Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Horvát Lili új filmjét meghívták a velencei filmfesztiválra

felkeszules-meghatarozatlan-ideig-tarto-egyuttletre

Horvát Lili rendező (aki vezetéknevét ezentúl „h” betű nélkül használja) új mozifilmjét meghívták a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválra: a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre az első magyar film lesz a Giornate degli Autori (Venice Days) versenyprogram történetében.

A Szerdai gyerek (2015) című, többszörös díjnyertes alkotás után Horvát Lili második nagyjátékfilmje – a világpremiert követően – szeptember 24-én érkezik a magyar mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél, a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten indul a keresésére, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt...

felkeszules-meghatarozatlan-ideig-tarto-egyuttletre

A Felkészülés… számomra elsősorban a szerelem projektív természetéről szóló személyes történet. A film a szerelmet az őrülettől elválasztó, nyugtalanítóan homályos határsávban játszódik. Mennyiben építjük önmagunkban a szerelmi történeteket? Meddig tart a vágyott valóság, és hol kezdődik a realitás? Mennyire másképpen megélhető két ember számára ugyanaz a szerelem?” – fogalmazott Horvát Lili.

A film főszerepeiben Stork Natasát és Bodó Viktort láthatjuk, a romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet 354 millió forintos támogatásával. A 35 mm-es nyersanyagra forgatott mozi operatőre a rendező régi alkotótársa, Maly Róbert, aki a Szerdai gyerek mellett az Oscar-díjas Mindenkit is jegyzi. A további szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor tűnik fel a filmben.

felkeszules-meghatarozatlan-ideig-tarto-egyuttletre

Stork Natasa a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után a Nemzeti Színházhoz szerződött, majd két év múltán szabadúszóként folytatta – azóta számos független, illetve kőszínházi produkcióban tűnt fel Magyarországon és külföldön. Bár minimalista, közvetlen játékstílusa és fizikai adottságai szinte predesztinálják a filmszínészetre, főszerepet először a Felkészülés...-ben alakít.

Bodó Viktor az 1990-es évek végén generációja egyik legcsillogóbb színészeként vált ismertté. Már egyetemi évei alatt főszerepeket játszott színházban és filmen egyaránt. 2001-ben úgy határozott, felhagy a színészettel, helyette a rendezés felé fordult. Megszerezte a színházrendező diplomát is, majd a Katona József Színház rendezője lett. Ezt követően saját társulatot alapított Szputnyik Hajózási Társaság néven. Gyakran dolgozik külföldön, előadásai kiemelkedő sikerrel mennek Európa-szerte, munkáját számos jelentős díjjal jutalmazták. Színészi munkát Bodó több mint tíz éve nem vállalt, a filmvászonra a Felkészülés...-sel tért vissza.

felkeszules-meghatarozatlan-ideig-tarto-egyuttletre

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb múltra visszatekintő, legendás filmes seregszemléje 2020. szeptember 2-12. között kerül megrendezésre. A cannes-i Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) mintájára létrejött Giornate degli Autori (Venice Days) szekció július 23-án este jelentette be mindössze 10 filmből álló válogatását, ebben kapott helyet Horvát Lili második nagyjátékfilmje. A korábbi években itt mutatkozott be a Darwin rémálma (Oscar-jelölés 2006), Denis Villeneuve Felperzselt föld című alkotása (Oscar-jelölés 2011) és az idén Oscarra jelölt Corpus Christi is, de Jean-Marc Vallée, Danis Tanovic vagy Laurent Cantet filmjeinek is itt tartották a világpremierjét. A 17 évvel ezelőtt alapított szekcióba, mely az újítás és eredetiség ünneplését tűzte zászlajára, most először válogattak be magyar alkotást. „Márta titokzatos és hipnotikus belső utazása magával ragadott bennünket. Horvát Lili nagyon kifinomult és érzelmes módon ábrázolja a női pszichét és annak rejtekútjait” – indokolta meg döntését Gaia Furrer, a Giornate degli Autori művészeti vezetője.

Fotók: © Poste Restante
Nemzeti Filmintézet

2020.07.27