Rendhagyó év – rendkívüli életpálya – ígéretes évad

Kiss János átadta a kulcsokat utódjának

gyori-balett-kiss-janos-bucsuztato

A Győri Balett 2020. június 30-i évadzáró-évadnyitó társulati ülése a Győri Nemzeti Színházban a szokásosnál is népesebb, ünnepélyesebb volt. 42 év után elbúcsúzott az együttes igazgatói székéből Kiss János Kossuth-díjas, érdemes művész, a társulat igazgatója, átadta helyét utódjának, Velekei Lászlónak, aki július 1-től tölti be a világhírű együttes direktori posztját.

Kicsit szolidabb búcsúztatóra gondoltam, mint igazgató nem szeretem a meglepetéseket, szeretem tudni, hogy mi történik itt, de ez a mai különleges nap. Nagyon megtisztelő, hogy ennyien eljöttetek” – kezdte köszöntőjét Kiss János. Az elmúlt évad diadalmenetnek indult, de aztán félbeszakította a világjárvány. Kiemelve a legfontosabbakat, 127 ország küldötteit köszönthették egy díszkonferencián a köztársasági elnök felkérésére. Külön büszkeség a Győri Balett 40 éves évfordulójának méltó megünneplése, amelyre rengeteg ötlettel készültek a fotókiállítástól, a könyvbemutatón át a november 2-i díszelőadásig. Sikerrel mutatták be az Anna Kareninát Velekei László koreográfiájával, majd gőzerővel dolgoztak a Lajkó Félix közreműködésével tervezett Giselle premierjére, ami azonban a rendkívüli helyzet miatt már nem került bemutatásra. Az elmúlt időszak mindenkire nagy súllyal nehezedett, a fizikai mellett lelki-mentális erőpróba is volt, hiszen nem csak a színpadra nem mehettek, a próbatermeket is be kellett zárni. „Mi a testünkből élünk, nem tehetjük meg, hogy hátradőlünk. Ha meg akarjuk őrizni a pozíciónkat, az elsők között akarunk lenni, akkor keményen kell dolgoznunk.” Rövid kényszerpihenő után gyorsan mozgásba lendült a csapat: online próbák, virtuális kapcsolat a nézőkkel, úszóedzések és még számos kreatív ötlet segítette ezt az időszakot átvészelni.

Az igazgató a társulati ülést az idei díjak, kitüntetések felsorolásával folytatta, végül a „hűségesek” köszöntése következett: 15 éve az együttes tagja Alexey Dolbilov és Jekli Zoltán, 10 éve Daichi Uematsu, világosítóként 30 éve szolgálja a társulatot Krokker András, 29 táncos év után szakmai nyugdíjba vonult Ströck Barbara táncművész.

Végezetül a következő szavakkal búcsúzott a Kiss János: „Mit is mondhatnék a 42. évad után? Borzasztóan büszke vagyok az elmúlt évtizedek minden egyes pillanatára, hogy egy ilyen csodálatos városban és csodálatos közösségben dolgozhattam, majd ezt vezethettem. Rengeteg élmény köt ide, magasságok, mélységek, küzdelmek, örömök, bánatok, izzadságcseppek… Együtt végigutaztuk a világot, olykor egészen hihetetlen helyeken léphettünk fel, szolgálhattuk hazánkat és szeretett városunkat. Minden kollégámnak köszönöm, hogy eltűrtetek, elfogadtatok és támogattatok abban, ami a legfontosabb volt. Semmi más vágyunk nem volt 1979-ben, mint amit ma is vallok, a világot akartuk megváltani és a világot akartuk szebbé és jobbá tenni. Erre nagyon büszke lehet mindenki.” Majd a társulatához fordulva így fejezte be beszédét a távozó igazgató: „Mindig azt mondom, két családom van, a Kiss és nagy család, vagyis ti, akiknek mostantól új családfője lesz. Hálás vagyok Lacinak az elmúlt évek segítségéért! Kitűnő táncos volt, aki, ahogy kellett, minden lépcsőfokot végigjárt a mostani pozíciójáig. Egyedülállóan jól tudtunk együtt dogozni, így örömmel nyújtom át neki a Győri Balett igazgatói irodájának kulcsát. Ti pedig soha ne adjátok fel! Mindig a legjobbak akarjatok lenni!

gyori-balett-kiss-janos-bucsuztato

A nyugdíjba vonuló direktort dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntötte elsőként, kiemelve rendkívüli pályafutását és emberi nagyságát, amellyel kinevelte utódját. „Nemcsak szakmai érdemeihez gratulálok, hanem ahhoz az emberi gesztushoz is, amellyel ilyen elegánsan, biztos kezekbe adta át az együttest.” A város nevében ajándékozott karóra az ünnepeltet figyelmezteti az idő múlására, de arra is, hogy az élet megy tovább. A hátoldalára gravírozott 14.944-es szám pedig a társulatnál eltöltött napok számára emlékezteti őt.

Ezután a pulpituson helyet foglalók köszöntője következett. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a spanyol és nápolyi táncoknál használatos kultúrkincsekkel, két castagnettával szemléltette mondandóját: „Az egyik az én nyugdíjba vonuló Kossuth-díjas barátomnak és szakmai társamnak egy lassabb, megnyugvó, visszafogott ritmust jelentsen. A másik az új igazgató úrnak a kezében ne lankadjon, ugyanolyan pörgő ritmust adjon, mint amit megszokhattunk az elmúlt évtizedekben.” Ezt követően átadta az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkári dicsérő oklevelét, méltatva a művész szakmai érdemeit.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, elismerve a balettigazgató érdemeit, reményét fejezte ki, hogy tapasztalataival továbbra is támogatja a helyi kultúrát, az új színház felépülését. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő Győr egyik koronaékszereként emlegette a Győri Balettot. Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára a jubileumra tavaly kiadott albumra emlékeztetett: „Ritka és gyönyörű feladat volt, mert visszaajándékozhattuk azt a 40 évet, amit tőletek kaptunk.” Azt is elárulta, hogy a Kiss János igazgatóként töltött utolsó néhány napjáról készült 26 perces filmet a nyár végén műsorára tűzi a köztelevízió. A társulat főtámogatója, az Audi Hungaria Zrt. részéről dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja köszöntötte a művészt: „Tisztelgünk az életműved előtt, mert ez az életmű most vált teljessé azzal, hogy önként, szabad akaratodból úgy döntöttél, átadod az igazgatói teendőket utódodnak. Ugyanabban a csapatban kétszer jutottál a csúcsra, táncosként és igazgatóként is legendává váltál, szolgálva azt a közösséget, amelyet második családodnak neveztél. … Töretlen hittel tekintettél a jövőbe, 29 éven át irányítottad ezt a nagyszerű művészcsapatot, utat mutattál, új tehetségeket fedeztél fel, építetted a társulatot. A szólótáncosi, majd igazgatói tevékenységed szép elegye életművé kristályosodott. Történelmet írtál, az életmű pedig kötelez.” Ezt követően átadta az Audi Minőségi Táncművészetért Díjat és egy dokumentumot, amely Kiss Jánost a vállalat tiszteletbeli örökös polgárává fogadja. Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke beszédében utalt arra, hogy nem könnyű finálét koreografálni, és egy személyes hangú történettel búcsúzott.

A beszédek sorát Velekei László, a társulat új igazgatója zárta. Bemutatta az együttes új művészeti vezetőjét, Lukács Andrást, aki a bécsi Staatsoperből érkezik győri felkérésre. Elárulta a 43. évad programjáról, hogy a közönségnek sok meglepetésben lesz része, 11 darab bemutatása van tervben: csecsemőszínház (Kippkopp és Tipptopp), felújított darabok (Anna Karenina, Giselle), bérletpótlás és új bérletes előadások, Bartók-est novemberben a Müpában, németországi és ausztriai turné tavasszal, májusban közös szereplés Jamie Winchester zenész-énekessel, Stravinsky-est. Zárásként nem búcsúzott mentorától, hiszen továbbra is számítanak tapasztalatira, hanem videós üzenetekkel, meglepetés vendégekkel, ajándékokkal tették emlékezetessé az elköszönő balettigazgató utolsó munkában töltött napját.

gyori-balett-kiss-janos-bucsuztato

Videóüzenetben fejezte ki jókívánságait számos hazai és külföldi pályatárs, akik nem lehettek jelen. A színfalak mögül pedig olyan barátok, pályatársak léptek elő, mint a 86 éves Cserhalmi Imre, aki a társulat megalakulásakor az akkori Kisfaludy Színház igazgatója volt, Kara Ákos, akit testvére (Kara Zsuzsanna balettművész) révén gyermekkora óta szoros szálak fűznek az együtteshez, Novák Ferenc Tata koreográfus, Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője, az „élettárs”, Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Werner Krisztina, a Kisalföld napilap főszerkesztő-helyettese.

Végül a Queen We Are The Champions legendás dallamaira a színpadon megjelent az egész társulat, akik ily módon egyenként is köszönetüket fejezték ki.

A Győri Szalon minden munkatársa nevében ezúton kívánunk Kiss Jánosnak további alkotókedvet, aktív nyugdíjas éveket és hozzá jó egészséget!

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2020.07.01