Zarándokházat adtak át a győri Káptalandombon


gyor-kaptalandomb-zarandokhaz

Augusztus 14-én átadták a Győri Egyházmegye káptalandombi épületegyüttesében kialakított huszonhárom apartmanból és egy kápolnából álló zarándokházat, a Domus Peregrinit.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangoztatta az átadón, hogy a Káptalandomb olyan kulturális keresztény érték, amely építészeti és művészeti területen is „fantasztikusat mutat be” az egész magyarságnak és Közép-Európának, másrészt „hatalmas szellemi és keresztény lelki érték”. A kormány ezért nyilvánította nemzeti emlékhellyé idén tavasszal a Győr szívében lévő területet.

gyor-kaptalandomb-zarandokhaz

Felidézte boldog Apor Vilmos vértanú püspök mintegy nyolcvan évvel ezelőtti mondatát, miszerint „a liberalizmus, a szocializmus és a mai kor sokféle kollektív rendszere arra szövetkezett, hogy Krisztust letaszítsák a trónról”. Az államtitkár bízik abban, hogy ahhoz hasonlóan, ahogy az elmúlt kétezer évben nem sikerült a kereszténységet elpusztítani, úgy most sem fog ez sikerülni, mert mindig lesznek olyan bátor keresztények, egyházi és világi vezetők, akik ellenállnak.

A kormány ezért is támogatja az országban templomok, közösségi és egyházi épületek felújítását és építését, mert az ellenállásnak ez a helyes módja; sohasem az erőszak, „mi azt nem vállalhatjuk” ‒ mondta, megjegyezve: arra „a hangos és embereket meggyalázó magatartásra, amelyet tapasztalunk szerte most a világban”, a kitartás és az értékteremtés a válasz. A zarándokházak is ezt a célt szolgálják, mert az oda érkezők hitét erősítik – fűzte hozzá. Közölte, hogy a zarándokház kialakítását a kormány 830 millió forinttal támogatta.

gyor-kaptalandomb-zarandokhaz

Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke reményét fejezte ki, hogy a zarándokházban nemcsak vallásos emberek fognak megszállni, hanem a kultúrát és történelmet szeretők is, mert érezni fogják, hogy a Káptalandombon nemcsak megnézni kell az emlékeket, hanem elmélyülni is.

Dézsi Csaba András, Győr polgármester a úgy fogalmazott, hogy a Káptalandomb előretekintő módon fejlődik. Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója arról beszélt, hogy a Káptalandomb intenzív fejlődési szakaszban van, aminek része a zarándokház átadása is.

gyor-kaptalandomb-zarandokhaz

MTI Fotó: Krizsán Csaba
Forrás: MTI

2020.08.17