Arcus Temporum XVI – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

2020. augusztus 21-23.

arcus-temporum-xvi

2020. augusztus 21-23-ig kerül megrendezésre a Pannonhalmi Főapátságban az Arcus Temporum XVI kortárs művészeti fesztivál zenei, irodalmi, spirituális, kiállítási és gasztronómiai programokkal.

Az Arcus Temporum fesztivál a Pannonhalmi Főapátság legrangosabb kulturális eseménye. A találkozás és a párbeszéd kiemelkedő alkalma: a szerzetesközösség három napra vendégségbe hívja a művészeket, fesztiválrésztvevőket, turistákat és zarándokokat a monostor falai közé, a vendégek pedig megosztják saját adományaikat és gazdagságukat egymással a kultúra és történelem e sokévszázados helyén. 2020-ban a pannonhalmi szerzetesközösség a vendégség témája köré szervezi spirituális, kulturális és turisztikai kínálatát – ennek megfelelően a fesztivál is a vendégség mélyen emberi tapasztalatára figyel. Művészi vendéglátóink e három napban Keller András művészeti vezető, Batta András, a fesztivál házigazdája. A fesztivál időívei a hagyományos négy pillér között feszülnek: az irodalmat és színházat Esterházy Péter művei, valamint Tolnai Ottó költő és Mácsai Pál színművész képviselik. A spiritualitás alkalmain ismét bekapcsolódhatnak a vendégek a szerzetesközösség napi imádságának ritmusába.

A képzőművészetet Schmal Károly műalkotása, a Vendég+látás című időszaki kiállítás, valamint számos fiatal alkotó jeleníti meg. A klasszikus és kortárs zene találkozási pontjain végül Beethoven és Kurtág György, továbbá Arvo Pärt, Jörg Widman, Vidovszky László és Csalog Gábor művei állnak. Az idei fesztivál díszvendége Evgeni Koroliov világhírű zongoraművész.

Bővebben a fesztiválról a hivatalos holnapján lehet olvasni.

2020.08.12