1437

Eugene O’Neill: Hosszú út az éjszakába

Premier a szombathelyi Weöres Sándor Színházban

Január 30-án mutatják be a szombathelyi Weöres Sándor Színház Nagyszínpadán a Nobel-díjas amerikai író, Eugene O’Neill Hosszú út az éjszakába című, 1941-ben írt drámáját. A Pulitzer-díjat nyert darab Vas István fordításában kerül színpadra Szabó Máté rendezésében, amelyet Trokán Péter és Kiss Mari főszereplésével láthat a közönség a tavaszi évadban.

A Hosszú út az éjszakába O’Neill leginkább önéletrajzi ihletű színműve, szinte minden motívuma saját családjának történetét idézi. Olyannyira, hogy a szerző életében nem is engedélyezte a bemutatását, halála után viszont nagyon hamar világsiker lett, színpadon és filmen egyaránt.

A Nobel-díjas szerző darabja egy hosszú nap és egy boldogtalan család története. James Tyrone, az apa jó nevű színész, aki az évek alatt feláldozta művészi karrierjét a stabil és könnyű keresetért cserébe. Jamie, a nagyobbik fiú jobb híján szintén színész lett, céltalan életét a New York-i éjszakában pazarolja el. Edmund, a kisebbik fiú író szeretne lenni, de valószínűleg súlyos beteg, és most a diagnózisra vár. Mary, az anya nemrég jött vissza az elvonókúráról, ahol morfiumfüggőségét kezelték. Tyrone-ék reggel még kedélyesen ülnek a reggeliző asztalnál, ám éjfélre életük ezer darabra hullik szét.  Hogy ki a hibás mindezért? Ki tudja. És kié volt az első tévedés? Talán már nem is számít. Vagy mégis? A Hosszú út az éjszakába a lappangó feszültségek mély emberismerettel megírt drámája, minden időben megrendítően mesél a családi boldogság és a megtartó szeretet szétfoszló illúziójáról.

Szabó Máté rendező: „A fájdalom jelez valamit. Lehet tűrni, leplezni, csillapítani, de mindig van valami oka, amin lehet változtatni. De mi történik akkor, ha a fájdalmat megszüntetjük valamilyen szerrel? A szenvedés egy időre eltűnik, de szem elől tévesztjük a kiváltó okot is. Szertefoszlik a változtatni akarás is, aminek révén kapcsolatba kerülhetnénk önmagunkkal és másokkal, megszűnik az esély a kapcsolatra. O’Neill arról ír, hogy milyen megélni valakinek az elvesztését úgy, hogy az a valaki még él, fizikailag köztünk van. Arról ír, hogy milyen érzés, ha egy anya szorongását a családon belüli kapcsolatai sem képesek enyhíteni. Engem a Hosszú út az éjszakába c. darabból az érdekelt a leginkább, hogy milyen érzés megélni, ha a létezésünk nem tudja csillapítani annak a fájdalmát, aki miatt létezünk.”

Jordán Tamás a Weöres Sándor Színház igazgatója a Hosszú út az éjszakába darabot jutalomjátéknak szánta a színház két meghatározó színészének. Kiss Mari és Trokán Péter a szombathelyi Weöres Sándor Színház két jelentős színésze, a nézők is imádják őket. Minden évben igyekszünk kiváló színpadi lehetőségeket biztosítani nekik, amelyekben folyamatosan bizonyítják tehetségüket, odaadásukat. Most a két nagy szerep egybevágott, én biztos vagyok benne, hogy brillírozni fognak a színpadon. A Hosszú út az éjszakába egy olyan klasszikus darab, amit időnként minden színház szívesen vesz elő. Az üzenete örökérvényű, mindig aktuális, a mai világgal is összerímel: az emberek nincsenek tisztában önmagukkal, elszúrják az életüket, nem tudnak támpontot adni sem saját maguk, sem a környezetük számára. A darab főhősei, szereplői ugyanolyan elesettek és megzavarodottak, mint mi magunk.”

Szereplők: James Tyrone: Trokán Péter; Mary Cavan Tyrone: Kiss Mari; Ifj. James Tyrone: Orosz Róbert; Edmund Tyrone: Kenderes Csaba e.h.; Cathleen: Varga Dóra

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara; Díszlettervező: Khell Csörsz; Jelmeztervező: Füzér Anni; Zenei szerkesztő: Szabó Máté; Kellékes: Poór Éva; Ügyelő: Kovács Zsu; Súgó: Papp-Ionescu Dóra; Rendezőasszisztens: Kovács Nóra; Rendező: Szabó Máté

További információ a darabról és a belépőjegyekről a Weöres Sándor Színház honlapján található.

Fotók: Mészáros Zsolt, próbafotók: Gombás Mónika


2015.01.24