sokoró Natúrpark térségi tananyaga, mely a natúrpark 29 településének értékeit mutatja be. Szeretnék, ha a natúrparki tananyagot a térség általános iskolái a tanórákon használnák, ezzel is erősítve a gyermekek kötődését a Pannonhalmi dombvidékhez, lakóhelyükhöz. A tananyag bemutatására szeptember 14-én egy konferenciát szerveznek Sokorópátkán, melyre szeretettel várják az érdeklődőket, pedagógusokat, polgármestereket, környezeti neveléssel foglalkozó szakembereket.

Gasztrofesztivál és kistermelői, kézműves vásár Nyúlon

Szeptember 26-án, Nyúlon, a Sportpályán a Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület Gasztrofesztivált és kistermelői, kézműves vásárt szervez. A rendezvényen lesz a Magyar Ízek versenye országos kistermelői élelmiszer verseny eredményhirdetése is. A verseny zsűritagjai: Sági Szilárd, Nemzeti Agrárgazdasági kamara győri igazgatósága, a Krúdy Gyula szakgimnázium iskola csapata, szakácsok, gasztrobloggerek és fogyasztók. A programok között öregfiúk focitorna, lecsófőző verseny, gyerekjátékok, zenei bemutató, tombola, kirakodó, kézműves és gasztronómiai vásár kap helyet reggel 10 órától este 20 óráig.

Kísértetjárta Túra a Vörös Barátok Nyomában Sokorópátkán

Idén is megrendezésre kerül október 17-én a nagy sikert aratott Kísértetjárta Túra a Vörös Barátok Nyomában elnevezésű esti kirándulás, immár negyedik éve. A túra – némi bemutatkozás, történetmesélés után – kb. 5 km-es, sötétben, mécses fénye mellett halad a sokorópátkai focipályától a Harangozó hegyig, ahol zsíros kenyérrel és forró teával várja a kalandorokat a Sokorópátkai Nőegylet. Az úton érdemes lesz figyelni, hiszen apró szellemek tűnhetnek fel itt-ott, cserébe édesség jár. Hogy mit rejt még az erdő? Ki tudhatja... Talán még a templomos lovagok és segítőik is arra járnak...

civil-sajtoreggeli

Tájházi Kavalkád Felpécen

A Felpécért Alapítvány tulajdonosa és működtetője a Felpéci Tájháznak. Ez a tájház nemcsak közérdekű muzeális kiállítóhelye a felpéci helytörténeti gyűjteménynek, hanem a létesítmény adottságainak, lehetőségeinek egyre bővülő kínálatával az oktatás, a kulturális élet szolgálatában is áll. Rendszeresen megrendezésre kerülő program indítására gondolva kezdték el szeptember hónap 3. szombatján a Tájházi Kavalkád, avagy tájházi találkozások nevet viselő alkalmat. A Kisalföldi Népművészek Egyesületével és a Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari tagozatával már jó ideje élő a kapcsolatuk, ezt szeretnék hatékonyabbá, mindenki számára kedvezővé, jobbá tenni. A kavalkád idején találkozhatnak a Felpéci Tájházban a hasonló gondolkodású, hasonló értékek mentén tevékenykedő emberek, akiknek közös gondolataik értékesebbé tehetik a munkájukat, új értékek születhetnek. Szeptember 3. szombatján már a harmadik találkozásra kerül majd sor, ahol a mindig új népművészek kiállítása, megjelenése mellett Mesics György Mesó és a fiatalokból álló Somló Banda is újra szebbé teszi majd a délutánt.

Szívünk Napja Mosonmagyaróváron

A Szívünk Napja szeptember 23-án szerdán kerül megrendezésre 15:00-17:30 óráig, a Flesch Károly Kulturális Központban, Mosonmagyaróváron. A rendezvény 2000 óta a Szív Világnapjához igazodva kerül megrendezésre. A Szív Egyesület Mosonmagyaróvár a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre, a helyes életmód fontosságára. Az előadások után ételkóstolóra várják a vendégeket.

„FUTaNYÚL” futóverseny Nyúlon

A 2004 óta minden évben megrendezett futás, ahol nincs díjazás, nincs időkorlát, de van motiváció, hisz minden évben több százan, családok, idősebbek, fiatalok, férfiak, nők, gyerekek, sportolók, csupán kedvtelésből futók, kutyával vagy anélkül állnak rajthoz, hogy teljesítsék a 3,5 km hosszú távot. Húsvét vasárnap helyett idén egy nyárbúcsúztató futásra kerül sor szeptember 13-án 9 órától a nyúli sportpályán. A Rendezvényműhely Közhasznú Egyesület mint szervező a „Fogadj örökbe egy ovit” mozgalomhoz csatlakozott, így a futóverseny jótékonysági elemeként pártoló adományokat adhatunk az örökbefogadott tiszavasvári oviba járó 180, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére. Minden résztvevőt vízzel és ajándékkal várnak.

Az Import Impró Társulat és a RÉV Színház programjai

Az Import Impró Társulat évadindító Klasszik előadására várják az érdeklődőket szeptember 25-én pénteken, 18 órai kezdettel a Rómer Házba. Szeptember 15-től keddenként, 18 órai kezdettel a Rómer Házban Nyitott műhelyek várnak mindenkit, illetve a tavasszal elmaradt GIF (Improvizációs fesztivál) helyett egynapos találkozót tartanak az ősz folyamán a magyarországi improvizációs színházzal foglalkozó társulatoknak.

A RÉV Színház Máltai Szeretetszolgálattal, valamint a Partisegéllyel közös projekt munkafolyamata megkezdődött. A bulivan / Majd jövök munkacímű előadásuk a középiskolás diákoknak szól, és a „Nemet mondás képességének erősítéséről” gondolkodik a fiatalokkal. Szeptember 14-én bemutatót tartanak szervezett diákcsoportnak, szeptember 27-én pedig 19 órakor a Pillangó című előadásra várják a nézőket a Rómer Házban.

2020.08.27